Σε δημόσιο αφοδευτήριο έχει μετατραπεί το θέατρο «Απόλλων», κλειστά τα δημοτικά αποχωρητήρια σε όλη την Πάτρα ΦΩΤΟ

Τα ουρητήρια, πλην αυτού της πλ. Γεωργίου, εδώ και χρόνια παραμένουν κλειστά

θέατρο Φωτογραφία- ντοκουμέντο: Συμπολίτης "ανακουφίζεται" στη στοά του ερεβώδους "Απόλλωνα"

Πού να περίμενε ο Θεός Απόλλων, ότι το θέατρό του στην Πάτρα, εκτός από ναός της Τέχνης, θα προοριζόταν και για… δημόσιο αποχωρητήριο;

Τέτοια… μεγαλεία, σίγουρα, ούτε που τα φανταζόταν το 1872, όταν ολοκληρωνόταν το περικαλλές αυτό μνημείο και έπαιρνε τιμητικά το όνομά του.

Ετσι, από την πρώτη παράσταση της 10ης Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς, με το έργο του Τζουζέπε Βέρντι «Un ballo in Maschera» που είχε ανεβάσει στο Δημοτικό Θέατρο ιταλικός θίασος της εποχής, φθάσαμε στην Πάτρα του 2024, να παίζεται στη στοά του «Απόλλωνα», το… θέατρο του παραλόγου:

Τα σκαλοπάτια και οι θύρες, που βρίσκονται πλησίον της Μαιζώνος, βρομάνε και ζέχνουν από την αποφορά, αφού ο χώρος έχει μετατραπεί σε δημόσιο αφοδευτήριο! Κόσμος και κοσμάκης, Ρομά, ανέστιοι και σκηνίτες που καταυλίζονται περιοδικά μπροστά στις ξεχαρβαλωμένες ξύλινες θύρες του, χρησιμοποιούν τις κολόνες και τους τοίχους του θεάτρου για τουαλέτα!

θέατρο

Τα θλιβερά “αποτυπώματα” του υπαίθριου αποχωτηρίου στον “Απόλλωνα”

Επιχειρηματίες παρακείμενων χώρων εστίασης και αναψυχής, αλλά και πολίτες, μιλώντας στην «Π» εκφράζουν τη λύπη, αλλά κι την οργή τους για το κατάντημα του Δημοτικού Θεάτρου, που αποτελεί τοπόσημο της Πάτρας. Και αναρωτιούνται αν η ντροπή σε αυτή την πόλη έχει πάτο…

Ομως, δεν είναι ο μοναδικός χώρος στην Πάτρα, που εξαιτίας της έλλειψης δημοτικών ουρητηρίων έχει μετατραπεί σε υπαίθριο WC: Αθελά της και η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει προσφέρει χώρους για την… ανακούφιση των Πατρινών, σε δύο οικόπεδα απαλλοτριωμένων και κατεδαφισμένων οικιών, που βρίσκονται στην οδό Αλεξάνδρου Υψηλάντου. Εκεί, λίγα μέτρα μακριά από τα γραφεία της Εφορείας, ανάμεσα στις οδούς Πατρέως και Γεροκωστοπούλου, δύο οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε υπαίθριους «βόθρους», με τη νεολαία που τις βραδινές ώρες κατακλύζει τα κέντρα της περιοχής, να τα επισκέπτεται προκειμένου να… ανακουφιστεί.

θέατρο

Το οικόπεδο- WC της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην Αλ. Υψηλάντου

Μάλιστα, στο ένα από αυτά, η σιδερένια περίφραξη που τοποθετούν οι υπάλληλοι της Εφορείας, συνεχώς αποξηλώνεται από τους νεαρούς, ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη πρόσβασή τους.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ… ΒΡΩΜΑΕΙ

Δεν είναι ανεξήγητη όμως αυτή η κατάσταση, η οποία σε κάθε περίπτωση προσβάλει την αισθητική και τον πολιτισμό της Πάτρας: Τα δημοτικά ουρητήρια, πλην αυτού της πλ. Γεωργίου, εδώ και χρόνια παραμένουν κλειστά, σε μια πόλη που, κατά τα άλλα, θα ήθελε να έχει επισκέπτες και τουρισμό!

«Σε ποια πόλη θέλουμε να έρθουν τουρίστες, όταν δεν διαθέτει δημόσια ουρητήρια; Δεν είναι οξύμωρο να καλούμε χιλιάδες κόσμο στο Καρναβάλι και να μη διαθέτουμε σαν πόλη τις αυτονόητες αυτές υποδομές;» αναρωτιέται εύλογα ο συμπολίτης Νεκτάριος Παπαγγελόπουλος, μιλώντας στην «Π», κάτοικος της περιοχής της πλατείας Ελευθερίας.

Πράγματι, τα δημοτικά ουρητήρια, τόσο στη συγκεκριμένη πλατεία, όσο και στις πλατείες Υψηλών Αλωνίων και Ολγας, όπως επίσης και όπισθεν του Ι.Ν. Παντανάσσης, είναι εδώ και χρόνια σφραγισμένα με λουκέτα. Πρόκειται για υγειονομικές βόμβες, που απειλούν τις συνοικίες, με τη δυσωδία που αναδίδεται από το εσωτερικό τους να πνίγει τους περαστικούς.

θέατρο

Με λουκέτο και τα δημοτικά ουρητήρια της πλ. Όλγας

Ιδιαίτερα στις απενεργοποιημένες δημοτικές τουαλέτες της πλ. Ελευθερίας και της Παντανάσσης, οι περίοικοι διαμαρτύρονται ότι έχουν μετατραπεί σε φωλιές και ορμητήρια τρωκτικών, που λυμαίνονται τις περιοχές τους και το βράδυ, ιδίως, κάνουν… πάρτι!
Το σίγουρο είναι ότι όλη αυτή η υπόθεση… βρομάει! Ποιος θα καθαρίσει επιτέλους την Κόπρο… της Πάτρας;

θέατρο

“Πάρτι” κάνουν τα τρωκτικά, στο εγκαταλελειμμένο Δημοτικό WC της πλ. Ελευθερίας

θέατρο

Εστία μόλυνσης τα κλειστά αποχωρητήρια της Παντάνασσας