«Σπίτι μου»: Τι λένε νέοι δικαιούχοι της Πάτρας στην «Π» για το «φθηνό κεραμίδι»

Οι νέοι άνθρωποι θεωρούν ευκαιρία το πρόγραμμα «Σπίτι μου», όμως ζητούν και καλύτερες αποδοχές για να νιώθουν σίγουροι.

σπίτι

Θετικά σχόλια από τη μια, αλλά και αβεβαιότητα ταυτόχρονα από την άλλη για το αν ένα ζευγάρι νέων ανθρώπων μπορεί να καλύψει ένα δάνειο στις μέρες μας. Αυτές είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο αφορά νέους ηλικίας από 25 έως 39 ετών, οι οποίοι επιδιώκουν την απόκτηση στέγης.

Η υποβολή αιτήσεων στις τράπεζες ξεκίνησε ήδη από χθες, με το ανώτατο ποσό δανείου που θα χορηγείται να ανέρχεται στο 90% του ποσού του συμβολαίου αγοραπωλησίας και σε κάθε περίπτωση δεν θα ξεπερνά τα 150.000 ευρώ. Η διάρκεια του δανείου είναι από 3 έως 30 χρόνια, ενώ η συμμετοχή στο κεφάλαιο εκάστου δανείου είναι κατά 75% άτοκα από το χρηματοδοτικό μέσο και κατά 25% από τα συνεργαζόμενα πιστωτικά ιδρύματα.

Η υπογραφή της σύμβασης του δανείου και η εκταμίευση του συνολικού ποσού θα πρέπει να έχουν γίνει από τον ενδιαφερόμενο εντός χρονικού διαστήματος 6 μηνών από την έγκριση της αίτησης.

Σε περίπτωση που το ανωτέρω διάστημα παρέλθει άπρακτο, η ενταγμένη αίτηση απεντάσσεται από το Χαρτοφυλάκιο. Μόνο σε περιπτώσεις που υπάρξει επιβεβαιωμένη καθυστέρηση μετεγγραφής του ακινήτου δύναται ο ενδιαφερόμενος να αιτηθεί παράταση του χρόνου υπογραφής σύμβασης τελικού αποδέκτη και εκταμίευσης κατά δύο επιπλέον μήνες κατ’ ανώτατο, εφόσον η σχετική αίτηση για εγγραφή υποθήκης ή προσημείωσης έχει υποβληθεί εντός της προθεσμίας των 6 μηνών.

Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» μίλησε με αρκετούς νέους ανθρώπους και σας παρουσιάζει τις αντιδράσεις τους για το «Σπίτι μου», τις οποίες μπορούμε να τις συνοψίσουμε ως εξής: «Είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μεν, αλλά σε εποχές εργασιακής αβεβαιότητας απαιτείται και μεγαλύτερη μισθολογική σταθερότητα».

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΓΑΖΟΥ: «Εμπεριέχει κι ένα μικρό ρίσκο»

σπίτι

«Ως νέος άνθρωπος θεωρώ ότι εν γένει τα δάνεια και εν προκειμένω τα στεγαστικά δεν δίνουν κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο. Ωστοσο, αν ήταν άτοκο ή αν το ποσοστό επιστροφής ήταν μειωμένο κι όχι το 100%, θα το σκεπτόμουν». Αυτό δήλωσε η Σταυρούλα Γάζου, σχολική νοσηλεύτρια στο επάγγελμα και πρόσθεσε τα εξής: «Επίσης, θα επιθυμούσα διασφάλιση ότι το νέο μου σπίτι δεν θα κατασχεθεί, όσο αποπληρώνω το δάνειο. Βιώνουμε, πάντως, μια περίεργη συγκυρία σε διεθνές επίπεδο και ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με το τραπεζικό σύστημα, οπότε τα πάντα εμπεριέχουν κι ένα μικρό ρίσκο».

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΟΥΒΑΛΙΩΤΗΣ: «Να διευκρινιστούν πολλά ερωτηματικά»

σπίτι

«Η αλήθεια είναι ότι το έχω ψάξει επειδή με ενδιαφέρει, όμως θεωρώ ότι είναι αρκετά μπερδεμένα τα πράγματα και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίστουν και να διευκρινιστούν», δήλωσε ο Γιώργος Σουβαλιώτης, μάγειρας στα συσσίτια της Ι.Μ. Πατρών, και πρόσθεσε: «Αν ισχύει για παράδειγμα το ότι τα χρήματα θα εμφανίζονται μετά από έναν χρόνο στην τράπεζα, τότε νομίζω ότι κανένας δεν θα το δεχθεί. Είναι, πάντως, προς τη σωστή κατεύθυνση και δίνει πολλά κίνητρα, όμως εκ των πραγμάτων και οι απορίες που δημιουργούνται είναι εξίσου πολλές».

 

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΟΛΑ: «Προϋπόθεση ένα κλίμα εργασιακής σιγουριάς»

σπίτι

«Η λύση του στεγαστικού δανείου φαντάζει αρκετά επισφαλής για ένα νέο άνθρωπο εν μέσω 2023. Πρωταρχικά, απαιτεί τη σταθερή λήψη ικανοποιητικού εισοδήματος, η οποία με τη σειρά της προϋποθέτει ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον και μια σύμβαση αορίστου χρόνου», δήλωσε η ψυχολόγος Βασιλική Τζόλα, η οποία εργάζεται σε κέντρο θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. «Το σύνολο αυτών των στοιχείων δεν εκφράζει την πλειονότητα των νέων της γενιάς μου, οι οποίοι αρκούνται σε ετήσιες και αβέβαιες συμβάσεις έργου ή ακόμα «εξαναγκάζονται» να εργάζονται χωρίς ένσημα. Επιπρόσθετα, κατά τη γνώμη μου, η λήψη στεγαστικού δανείου θα μπορούσε να στηριχτεί σε ένα ήδη υπάρχον κεφάλαιο, το οποίο προκαλεί στο κάθε άτομο την αίσθηση της σιγουριάς σε περίπτωση που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή του χρηματικού ποσού. Αυτό στην περίπτωση ενός νέου ατόμου μπορεί να εξασφαλισθεί από τους γονείς ή τους οικείους του, οι οποίοι ωστόσο ήδη βιώνουν με τη σειρά τους πολλαπλές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς.

Ως εκ τούτου, αυτό συνιστά ακόμη ένα εμπόδιο στην αισιόδοξη οπτική λήψης ενός στεγαστικού δανείου. Τα επιτόκια προστίθενται ως βάρος στην προοπτική αυτής της επιλογής. Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η ανάπτυξη ενός κλίματος σιγουριάς και ασφάλειας στον επαγγελματικό κλάδο από το κράτος θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν τη νέα γενιά να προσανατολιστεί θετικά ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα. Εως τότε, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες θα θολώνουν το τοπίο στη νέα ματιά».

 

ΒΙΛΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ: «Προς τη σωστή κατεύθυνση…»

σπίτι

«Θεωρώ ότι είναι μια κίνηση που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό νέους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, αποκτώντας το δικό τους σπίτι», δήλωσε στην «Π» η νηπιαγωγός Βίλυ Στεφανίδη. «Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη συγκυρία και τέτοιες κινήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Το κράτος πρέπει να σκύψει επιτέλους επάνω στα νέα ζευγάρια και να τους δώσει στηρίγματα και κίνητρα για να προχωρήσουν στη ζωή τους και να κάνουν οικογένεια. Ενα από από αυτά τα κίνητρα είναι και η διευκόλυνση στη δανειοδότηση για την κατοικία. Παράλληλα, όμως, οι νέοι έχουν ανάγκη και για καλύτερες και σταθερές αποδοχές για να χτίσουν το μέλλον τους».

 

ΜΑΡΙΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΟΣ: «Επένδυση που θέλει όμως σταθερότητα»

σπίτι

«Είναι μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως ένα δάνειο παραμένει πάντα ένα δάνειο», ανέφερε ο Μάριος Κουτσιουμπός, φοιτητής, αλλά και ιδιωτικός υπάλληλος.

«Επί της ουσίας δεν μου δίνει κάποιο ιδιαίτερο κίνητρο, καθώς οι μισθοί στις μέρες μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί και δεν επιτρέπουν σε έναν νέο εργαζόμενο να πάρει ένα τέτοιο δάνειο. Είναι βασικό να υπάρχει μια εργασιακή και μισθολογική σταθερότητα για να κάνεις μια τέτοια επένδυση».