Σεισμός: Ποια σημάδια στα κτίρια πρέπει να μας ανησυχήσουν;

Ποια σημάδια σε ένα κτίριο μπορεί να αποδείξουν οτι υπάρχει πρόβλημα. Πού εντοπίζονται τυχόν βλάβες μετά από ένα σεισμό; Τι πρέπει να κάνουμε;

σεισμό

Ο κ. Γεώργιος Θ. Παπαθωμάς, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, μιλά στα Dnews και απαντά σε όλα τα ερωτήματα. «Πάντα στα κτίρια πρέπει να ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος από ειδικό που θα αξιολογεί την βαρύτητα των βλαβών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το υλικό κατασκευής των κτιρίων στον ελλαδικό χώρο είναι κυρίως από οπλισμένο σκυρόδεμα. Μεγάλης έντασης σεισμοί σαν αυτόν της Τουρκίας αποτελούν δοκιμή σε πραγματική κλίμακα της ορθότητας των ισχυόντων αντισεισμικών κανονισμών, της στατικής μελέτης και της υλοποίησης των κατασκευών.

Σύμφωνα με τον αρχιτέκτων, «ένας ταχύς οπτικός έλεγχος του κτιρίου δεν συνιστάται γιατί αποτελεί μία απλοποιημένη μεθοδολογία με περιορισμένη αξιοπιστία (ειδικότερα αν δεν προέρχεται από ειδικό με σχετική εμπειρία και παρατηρητικότητα). Αυτή η χονδροειδής προσέγγιση όμως μπορεί να μας αποκαλύψει σημάδια που αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την ασφάλεια της κατασκευής».

Τα σημάδια που πρέπει να μας ανησυχούν
Οι βλάβες από τον σεισμό εντοπίζονται κυρίως στους κόμβους (στα σημεία που τα υποστυλώματα συναντούν τις δοκούς), στην βάση των υποστυλωμάτων και στα στοιχεία πλήρωσης (τοιχοποιία).

«Σημάδια που θα πρέπει να μας ανησυχούν είναι έντονες ρηγματώσεις στα υποστυλώματα, ειδικότερα αν συνοδεύονται από αποδιοργάνωση του σκυροδέματος. Ομοίως αντίστοιχες ρωγμές στα σημεία που τα υποστυλώματα συναντούν τους δοκούς ή το δάπεδο, με ταυτόχρονη αποδιοργάνωση του σκυροδέματος αποτελούν σημάδια σημαντικής βλάβης», σημειώνει στα Dnews ο κ. Παπαθωμάς.

Και συνεχίζει: «Επιπλέον, η έντονη θραύση των τούβλων της τοιχοποιίας που μπορεί να φθάνει και σε πτώση τούβλων (μερική αστοχία αρκετών τοιχοποιιών της κατοικίας) μπορεί να αποτελεί ανησυχητικό δείγμα. Ευαίσθητο σημείο της κατασκευής αποτελεί η Pilotis και το κλιμακοστάσιο, οποιαδήποτε έντονη ρηγμάτωση ή βλάβη θα πρέπει να μας θορυβήσει.

Τέλος οποιαδήποτε παραμόρφωση της γραμμικότητας του φορέα (υποστυλώματα ή δοκούς) αποτελεί δείγμα σημαντικής βλάβης.

«Πόρτες που μετά τον σεισμό πλέον βρίσκουν στο δάπεδο ή δεν ανοίγουν καθόλου πιθανώς αποκαλύπτουν τέτοιου είδους παραμορφώσεις. Όπως και να έχει τα παραπάνω αποτελούν μόνο «δείγματα» παθογένειας, πάντα στα κτίρια πρέπει να ακολουθεί λεπτομερής έλεγχος από ειδικό που θα αξιολογεί την βαρύτητα των βλαβών και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν», καταλήγει στα Dnews ο αρχιτέκτων – μηχανικός κ. Παπαθωμάς.