Σακελλαροπούλου: Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.

Σακελλαροπούλου

«Οφείλουμε ευγνωμοσύνη σε όλους εσάς, το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, που έδωσε και δίνει αγώνα ηρωικό και ακατάπαυστο, σε συνθήκες αντίξοες, κράτησε όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και διαχειρίστηκε τον διάχυτο ανθρώπινο πόνο» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κηρύσσοντας απόψε την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων, που διοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.

Όπως ανέφερε η κ. Σακελλαροπούλου «στα πρόσωπά σας, στην έκφραση της αγωνίας και της κόπωσης, της προσμονής και της προσήλωσης στη μάχη της σωτηρίας του ασθενούς, δεν έλαβε μορφή και υπόσταση μόνον η συνεπής και συνετή εκτέλεση του ιατρικού καθήκοντος, αλλά και η ίδια η θεμελιώδης αξία της αλληλεγγύης. Χάρη στο πολύτιμο επιστημονικό μας κεφάλαιο, διαφυλάχθηκε η κοινωνική συνοχή και το σθένος όλων μας σε στιγμές δύσκολες».

Επισήμανε επίσης, ότι «το μεγαλύτερο δώρο της ιατρικής επιστήμης, το εμβόλιο, μας επέτρεψε να ανακτήσουμε σταδιακά τον τρόπο του βίου μας και να θωρακίσουμε την κοινωνία». Παράλληλα, σημείωσε ότι στη δική τους γνώση και συνδρομή βρήκαν τη θεμελίωση και τη νομιμοποίησή τους οι αποφάσεις των πολιτικών και οι κανόνες των νομικών. «Οι αδιάλειπτες ενημερώσεις και τοποθετήσεις σας, με νηφάλια και τεχνοκρατική προσέγγιση, δίχως ωστόσο να στερούνται της ειλικρινούς συναισθηματικής επένδυσης, που εγκαθιστά την αδιαμεσολάβητη επαφή και ταύτιση με τον αποδέκτη τους, διαμόρφωσαν μια νέα και κρατούσα πανδημική συνείδηση, με πυρήνα της την ιερότητα της ζωής και την αρετή της συνύπαρξης. Σε αυτή, μαζί με τη δύναμη του νόμου και την πολιτική πειθώ, βρίσκεται η πιο ισχυρή εγγύηση της κοινής μας διαδρομής στους ταραγμένους αυτούς καιρούς και η αξιακή παρακαταθήκη για ό,τι μας επιφυλάσσει το μέλλον» υπογράμμισε η Πρόεδρος.

Αναφερόμενη στη σημερινή συγκυρία, υπενθύμισε ότι η χώρα μας διανύει τον τρίτο χρόνο της πανδημίας, με την ελπίδα, αν όχι την εδραιωμένη πεποίθηση, ότι η οξεία και πιο οδυνηρή φάση της βρίσκεται πια πίσω μας, «ότι επιτέλους επανερχόμαστε στην κανονικότητα, στην πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων μας και σε ένα περιβάλλον ελευθερίας και ασφάλειας».

Ωστόσο, παρατήρησε ότι η πανδημία υπήρξε και παραμένει μια πολύπλευρη και βαθιά δοκιμασία για την πατρίδα μας και ολόκληρο τον πλανήτη, «για τη δημόσια υγεία καταρχάς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής, των ευάλωτων και ευπαθών ομάδων, καθώς και του γενικού πληθυσμού, ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Η υψηλή μεταδοτικότητα και θνητότητα της covid-19, παρέλυσε τον κοινωνικό, οικονομικό και επαγγελματικό ιστό, υπονόμευσε τις σχέσεις οικειότητας, επέφερε τραύματα ψυχικά, αλλά και σοβαρές παρενέργειες post-covid, που συγκροτούν σήμερα μια δεύτερη, υπόκωφη, πλην απειλητική και ύπουλη, κατάσταση».

Σχετικά με το πεδίο του δικαίου, σημείωσε ότι η κρίση αποτέλεσε μια πραγματική κοσμογονία, αναδιατάσσοντας τις συνταγματικές μας ιεραρχήσεις. «Μας δίδαξε, όμως, παρά το βαρύτατο κόστος για τις ελευθερίες μας, την προτεραιότητα της εκπλήρωσης του δημοσίου σκοπού έναντι μιας εγωκεντρικής πρόσληψης της αυτονομίας μας».

Κλείνοντας, τόνισε ότι επιβεβαιώθηκε στην εποχή των κρίσεων που διάγει ο κόσμος μας τον 21ο αιώνα, η υπεροχή του γενικού συμφέροντος και η υπαρξιακή αναφορά μας στο χρέος που έχουμε απέναντι στον πλησίον και το κοινωνικό σύνολο. «Κι αυτό δεν λαμβάνει χώρα σε μια κατάσταση εξαίρεσης, αλλά σε μια νέα βιοτική συνθήκη, αυτή της covid-19, με την οποία πορευόμαστε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αναζητώντας απαντήσεις και λύσεις σε μείζονα ερωτήματα, ιατρικά, νομικά και πολιτικά, που μας θέτει η ρευστή πανδημική πραγματικότητα» τόνισε η Πρόεδρος.