Σώζει θρυλικά παιχνίδια: Ο πατρινός συλλέκτης Θύμιος Σοφιανός ανοίγει στην «Π» τη συλλογή και… την καρδιά του!

Σε μια εποχή όπου κυριαρχούν οι ψηφιακοί ήρωες, ο Θύμιος Σοφιανός συλλέγει παιχνίδια που χάνονται στον χρόνο.

Θύμιος

Κάποια εποχή, που πλέον φαντάζει πολύ μακρινή, τα παιδιά στον πλανήτη Γη, δεν είχαν κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες, δεν έπαιζαν ηλεκτρονικά παιχνίδια, δεν κινούσαν ψηφιακούς ήρωες μέσω του διαδικτύου και δεν πρωταγωνιστούσαν σε προσομοιώσεις πολέμου ή ποδοσφαιρικά παιχνίδια, μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες…

Τα αθύρματα ήταν ξύλινα ή τσίγκινα και στις καλύτερες των περιπτώσεων με κάποια υποτυπώδη κίνηση, που ένα περιστρεφόμενο κουρδιστήρι τούς χάριζε με το χαρούμενο «μουγκρητό» του!

Αραγε, πώς θα αντιδρούσε ένα σημερινό παιδί της εποχής της τεχνολογίας και του ίντερνετ, στη θέα ενός χειροκίνητου ποδοσφαίρου Subbuteo; Ή μίας συλλογής με τουβλάκια Lego; Το πιθανότερο είναι να απορούσε, αν πάλι δεν γελούσε ειρωνικά…

Κι όμως, τα σκονισμένα από τη λήθη του χρόνου παιχνίδια του χθες, στα χέρια παθιασμένων συλλεκτών, αποκτούν ξανά ζωή, συνεχίζοντας να ασκούν ακαταμάχητη γοητεία!

Ο Θύμιος Σοφιανός, κρατώντας μερικά μόνο από τα κομμάτια της πλούσιας συλλογής του

Ο Θύμιος Σοφιανός, κρατώντας μερικά μόνο από τα κομμάτια της πλούσιας συλλογής του

Ενας από αυτούς είναι ο πατρινός Θύμιος Σοφιανός, που ξεδίπλωσε στην «Π» μερικούς από τους «θησαυρούς» του με παλιά και συλλεκτικά κομμάτια μοντελισμού, λούτρινα, stickers, φιγούρες, διοράματα Lego και Playmobil, pedal cars, Αγκαλίτσα, Φασουλέτο, Παταπούφα, μικρό Πόνυ, Bibi Bo, Σκορ 4, Hero Quest, στρατιωτάκια, κάστρα, αυτοκινητάκια και τόσα άλλα…

Η συλλογή του έχει σχεδόν τα πάντα: Από μεταλλικά και τσίγκινα παιχνίδια της δεκαετίας του ’50, έως επιτραπέζια του ’80, παιδικά περιοδικά που κυκλοφόρησαν ανά περιόδους στην Ελλάδα, με πρώτα και καλύτερα την ιστορική «Διάπλαση των Παίδων» και τον θρυλικό «Μικρό Ηρωα».

Ο ίδιος σημειώνει, μιλώντας στην «Π»:  «Τα παλιά παιχνίδια πάντα συγκινούν γιατί επαναφέρουν στη μνήμη των ανθρώπων στιγμιότυπα μιας ηλικίας που ήταν έμπλεη ρομαντισμού και αθωότητας. Πολλοί είναι εκείνοι, που επιστρέφουν στην εποχή της ξεγνοιασιάς, μέσα από τα παιχνίδια που συντρόφευαν τις ώρες της ανεμελιάς και της διασκέδασης. Η παιδική αθωότητα και ο ρομαντισμός που στην εποχή μας είναι πράγματα δυσεύρετα. Είναι μία χαραμάδα, μέσα σε μια απηνή καθημερινότητα και σε μια δυστοπία, που κατακλύζει όλον τον κόσμο. Η επιστροφή στα χρόνια της αθωότητας είναι σήμερα πιο απαραίτητη από ποτέ, ειδικά για αυτούς που έχουν γεννηθεί στις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980…».

Σιδερένια και τσίγκινα ελληνικά παιχνίδια, της δεκαετίας του 1950

Σιδερένια και τσίγκινα ελληνικά παιχνίδια, της δεκαετίας του 1950

Και πράγματι έτσι είναι… Από τις εποχές του ’50 και του ’60 πολλά άλλαξαν: Τα παίγνια και τα αθύρματα, έγιναν παιχνίδια κι οι πλαγγόνες, κούκλες. Αλλαξαν φυσιογνωμία, εξελίχθηκαν, εμπλουτίστηκαν με νέα υλικά, εξηλεκτρίστηκαν, από ενσύρματα έγιναν ασύρματα, ενώ πέρασαν και στην εποχή της πληροφορικής. Τα παιδιά έγιναν πιο απαιτητικά και έτσι οι κατασκευαστές δημιούργησαν έναν νέο σύμπαν παιχνιδιού, ακόμα και με εικονική πραγματικότητα. Τα σιδερένια παιχνίδια έδωσαν τη θέση τους στα ξύλινα και μετά στα πλαστικά.

Υπάρχουν όμως συλλέκτες, που μένουν πάντοτε προσηλωμένοι στο παραδοσιακό παιχνίδι. Μαζεύουν με πάθος ξύλινα παιχνίδια, πορσελάνινες κούκλες, μουσικά κουτιά, μολυβένια στρατιωτάκια, μεταλλικά κουρδιστά ζωάκια, ακόμα και περιοδικά εποχής, που παραπέμπουν σε μία άλλη διάσταση. Οπως και να τα δει κάποιος, είναι μοναδικά από κάθε άποψη!

Ξύλινα παιχνίδια ελληνικής κατασκευής, της δεκαετίας 1950

Ξύλινα παιχνίδια ελληνικής κατασκευής, της δεκαετίας 1950

Οσο για το κόστος αυτού του πάθους, ο πατρινός συλλέκτης μάς εξηγεί: «Αναζητώ παιχνίδια παντού: Σε παζάρια, σε εκθέσεις, στο διαδίκτυο, από φίλους. Η τιμή διαμορφώνεται ανάλογα με την παλαιότητα και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Αν υπάρχει κουτί η αξία ανεβαίνει, αν είναι και σφραγισμένο, τότε εκτοξεύεται στα ύψη».

Οπως μας εξηγεί, ένα από αυτά που βρίσκονται στη συλλογή του, είναι ένα Πειρατικό Καράβι Playmobil στο κουτί του που αναγράφει την εταιρεία «Lyra» και όμοιά του υπάρχουν ελάχιστα! Δυσεύρετα επίσης είναι τα τσίγκινα ρομπότ ελληνικά και ιαπωνικά, με την τιμή τους, εφόσον είναι σε καλή κατάσταση, να ξεκινάει από 500 ευρώ!
Σπάνιες επίσης είναι οι αυθεντικές Bibi-Bo της πρώτης περιόδου, στην περίπτωση που βρίσκονται στο κουτί τους, τότε μπορεί να πουληθούν ακόμα και 1.000 ευρώ!

Στρατιωτάκια, της δεκαετίας του 1970

Στρατιωτάκια, της δεκαετίας του 1970

Διαβάστε επίσης:

 

Ο ιός του Δυτικού Νείλου έφτασε στην Πάτρα: Στο Μιντιλόγλι το 5ο κρούσμα στην Αχαΐα, δόθηκε εντολή για ψεκασμούς

Χαλκιδική: «Κυνηγητό» και δικαστήρια του ιδιοκτήτη του μοιραίου λούνα παρκ με τον δήμο Θερμαϊκού και την ΕΛΑΣ

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Η Χάνα Λιντς βρέθηκε μόνη στην καμπίνα της, χωριστά από τον πατέρα της και τις άλλες σορούς

ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ: Οι πληρωμές για την περίοδο 26 με 30 Αυγούστου

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου 1975 το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, εκδίδει την απόφασή του΄ θάνατος για τους Παπαδόπουλο, Παττακό και Μακαρέζο, τι άλλο συνέβη