Πώς να επιλέξετε σωστά ξύλα για το τζάκι σας – Τα βασικά μυστικά που πρέπει να γνωρίζετε
Το τζάκι είναι σχεδόν συνυφασμένο με την περίοδο των γιορτών, παρά την καλοκαιρία των τελευταίων ημερών.
Μπορεί η καλοκαιρία των φετινών Χριστουγέννων να μας γέμισε ευφορία, όμως το τζάκι είναι συνυφασμένο με την εορταστική περίοδο.
Το είδος του ξύλου, που θα επιλέξετε για το τζάκι σας, είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο για τη σωστή λειτουργία όσο και για την καλύτερη δυνατή απόδοσή του. Μάθετε ποια ξύλα είναι τα καταλληλότερα για να κάνετε τη φλόγα του να καίει πιο δυνατά και πιο ζεστά!
Παρά την κοινή πεποίθηση, δεν είναι όλα τα ξύλα κατάλληλα για τζάκι. Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε αρχικά είναι ότι δεν αποτελούν όλα τα είδη ξύλου καύσιμη ύλη. Το μέγεθος, το είδος, η υγρασία και ορισμένοι άλλοι παράγοντες καθορίζουν το ρόλο του κάθε ξύλου. Ορισμένα είδη ξύλων είναι καλύτερα για προσάναμμα, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται μόνο για την κυρίως καύση.
Ένα από τα βασικά στοιχεία που καλό είναι να γνωρίζετε, πριν αγοράσετε ξύλα για το τζάκι σας είναι ότι θα πρέπει να είναι ξερά τουλάχιστον 4 με 6 μήνες πριν χρησιμοποιηθούν. Τα καυσόξυλα που χρησιμοποιούνται για προσάναμμα (το αρχικό στάδιο δηλαδή όταν προσπαθείτε να ανάψετε φωτιά) είναι τα λεγόμενα «μαλακής ξυλείας» (πεύκο, έλατο κλπ) ενώ τα «σκληρά» ξύλα για τζάκι (δρυς κλπ) είναι αυτά που διατηρούν τη φωτιά. Η διαφορά τους είναι στην πυκνότητα του ξύλου. Όσο πιο μικρή είναι η πυκνότητα του ξύλου, δηλαδή όσο περισσότερο κενό χώρο έχουν (άρα και περισσότερο οξυγόνο), τόσο ευκολότερα καίγονται. Αντίθετα τα «σκληρά» ξύλα έχουν μεγάλη πυκνότητα, άρα λιγότερο κενό χώρο και λιγότερο οξυγόνο, το οποίο σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερη ώρα για να καούν. Για την ιδανική φωτιά βέβαια χρειάζεται ο συνδυασμός και των δύο ειδών.
Δρυς: Η καύση του διαρκεί πολλή ώρα και δίνει λαμπερή φλόγα πράγμα που συμφέρει και οικονομικά. Είναι το ξύλο που προτιμάται περισσότερο από όσους χρησιμοποιούν τζάκι στη χώρα μας. Καίγεται πιο αργά από όλα τα άλλα ξύλα. Σημαντικό πλεονέκτημά του είναι το γεγονός ότι δεν πετάει σπίθες.
Πεύκο, έλατο, κέδρος, καστανιά: Είναι καλύτερα για προσάναμμα μιας και παίρνουν φωτιά εύκολα και καίγονται γρήγορα. Σημειώστε ότι κατά την καύση τείνουν να «σκάνε», κάτι που τα καθιστά σχετικά επικίνδυνα. Αν αποτελούν το ξύλο της επιλογής σας, φροντίστε να μην αφήνετε το τζάκι σας ακάλυπτο.
Ελιά: Το καλύτερο ξύλο για καύση στο τζάκι. Κάνει μικρή και ήρεμη φλόγα, ενώ ανάβει σχετικά εύκολα. Οι περισσότεροι έμποροι ξυλείας συστήνουν στους καταναλωτές την ελιά ως το καλύτερο ξύλο που μπορούν να προμηθευτούν για το τζάκι τους. Καίγεται αργά, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της φωτιάς προσφέροντας οικονομική θέρμανση στον χώρο.
Extra Tip: Όταν αγοράζετε ξύλα για το τζάκι σας, καλό είναι να θυμάστε ότι η υγρασία των ξύλων πρέπει να είναι χαμηλότερη από 15%, να έχουν κρατηθεί ξερά για τουλάχιστον δύο χρόνια και, τέλος, να έχουν αποθηκευτεί σε καλά αεριζόμενο και στεγασμένο χώρο.
Πηγή: homing.gr
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News