Πώς οι εκφράσεις αρνητικής χροιάς επηρεάζουν τον τρόπο σκέψης σου
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο δεν καταλαβαίνουμε και δε συνειδητοποιούμε εκείνη η στιγμή πώς μπορούν εκφράσεις με αρνητική χροιά και καμία κυριολεξία, να επηρεάσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και το πώς ακριβώς λειτουργεί το μυαλό μας.
Μπορεί σχεδόν καθημερινά να χρησιμοποιείς τελείως ασυνείδητα εκφράσεις όπως το «κλαίω» (ενώ στην πραγματικότητα γελάς), «σήμερα πέθανα στη δουλειά» (ενώ γύρισες σπίτι σου και ξεκουράζεσαι), «πόσο χαζή είμαι» (για ένα απλό λάθος που έτυχε να κάνεις στη δουλειά).
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πόσο δεν καταλαβαίνουμε και δε συνειδητοποιούμε εκείνη η στιγμή πώς μπορούν εκφράσεις όπως οι παραπάνω, εκφράσεις με αρνητική χροιά και καμία κυριολεξία, να επηρεάσουν τον τρόπο που σκεφτόμαστε και το πώς ακριβώς λειτουργεί το μυαλό μας.
Αυτού του είδους οι εκφράσεις που ουσιαστικά με κάποιον τρόπο υποτιμούν ή ρίχνουν τον εαυτό μας, μπορεί να χρησιμοποιούνται για χάρη του λόγου ή πάνω σε ένα αστείο, όμως στην πραγματικότητα το μυαλό μας δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά μεταξύ πραγματικού και υποθετικού. Και όσο περισσότερο αναφέρεις κάτι, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να το παρατηρήσεις στην πραγματικότητά σου και σε αυτό ακριβώς το σκεπτικό βασίζεται ο νόμος της έλξης για τα πράγματα που θες στη ζωή σου ή το λεγόμενο manifestation. Και μάλιστα, οι πυλώνες όλων αυτών είναι στην πραγματικότητα ερευνητικές αποδείξεις της νευρολογίας, αλλά και της ψυχολογίας.
«Οι λέξεις που λέμε μέσα στο κεφάλι μας ή εκφράζουμε δυνατά σίγουρα τροφοδοτούν το μυαλό μας και επηρεάζουν το πώς σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και βλέπουμε τον κόσμο», αναφέρει ο Justin Paulsen, MCP, RCC, ABS και ψυχοθεραπευτής.
Γιατί οι λέξεις που χρησιμοποιείς έχουν τόση σημασία
Σύμφωνα με τον Paulsen, κάθε φορά που μιλάς το μυαλό σου συνδέει νευρώνες, προκειμένου να δημιουργήσει τα απαραίτητα μονοπάτια για τη σκέψη σου. Μπορείς αυτά τα μονοπάτια να τα φανταστείς ως ποτάμια.
«Εάν αναλογιστείς τις σκέψεις και τις λέξεις σου σαν το νερό, τότε πρακτικά εξασφαλίζεις μεγαλύτερη ροή νερού στο ποτάμι των υποτιμητικών σχολίων κάθε φορά που μιλάς αρνητικά για τον εαυτό σου. Αυτό δημιουργεί ένα μεγαλύτερο ποτάμι με όλο και περισσότερες αρνητικές σκέψεις να τρέχουν σε αυτό», δηλώνει ο Paulsen.
Και εκεί μπαίνει και το δικτυωτό σύστημα ενεργοποίησης του εγκεφάλου σου, το οποίο πρακτικά φιλτράρει όλες τις πληροφορίες που λαμβάνεις. «Εάν χρησιμοποιήσουμε την αναλογία των ποταμιών, αυτό το σύστημα θα αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο του να φιλτράρει τις πληροφορίες που ταιριάζουν με τα μεγαλύτερα ποτάμια που έχεις ήδη δημιουργήσει και άρα να στέλνει λιγότερες πληροφορίες σε μικρότερα ποτάμια. Όταν περνάς τόσο πολύ χρόνο με αρνητικές σκέψεις, εκπαιδεύεις το μυαλό σου να δείχνει περισσότερη αρνητικότητα και λιγότερη αισιοδοξία», ξεκαθαρίζει ο Paulsen.
Εν ολίγοις, σε αυτό που δίνεις περισσότερο την προσοχή σου, τροφοδοτείται και αποκτά μεγαλύτερη δυναμική, ενώ αντίστοιχα ο τρόπος σκέψης τον οποίο δεν φροντίζεις να καλλιεργείς, αρχίζει να αποδυναμώνεται.
Σε αυτό το σκεπτικό ακουμπά και το «lucky girl syndrome» που σου είχα περιγράψει κάποτε.
Πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις γλώσσα με θετική χροιά
Προφανώς και δεν είναι όλα πεταλούδες και ουράνια τόξα εκεί έξω και προφανώς θα εκφραστείς για καταστάσεις που κυριολεκτικά είναι αρνητικές και δύσκολες από μόνες του, όμως περισσότερο αναφέρομαι σε εκείνες τις τυχαίες εκφράσεις που έχουμε κάνει τρόπο επικοινωνίας σε καθημερινή βάση και δεν σχετίζονται με κάτι που κυριολεκτικά ζούμε.
Αντί να λες «πέθανα» σε κάθε περίπτωση που γελάς μέχρι δακρύων, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την έκφραση «ό,τι καλύτερο». Εάν κάνεις ένα λάθος, αντί να πεις «είμαι χάλια, δεν την παλεύω, είμαι σκέτο χάος», μπορείς να προτιμήσεις το «ακόμα μαθαίνω».
Αυτές είναι πάρα πολύ μικρές αλλαγές που μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα όσον αφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή σου και στην ενέργεια που φέρνεις μέσα σε αυτήν, εκπαιδεύοντάς σε να μη βλέπεις τα πάντα με μία αρνητική χροιά, ακόμα και όταν σου προσφέρουν στιγμές ευτυχίας, όπως το να γελάς με την κολλητή σου.
«Οι λέξεις μετράνε. Το να χρησιμοποιείς περισσότερες λέξεις που εκφράζουν συμπόνια προς τον εαυτό σου, σε βοηθά να μαλακώσεις την αρνητική και επικριτική φωνούλα στο μυαλό σου και να ξεκινήσεις να βλέπεις τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική γωνία», επεξηγεί η θεραπεύτρια Lindsey Ferris, MS, LMFTA.
Με πληροφορίες από bustle.com
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News