Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απορρίφθηκαν οι αγωγές κατά της ΔΕΗ
Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε τις αγωγές που είχαν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από τις καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους, ομοσπονδίες επαγγελματιών, συλλόγους και καταναλωτές, με τις οποίες ζητείτο η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος.
«Ναι» είπε με μία αναλυτική απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στην εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Πρόκειται για μέτρο, ωστόσο, που έχει πάρει αναστολή μέχρι και τις 31 Ιουνίου 2023.
Σε κάθε περίπτωση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε τις αγωγές που είχαν κατατεθεί σε βάρος της ΔΕΗ από τις καταναλωτικές οργανώσεις, Δικηγορικούς Συλλόγους, ομοσπονδίες επαγγελματιών, συλλόγους και καταναλωτές, με τις οποίες ζητείτο η ακύρωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος.
Οι δικαστές έκριναν, συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι, πλέον η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας έχει πλέον αναχθεί σε χρηματιστηριακό προϊόν και διαμορφώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, πως «η ρήτρα όχι μόνο δεν είναι αδόκιμη αλλά συνιστά μία συναλλακτικώς αποδεκτή πρακτική στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου η τιμολογούμενη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας να ανταποκρίνεται στην αρχής της κοστοστρέφειας».
Σε κάθε περίπτωση, το Πολυμελές Πρωτοδικείο, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικρατούσαν όταν επιβλήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, επισημαίνει ότι «το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 5.8.2021 η ραγδαία αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς δεν μπορούσε να προβλεφθεί, προσθέτοντας ότι: «σκοπός της σχετικής ρήτρας δεν είναι ούτε το όφελος ούτε η βλάβη του πελάτη αλλά η συμμόρφωση της εναγόμενης προς τις προβλεπόμενες στον ΚΠΗΕ αρχές τιμολόγησης ήτοι την αρχή διαφάνειας ως εξειδικεύτηκε με την 409/2020 απόφαση της ΡΑΕ».
Ωστόσο, η απόφαση αναφέρει πως με βάση τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΦΕΚ Απρίλιο του 2013), οποιοσδήποτε μηχανισμός αναπροσαρμογής των τιμολογίων πρέπει να είναι διαφανής, σαφής ως προς τον υπολογισμό του στον καταναλωτή και να του προσφέρει επαρκείς επιλογές στη διαχείριση του κινδύνου διαχρονικής διακύμανσης των τιμών.
Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης
Ειδικότερα, οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείο επισημαίνουν στο σκεπτικό τους πως «οι ρήτρες αναπροσαρμογής πρέπει να εκθέτουν κατά τρόπο διαφανή την αιτία και τη μέθοδο μεταβολής του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να ελέγχει τη μεταβολή της τιμής με σαφή, αντικειμενικά κι επαληθεύσιμα κριτήρια», και πως «η ΔΕΗ μπορεί με τη δική της μόνο θέληση οποιαδήποτε στιγμή που θα διαρκεί η ισχύς του Συμβολαίου να αναπροσαρμόζει τροποποιεί τους όρους και το τιμολόγιο ενώ ο καταναλωτής έχει το δικαίωμα να το καταγγείλει».
Επιπλέον, σύμφωνα με την απόφαση, «ο προμηθευτής υποχρεούται να παράσχει στον αντισυμβαλλόμενό του τη δυνατότητα να λύσει τη σύμβαση, οφείλει δηλαδή να του επιτρέπει να αποδεσμευτεί από τη σύμβαση στο μέτρο που κρίνει ότι είναι ασύμφορη για αυτόν η αναπροσαρμογή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News