Πώς η παρατήρηση μίας γειτόνισσας ξεσκέπασε σύστημα trafficking – «Μας είχαν πει ότι θα βγάζαμε 20.000 ευρώ»
Εκτιμάται πως το κύκλωμα αποκόμιζε 160.000 ευρώ μηνιαίως από την εγκληματική του δραστηριότητα.
Η παρατήρηση μίας γειτόνισσας ήταν αρκετή, για να ξεσκεπαστεί ολόκληρο σύστημα trafficking.
Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης με διεθνείς διασυνδέσεις που δραστηριοποιούνταν στην εμπορία και εκμετάλλευση γυναικών από την Λατινική Αμερική προχώρησαν oι ελληνικές Αρχές.
Έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο από το Τμήμα Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με την Interpol, οι Αρχές προχώρησαν στην εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν από τον Ιούβλιο του 2020 σε εμπορία και γενετήσια εκμετάλλευση γυναικών, κυρίως από τη Λατινική Αμερική, καθώς και σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δράση.
Τα μέλη του κυκλώματος οδηγούσαν τις γυναίκες σε διαμερίσματα και οίκους ανοχής σε Αττική και Θεσσαλονίκη, όπου τις ανάγκαζαν να εκδίδονται για 20 – 50 ευρώ, ενώ καθημερινά τους έκλειναν από 5 έως 20 ερωτικά ραντεβού. Ακόμη, τις κακομεταχειρίζονταν και τις απειλούσαν όταν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας.
Εκτιμάται πως το κύκλωμα αποκόμιζε 160.000 ευρώ μηνιαίως από την εγκληματική του δραστηριότητα.
Πώς το κατάλαβε μία γειτόνισσα
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελία γυναίκας, της οποίας το σπίτι βρισκόταν δίπλα σε ένα από τα διαμερίσματα όπου το κύκλωμα εξέδιδε τις γυναίκες. Η καταγγελία έγινε σε ΜΚΟ, με τη γυναίκα να αναφέρει πως έβλεπε συχνά γυναίκες να μπαινοβγαίνουν στο διαμέρισμα.
Οι Αρχές συνέλαβαν 22 άτομα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκ των οποίων 11 ήταν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και 11 άτομα που εργάζονταν ως προσωπικό στους οίκους ανοχής.
Διασώθηκαν 51 θύματα, από τις οποίες 48 υπήκοοι Κολομβίας, 2 Βενεζουέλας και 1 Αλβανίας, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.
Οι συλληφθέντες αναμένονται αύριο να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα.
Πώς δρούσε το κύκλωμα
Τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων είχαν δημιουργήσει δίκτυο εντοπισμού γυναικών, τις οποίες έπειθαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, αποσπώντας τη συναίνεση τους, με απατηλά μέσα και ψευδείς υποσχέσεις, για παροχή εργασίας με υψηλές απολαβές και υπό καλές συνθήκες.
Στη συνέχεια, εγκαθιστούσαν τα θύματα σε διαμερίσματα και τις μετέφεραν σε οίκους ανοχής, όπου τις εκμεταλλεύονταν καθημερινά.
Χαρακτηριστικό της σκληρότητας με την οποία φέρονταν στα θύματα ήταν ότι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, τις απειλούσαν, τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, τις καθύβριζαν και τος επέβαλαν πρόστιμα ύψους 100 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, για να νομιμοποιήσουν τα παράνομα έσοδα, οι δράστες του κυκλώματος έστησαν τρεις εταιρείες, μέσω των οποίων προσπαθούσαν να αποκρύψουν την προέλευση των χρημάτων που αφειδώς ξόδευαν, διάγοντας πολυτελή βίο.
Στις γυναίκες παρασχέθηκε βοήθεια και προστασία ενώ μεταφέρθηκαν σε ξενώνες, μέχρι να ολοκληρωθεί ο επαναπατρισμός τους, όπως το επιθυμούσαν.
Οι συλληφθέντες σύμφωνα με το dikaiologitika.gr, οδηγούνται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες σε συνεργασία με αλλοδαπές Αρχές συνεχίζονται.
Μαρτυρίες θυμάτων
Μια γυναίκα θύμα του δικτύου που διασώθηκε μαζί με άλλες πενήντα μιλά στην ΕΡΤ για το πώς έπεσε θύμα του κυκλώματος σεξουαλικής κακοποίησης.
«Μας είχαν πει ότι θα κάνουμε ένα με δύο ραντεβού την ημέρα και πως σε τρεις μήνες θα βγάζαμε 20.000 ευρώ. Μας κακομεταχειρίζονται και μας εξευτελίζουν ακόμη και όταν είχαμε προβλήματα υγείας. Αν προτείναμε σε άλλη κοπέλα να έρθει από την Κολομβία στην Ελλάδα, μας έταζαν αμοιβή 300 ευρώ» φέρεται να κατέθεσε στην αστυνομία μια γυναίκα, αποκαλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση τους του κυκλώματος trafficking.
Τα μέλη του κυκλώματος εγκαθιστούσαν τις γυναίκες σε οκτώ διαμερίσματα στην Αθήνα, οι οποίες έρχονταν με τρίμηνη βίζα από την Κολομβία και τη Βενεζουέλα και τις ανάγκαζαν να εκδίδονται καθημερινά σε οίκους ανοχής που διατηρούσαν οι Έλληνες αρχηγοί της εγκληματικής οργάνωσης.
Από τα χρήματα των ραντεβού οι γυναίκες έπαιρναν ελάχιστα, καθώς υποτίθεται ότι χρωστούσαν στο κύκλωμα τα έξοδα για τον ερχομό του στην Ελλάδα και όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας ή κατά την εμμηνορρυσία, προέβαιναν σε απειλές σε βάρος τους με αφαίρεση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων, εξευτελισμούς και την υποβολή προστίμων 100 ευρώ.
Οι εγκέφαλοι του κυκλώματος ξέπλεναν τα κέρδη σε αγορά νέων οίκων ανοχής, ενώ είχαν συστήσει και εταιρεία real estate. Τα κέρδη που αποκόμισαν από τη δράση τους ξεπερνούσαν τις 160.000 ευρώ μηνιαίως, από τα οποία 130.000 ευρώ προέρχονταν από τους οίκους ανοχής στην Αττική.
Κατά την επιχείρηση με την ονομασία «Αμαρυλλίς», οι αστυνομικοί της Ασφάλειας συνέλαβαν έντεκα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων και εντόπισαν 51 γυναίκες που εκμεταλλεύονταν το κύκλωμα.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News