Σε ετοιμότητα η Ελλάδα μετά τη νέα συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης

Σε αυτή την πρώτη φάση η Κυβέρνηση απαντά με διεθνοποίηση της νέας πρόκλησης Ερντογάν και την υπογραφή του νέου, παράνομου μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης.

Τουρκία

Τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και η Ελληνική διπλωματία, σε ένα μπαράζ επαφών θα εκθέσουν την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα ενημερώνει σχετικά, στο Μέγαρο Μαξίμου, αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Πέμπτη και Παρασκευή στην Πράγα αναδεικνύει το θέμα – παράλληλα με τις άλλες παράλογες προκλήσεις και αξιώσεις της Τουρκίας (αποστρατικοποίηση νησιών, αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών κ.α.) – στους ευρωπαίους εταίρους (άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ) αλλά «και όπου αλλού χρειαστεί», όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.

Η προκλητική αυτή κίνηση της Τουρκίας δεν έπεσε σαν… κεραυνός εν αιθρία.

Ήταν μέσα στον κατάλογο των πιθανών επιθετικών ενεργειών Ερντογάν κατά της χώρας μας, δεδομένου μάλιστα πως η Άγκυρα έχει ακόμη ισχυρή στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί, και συζητήσει για την κινητικότητα Ερντογάν στην περιοχή, με τον Επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης.

«Χαστούκι» από την Ευρώπη
Πριν ακόμη οι Ευρωπαίοι εταίροι υποδεχτούν τον Ερντογάν στην Πράγα, έσπευσαν να του διαμηνύσουν ότι το “Μνημόνιο Συνεννόησης” είναι παράνομο και δεν αναγνωρίζεται.

“Παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα (legal consequences) για τρίτα κράτη” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Κοινός άξονας Ελλάδας – Αιγύπτου
Κινητικότητα υπάρχει και στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας την Κυριακή μεταβαίνει στο Κάιρο για διαβούλευση με τον ομόλογο του Σούκρι, με τον οποίο χθες ήταν τηλεφωνική επικοινωνία.

Ελλάδα και Αίγυπτος, σε κοινό άξονα, αμφισβητούν την νομιμότητας της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το χθεσινό μνημόνιο κατανόησης, το οποίο στρέφεται εναντίον τους. Κι αυτό γιατί οι δύο χώρες από το 2020 έχουν προχωρήσει σε συμφωνία για οριοθέτηση ΑΟΖ, την οποία παραγνωρίζει τώρα προκλητικά η Άγκυρα.

“Ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της” ήταν η έντονη απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μπαράζ ενημέρωσης από Δένδια
Χθες ο Νίκος Δένδιας είχε σειρά επαφών.

Καταρχήν κάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών για ενημέρωση και συντονισμό τον Γάλλο Πρέσβη στην Αθήνα, δεδομένου ότι η Γαλλία έχει τον δικό της, σημαίνοντα ρόλο στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε και τον Αμερικανό Πρέσβη Τζορτζ Τσούνη, όπως και το Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ, στο οποίο μετείχε.

Η στρατηγική της κυβέρνησης
“Σε αυτή την φάση ενημερώνουμε συμμάχους και εταίρους και αναλόγως του περιεχομένου της παράνομης συμφωνίας θα καθορίσουμε και τις επόμενες κινήσεις μας” δηλώνει στο newsit.gr πηγή της Ελληνικής διπλωματίας.

Παράλληλα χαρακτηρίζει μεγάλο “αγκάθι” για τους σχεδιασμούς Ερντογάν το γεγονός ότι η Λιβυκή Βουλή αρνείται να αναγνωρίσει την συμφωνία με την Τουρκία, την οποία ξεκάθαρα χαρακτηρίζει “παράνομη”.

“Η κυβέρνηση Ντμπέιμπα, η θητεία της οποίας είχε λήξει, δεν είναι εξουσιοδοτημένη να μεσολαβεί για διεθνείς συμφωνίες” δήλωσε ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου.

Ακραία κλιμάκωση 
Χθες στην Τρίπολη βρέθηκε – εκτός των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Τσαβούσογλου και Ακάρ – σχεδόν το Υπουργικό Συμβούλιο του Ερντογάν.

Σε μια τελετή – σόου έβαλαν την υπογραφή τους σε μία συμφωνία η οποία πατά πάνω στο παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με την κυβέρνηση Σάρατζ το 2019.

Επιχειρώντας να προωθήσει το αναθεωρητικό της όραμα και να αυξήσει την επιρροή της στη περιοχή, δημιουργεί μία νέα εστία έντασης της Ανατολική Μεσόγειο, καθώς, εάν και εφόσον οι έρευνες επεκταθούν προς την Κρήτη, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να απαντήσει και μάλιστα δυναμικά.

Προς το παρόν δεν διευκρινίζεται στο νέο μνημόνιο αν η σύμπραξη Τουρκίας – Λιβύης για υδρογονάνθρακες θα λάβει χώρα αποκλειστικά εντός λυβικών συνόρων ή και σε άλλες περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019.

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»
“Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας” διεμήνυσε και το υπουργείο Εξωτερικών.

“Παρακολουθούμε όλες τις εξελίξεις και οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση” σημείωσε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

‘Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράψαμε στοχεύει στη συνεργασία με τουρκικές εταιρείες και λιβυκές εταιρείες, για την εξερεύνηση και γεώτρηση, με μια αμοιβαία συνεργασία τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα. Οι τρίτες χώρες δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες” ήταν η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας.