Πρωτοποριακό σύστημα πυρανίχνευσης στην Δυτική Ελλάδα: 18 ψηφιακά «μάτια» κατά πυρκαγιών
Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδυάζοντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες επιτήρησης και αναγνώρισης πυρικών συμβάντων και στατικών/ δυναμικών πυρικών παραμέτρων.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το μεγαλύτερο και πιο καινοτόμο έργο πυρανίχνευσης που έχει υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Πρόκειται για ένα δίκτυο 18 υπερσύγχρονων σταθμών που καλύπτουν όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη για τον άμεσο εντοπισμό πυρκαγιών.
Η ένωση εταιρειών «Adaptit-Raymetrics» ανέλαβε την υλοποίηση του έργου με σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Μαρτίου του 2024 και κόστος 4.709.520 ευρώ. Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης, έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου από δασικές πυρκαγιές στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδυάζοντας σύγχρονες και καινοτόμες τεχνολογίες επιτήρησης και αναγνώρισης πυρικών συμβάντων και στατικών/ δυναμικών πυρικών παραμέτρων.
Δύο είναι οι βασικές καινοτομίες που εισάγει το σύστημα και οι οποίες εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά του σε σχέση με παλιότερα συστήματα:
- H χρήση αισθητήρων τύπου Lidar που μπορούν να επιτηρούν και να ανιχνεύσουν πυρικά συμβάντα και παραμέτρους σε μια αρκετά μεγάλη έκταση και να απεικονίζουν τα αποτελέσματα με μεγάλη ακρίβεια.
- H χρήση προηγμένων αλγορίθμων μηχανικής μάθησης στην ανάλυση και επεξεργασία εικόνας από θερμικές ή/και οπτικές κάμερες, οι οποίοι πλέον, λόγω της ραγδαίας ανάπτυξής τους τα τελευταία χρόνια, είναι σε θέση να εντοπίζουν και να κατηγοριοποιούν συμβάντα στο οπτικό ή/και θερμικό πεδίο και να τα χαρακτηρίζουν ως πιθανά πυρικά συμβάντα με πολύ μεγάλη ακρίβεια.
Οπως αποκαλύπτει ο μηχανικός της εταιρείας Raymetrics, Πάνος Λαμπρίνης, οι μισοί σταθμοί λειτουργούν ήδη, ενώ ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση και των υπολοίπων.
«Πρόκειται για ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει παγκοσμίως στην πυρανίχνευση. Χρησιμοποιούμε τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίζουμε τα πρώτα στάδια του καπνού, σε χρόνο που δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ανθρώπινο μάτι» τονίζει ο κ. Λαμπρίνης. Οι σταθμοί, ύψους 10-16 μέτρων, δουλεύουν 24 ώρες, μέρα-νύχτα, έχουν τοποθετηθεί σε σημεία που επιλέχθηκαν με τη συμβολή της Πυροσβεστικής, ώστε να καλύπτουν με οπτική επαφή όλη την έκταση και να ενισχύουν την επιχειρησιακή ικανότητα.
Κάθε σταθμός καλύπτει ακτίνα περίπου 10 χιλιομέτρων και είναι εφοδιασμένος με κάμερες ανάλυσης έως και 40 Megapixel. Τρία από τα συστήματα διαθέτουν και λέιζερ επιβεβαίωσης: όταν εντοπίζεται ύποπτη θερμοκρασιακή διαφορά, το λέιζερ σαρώνει το σημείο και ανιχνεύει σωματίδια καπνού στην ατμόσφαιρα. «Ακόμα κι αν δεν φαίνεται τίποτα οπτικά, το σύστημα μπορεί να “δει” αυτό που κρύβεται και να χτυπήσει συναγερμό» εξηγεί.
Το δίκτυο συνδέεται με τρία κέντρα ελέγχου, ένα σε κάθε νομό της Δυτικής Ελλάδας, προσφέροντας στους επιχειρησιακούς υπεύθυνους άμεση πρόσβαση τόσο στα δεδομένα ανίχνευσης όσο και σε εικόνες από το πεδίο σε πραγματικό χρόνο.
Τα συστήματα συλλέγουν και μετεωρολογικά δεδομένα – ταχύτητες ανέμου, κατευθύνσεις, θερμοκρασίες – προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικόνα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος. «Δεν αντικαθιστούμε την Πυροσβεστική. Τη βοηθάμε να πάρει πιο γρήγορα και πιο σωστά τις κρίσιμες αποφάσεις» λέει ο κ. Λαμπρίνης, επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια είναι η πρώτη στην Ελλάδα που καλύπτει στο σύνολό της, με τέτοιας κλίμακας δίκτυο.
«Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε ένα έργο που μπορεί να σώσει ζωές και να προστατέψει τα δάση μας. Οι πρώτες δοκιμές δείχνουν ήδη μεγάλη επιτυχία και είμαστε αισιόδοξοι ότι το έργο αυτό θα γίνει πρότυπο για όλη τη χώρα» καταλήγει ο κ. Λαμπρίνης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ για τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα, τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες
Ο καιρός σήμερα 5/5: Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη, που θα βρέξει
Πάτρα: Νέα στοιχεία για τη νεκρή ναυτικό – «Μπαλάκι» ευθυνών θύματος-πληρώματος-οδηγού
Τέμπη: Απάντηση της ΕΛ.ΑΣ για τα βίντεο
Επανέρχεται ο Τραμπ για την Γροιλανδία: «Δεν αποκλείω τη χρήση στρατιωτικής βίας»
Βραζιλία: Απέτρεψαν τρομοκρατικό χτύπημα στη συναυλία της Lady Gaga ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News