Σία Αναγνωστοπούλου για Ακρόπολη: Ο κίνδυνος «για την προστασία του μοναδικού συνόλου φύσης και τέχνης»
H κοινοβουλευτική αναφορά που κατέθεσε η Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά «με τα πρόσφατα, τρέχοντα και προσεχή έργα στην Ακρόπολη Αθηνών».
Η κοινοβουλευτική αναφορά που κατέθεσε προς την Υπουργό Πολιτισμού η Σία Αναγνωστοπούλου σχετικά με θέμα: «Σχετικά με τα πρόσφατα, τρέχοντα και προσεχή έργα στην Ακρόπολη Αθηνών», αναφέρει τα εξής:
Οι επεμβάσεις και οι εκτεταμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες στον βράχο της Ακρόπολης ,που επικρίθηκαν από εκατοντάδες επιστήμονες και ειδικούς από τη διεθνή κοινότητα και που άλλαξαν τη μορφή στο οικουμενικό μνημείο με μεγάλους όγκους από σκυρόδεμα, έχουν απασχολήσει επανειλημμένως από το 2020 το ελληνικό τμήμα του ICOMOS.
Αυτή την φορά με ένα εκτενές δελτίο τύπου που αναφέρεται στα πρόσφατα, τρέχοντα και προσεχή έργα στην Ακρόπολη Αθηνών-έργα που θα της στερήσουν σε μεγάλο βαθμό αυθεντικότητα και ακεραιότητα -κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για την προστασία του μοναδικού συνόλου φύσης και τέχνης που είναι η Ακρόπολη».
Στο δελτίο τύπου καθίσταται σαφές ότι το ΥΠΠΟ αδιαφορεί για τις υποδείξεις της αποστολής εμπειρογνωμόνων UNESCO/ICOMOS και δεν έχει συμμορφωθεί με τις οδηγίες των UNESCO/ICOMOS/ITCN (2002) καθώς και άλλων κατευθυντήριων γραμμών διαχείρισης της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς και καλεί τους υπεύθυνους (Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν αναλόγως.
Για τους παραπάνω λόγους κατέθεσα σήμερα Παρασκευή 5.4, ως κοινοβουλευτική αναφορά το συγκεκριμένο δελτίο τύπου και περιμένω από την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη την απάντηση της σχετικά με αυτό το μείζον ζήτημα που αφορά στο οικουμενικό μνημείο.
H αναφορά:
Η βουλευτής Αχαΐας Νέας Αριστεράς Σία Αναγνωστοπούλου καταθέτει ως αναφορά το από 1/4/2024 δελτίο τύπου του ελληνικού τμήματος του Διεθνές Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών I.C.O.M.O.S που αφορά τα πρόσφατα, τρέχοντα και προσεχή έργα
στην Ακρόπολη Αθηνών.
Το ελληνικό τμήμα του ICOMOS αναφέρεται στην έντονη αντίδρασή του αλλά και στις διεθνείς αντιδράσεις που προκάλεσε η αιφνιδιαστική διάστρωση του βράχου της Ακρόπολης με μπετόν αρμέ το φθινόπωρο του 2020, η εξαγγελία προγράμματος κάλυψης του συνόλου της Ακρόπολης με νέα υλικά και η έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο προμελέτης για «ανακατασκευή» της Ρωμαϊκής κλίμακας επίσης με νέα υλικά.
Μάλιστα, μετά το διεθνές συνέδριο που οργανώθηκε τον Νοέμβριο του 2021 προκειμένου να νομιμοποιηθούν κατ΄ επίφαση, όπως σημειώνεται, οι εν λόγω εργασίες, οι αντιδράσεις δεν σταμάτησαν, με αποτέλεσμα την Συμβουλευτική Αποστολή εκπροσώπων της UNESCO και του διεθνούς ICOMOS.
Όπως καταγγέλλεται στο εν λόγω δελτίο τύπου, η Αποστολή της UNESCO συναίνεσε τότε με την άποψη του ΥΠΠΟ περί της αναστρεψιμότητας των διαστρώσεων στον βράχο, αφού βρέθηκε προ τετελεσμένων και παρέμεινε υπό τον στενό έλεγχο του
Υπουργείου. Η Αποστολή, επισημαίνεται πως, αγνόησε τεκμηριωμένες βλάβες στον φυσικό βράχο και τα αρχαία, περιοριζόμενη στην επισήμανση της δυνατότητας βελτιώσεων.
Παρόλα αυτά, οι υποδείξεις για τα προγραμματισμένα έργα κάλυψης του βράχου της Ακρόπολης και της κλίμακας στη δυτική πρόσβαση, ήταν σαφέστατες και η ελληνική πλευρά όφειλε να συμμορφωθεί με τις οδηγίες τω UNESCO/ICOMOS/ITCN (2002) καθώς και άλλων κατευθυντήριων γραμμών διαχείρισης της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως ακριβώς αυτές απαριθμούνται στο δελτίο τύπου του ελληνικού τμήματος του ICOMOS.
Το Υπουργείο Πολιτισμού επέλεξε να ερμηνεύσει την έκθεση της Αποστολής ως έπαινο, συνεχίζοντας στην πράξη την οικοδομική δραστηριότητα (διαστρώσεις με οπλισμένο σκυρόδερμα κ.α.) με αποκορύφωμα τις εκσκαφές με μηχανικά, αντί συστημικών εκσκαφών που απαιτούνται πριν από οποιαδήποτε παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο.
Πολύ ανησυχητικές επίσης, χαρακτηρίζονται οι «στερεώσεις»/»αναστηλώσεις» σημαντικών μνημείων αλλά ακόμα πιο προβληματική σημειώνεται η έκθεση εννέα αυθεντικών μαρμάρινων πλίνθων με επιγραφές από την αρχαϊκή και κλασική περίοδο, η
οποία θα γίνει τυχαία θέση στο ύπαιθρο, αντίθετα στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο φορητές επιγραφές πρέπει να εκτίθενται σε εσωτερικό χώρο.
Τονίζεται δε, ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις θα έπρεπε να εκτελούνται μετά από ολοκλήρωση κύκλου μελετών και αποφάσεων που δεν θα είναι μόνο του ΥΠΠΟ αλλά και του Κέντρου Παγκόσμιας Κληρονομιάς και των συναφών Συμβουλευτικών Οργανισμών. Εν συνεχεία, το ελληνικό τμήμα του ICOMOS παραθέτει χαρακτηριστικά περιστατικά που επιβεβαιώνουν ότι το ΥΠΠΟ αδιαφορεί για τις υποδείξεις της αποστολής UNESCO/ICOMOS.
Ακόμη, σημειώνεται χαρακτηριστικά πως το ΥΠΠΟ χρησιμοποιεί ως επιχείρημα για περισσότερες οικοδομικές προσθήκες, τον πρωτοφανή συνωστισμό του 2023 στην Ακρόπολη από τον μεγάλο αριθμό επισκεπτών, δηλώνοντας μάλιστα από τη μεριά του το υπουργείο πως το πρόβλημα θα λυθεί με άμεσες δομικές παρεμβάσεις στη δυτική πρόσβαση και στο εσωτερικό των Προπυλαίων που θα περιλαμβάνουν το «φάρδεμα των Προπυλαίων»!
Οι μελέτες μάλιστα για τη δυτική πρόσβαση δεν είναι ανοικτές στο κοινό, καθώς φαίνεται πως έχουν ανατεθεί απευθείας σε ιδιωτικές εταιρείες. Το δελτίο τύπου αναφέρεται αναλυτικά στον τρόπο που γνωρίζει το ICOMOS πως θα γίνει η αναμόρφωση της δυτικής πλαγίας και σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που, όπως τονίζεται, «Τα μέτρα αυτά εγγυώνται μόνον βλάβες και παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής του μνημείου.
Η δυτική πλαγιά της Ακρόπολης θα μοιάζει με εκθεσιακό κέντρο σύγχρονης τεχνολογίας. Οι προτεινόμενες επεμβάσεις είναι
αντίθετες με την Χάρτα της Βενετίας του 1964 και την Χάρτα Αρχών του ICOMOS του 2003 κλπ. Επιπλέον, προϋποθέτουν μεγάλες αναδιατάξεις στους αρχαιολογικούς χώρους βόρεια, δυτικά και νότια της Ακρόπολης, που απαιτούν πολυετείς συστηματικές ανασκαφές και μελέτες πριν από οποιαδήποτε εφαρμογή».
Τέλος, τονίζεται ότι σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ανατέθηκε τον Απρίλιο του 2023 η εκπόνηση Διαχειριστικών Σχεδίων για έντεκα ελληνικά μνημεία/χώρους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ αυτών και η Ακρόπολη, ότι δραστηριότητες της αναδόχου εταιρείας δεν σχετίζονται με διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το ICOMOS προειδοποιεί πως μέχρι το φθινόπωρο του 2024 που έχει ανακοινώσει το ΥΠΠΟ ότι ο κύκλος μελετών και λήψης αποφάσεων θα ολοκληρωθεί, θα έχουν προστεθεί μέσα και γύρω από την Ακρόπολη, χωρίς Διαχειριστικό Σχέδιο και με αδιαφανείς διαδικασίες , κατασκευές αντίθετες προς την Έκθεση της Συμβουλευτικής Αποστολής UNESCO/ICOMOS, τη Χάρτα της Βενετίας του 1964 και τη Χάρτα του ICOMOS του 2003.
Το Ελληνικό τμήμα του ICOMOS με το εκτενές αυτό δελτίο τύπου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου «για την προστασία του μοναδικού συνόλου φύσης και τέχνης που είναι η Ακρόπολη» και καλεί τους υπεύθυνους (Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟ, Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης και Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως) να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να πράξουν αναλόγως. Επιπλέον, ζητά τη συμπαράσταση της κοινωνίας των πολιτών και των διεθνών οργανισμών πολιτιστικής κληρονομιάς.
Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά του δελτίου τύπου , για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.
Διαβάστε επίσης:
Πάτρα: Μπαράζ ελέγχων ενόψει Πάσχα – Μπλόκα σε δρόμους, διόδια, λιμάνια και αγορά
Mare Terra: Στα τέλη του 2024 ξεκινούν οι εργασίες για το πολυτελές θέρετρο στο Λαμπίρι Αιγιάλειας
Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Εξώδικο στην Έλενα Ακρίτα – Κάνει λόγο για σχόλια «προσβλητικά και ανήθικα»
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News