Πυρά για έργα 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – “Καμία αναγγελία ελέγχου”, δηλώνει ο Παπαθανάσης

Οξύς κοινοβουλευτικός διάλογος ξέσπασε μεταξύ του Νίκου Παπαθανάση και του Αλέξη Χαρίτση με επίκεντρο την καταγγελλόμενη συγκέντρωση έργων του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 εταιρείες τεχνολογίας. Ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε την ύπαρξη οποιασδήποτε επίσημης αναγγελίας ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, κάνοντας λόγο για σεβασμό στις διαδικασίες και τις ανεξάρτητες αρχές.

Πυρά για έργα 2,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης – “Καμία αναγγελία ελέγχου”, δηλώνει ο Παπαθανάσης

Σε μια ιδιαίτερα έντονη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης διέψευσε κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε επίσημης αναγγελίας ελέγχου ή ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σχετικά με τις αναθέσεις 2,5 δισ. ευρώ σε 10 εταιρείες πληροφορικής. Απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «διασπάθιση ευρωπαϊκών πόρων» και για «σιωπή απέναντι στις αποκαλύψεις».

Ο κ. Παπαθανάσης κατέθεσε στη Βουλή τα στοιχεία 203 έργων, υποστηρίζοντας ότι στα 2/3 αυτών υπήρχαν πολλαπλές προσφορές, ενώ μόλις στο 1/3 υπήρξε μονοπρόσωπη συμμετοχή – και στο 50% αυτών πάλι συμμετείχαν περισσότερες εταιρείες σε συμπράξεις. Αντίστοιχα, επικαλέστηκε έργα επί υπουργίας Χαρίτση, με μονοπρόσωπη συμμετοχή σε μεγάλο ποσοστό, κατηγορώντας τον για υποκρισία.

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς επικαλέστηκε δημοσίευμα του «Politico» από τον Απρίλιο 2024, που αναφερόταν σε έρευνα ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών για τις εν λόγω αναθέσεις, σημειώνοντας ότι υπήρξε καταγγελία ελληνικής εταιρείας προς την Κομισιόν, η οποία διαβιβάστηκε στην OLAF. Παράλληλα, επικαλέστηκε δηλώσεις του υπουργού Πιερρακάκη στη Βουλή που φέρεται να παραδέχθηκε την ύπαρξη έρευνας.

Ο κ. Παπαθανάσης, απαντώντας, παρουσίασε επίσημη απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύμφωνα με την οποία διενεργούνται επιτόπιοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις του τεχνολογικού τομέα, διευκρινίζοντας όμως πως αυτοί «δεν προδικάζουν ούτε εμπλοκή ούτε αποτελέσματα». Ο ίδιος υπογράμμισε πως η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού του ΤΑΑ δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ή άλλες αρχές και επανέλαβε πως οι διαδικασίες των έργων είναι διαφανείς, με ελέγχους από πολλαπλά επίπεδα (Ελεγκτικό Συνέδριο, OLAF, ΕΥΣΤΑ κ.ά.).

Ο κ. Χαρίτσης επέκρινε την κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και την τροπολογία για την αναστολή του δικαιώματος ασύλου, την οποία χαρακτήρισε «κατάπτυστη», τονίζοντας ότι θέτει τη χώρα «εκτός ευρωπαϊκής νομιμότητας». Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παπαθανάση, ο οποίος αντέτεινε πως η Ελλάδα έχει σύνορα και «δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», υπερασπιζόμενος την πολιτική φύλαξης των συνόρων και την ασφάλεια της χώρας.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπερασπίστηκε τα έργα του ΤΑΑ, αναφέροντας συγκεκριμένα έργα κοινωνικής και υγειονομικής υποδομής, όπως η ανακαίνιση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ο προσυμβατικός έλεγχος υγείας, το πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» και οι διαδραστικοί πίνακες στα σχολεία, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι απαξιώνει συλλήβδην την προσπάθεια.