Στην «Π» Φωτήλας, Κούγιας και Κοραντζόπουλος για τις υποκλοπές

Το σίριαλ των υποκλοπών θα συνεχιστεί στη Βουλή. ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ κατέθεσαν αίτημα.Φλωρίδης: «Η επίθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη υπερέβη κάθε θεσμικό όριο».

υποκλοπές

Oχι απλώς δεν καταλάγιασε η θύελλα, μετά τη σφοδρή κόντρα που ξέσπασε προχθές μεταξύ κυβέρνησης και όλης της αντιπολίτευσης με αφορμή την αθωωτική, για την ΕΥΠ και τα κρατικά και πολιτικά στελέχη, ετυμηγορία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές, αλλά φούντωσε περισσότερο.

Η κυβέρνηση, διά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, εξαπέλυσε επίθεση κατά των στελεχών της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τους για ασχετοσύνη και εμπάθεια!

Ομως, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, Νέα Αριστερά και ΚΚΕ συνασπίστηκαν, άτυπα, και με αιτήματά τους επιδιώκουν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ζητώντας τη διαβίβαση στη Βουλή του πορίσματος του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές και όλης της δικογραφίας, και ζητώντας να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη καθώς και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης προκειμένου να ενημερώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και για να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής το σύνολο της δικογραφίας του σκανδάλου των υποκλοπών, για το οποίο εκδόθηκε η σχετική διάταξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου «περί αρχειοθέτησης της υπόθεσης των υποκλοπών».

Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Κωνσταντοπούλου ανέλαβε την πρωτοβουλία: «Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλάκη, Χαρίτση, Κασσελάκη και Κουτσούμπα, κι όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου. Ως εκ τούτου, κατατίθενται από τις πέντε ΚΟ αιτήματα προς τον πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί η Επιτροπή, να διαβιβαστεί στην Επιτροπή το πόρισμα, να κληθεί ενώπιον της Επιτροπής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Αδειλίνη».

Το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης βασίζεται σε άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρει πως οι ακροάσεις προσώπων (ακόμα και ανώτατων δικαστικών λειτουργών) είναι υποχρεωτικές αν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής. Η αντιπολίτευση έχει τα 2/5 και προχωράει.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε θετικά, ακόμα. Οπως φαίνεται, όμως, απ’ όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, δεν δείχνει να έχει τέτοια πρόθεση: «Η επίθεση στο πρόσωπο της εισαγγελέως, άρα στην ελληνική Δικαιοσύνη, υπερέβη κάθε θεσμικό όριο. Αυτοί που επιτέθηκαν για την έκδοση ενός πορίσματος 300 σελίδων, ομολόγησαν στην Βουλή ότι δεν το έχουν διαβάσει για τον απλούστατο λόγο ότι δεν το έχουν. Αρα και δεν γνωρίζουν ούτε το αποδεικτικό υλικό που υπάρχει εκεί, το οποίο περιγράφεται στην ανακοίνωση ότι είναι τεράστιο, ούτε φυσικά το πώς αξιολογήθηκε αυτό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), επιτέθηκε στον πρωθυπουργό: «Να υποθέσουμε λοιπόν ότι όλοι οι στόχοι της ΕΥΠ παρακολουθούνταν νόμιμα. Αρα παρακολουθούνταν νόμιμα τα μισά στελέχη της κυβέρνησης. Αρα το υπουργικό σας συμβούλιο, κ. Μητσοτάκη, αποτελείται από πρόσωπα ύποπτα για την εθνική ασφάλεια που χρήζουν παρακολούθησης; Ο στόχος 5046c Κωστής Χατζηδάκης είναι… εθνικά επικίνδυνος; Εχετε κυβέρνηση ή υπουργικό συμβούλιο κατασκόπων;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, ήταν νόμιμη η παρακολούθηση όλων των στόχων της ΕΥΠ, άρα και η παρακολούθηση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνου Φλώρου. Κύριε Μητσοτάκη, ξεκαθαρίστε αν ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν πρόσωπο ύποπτο για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Αν ναι, γιατί τον επιλέξατε; Αν όχι, γιατί τον παρακολουθούσε η ΕΥΠ;».

ΦΩΤΗΛΑΣ: «Χτίζουν καριέρες, σπιλώνοντας αξιοπρέπειες»

«Είμαι από αυτούς που σέβονται απολύτως τις αποφάσεις των δικαστηρίων και των θεσμών της Δικαιοσύνης, είτε μου αρέσουν πολιτικά είτε όχι. Δεν μπορεί να είναι αλά καρτ ο σεβασμός των αποφάσεων. Κανονικά, πρέπει να απολογηθούν αυτοί που βγαίνουν και υβρίζουν, λοιδωρούν τη Δικαιοσύνη χωρίς καν να γνωρίζουν την απόφαση, να έχουν διαβάσει το σκεπτικό της. Είναι αυτοί που είχαν εκδώσει δική τους ετυμηγορία πριν καν εκδώσει τη δική της η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Αυτό που προέκυψε είναι ότι το κράτος, η Πολιτεία, η Κυβέρνηση, δεν είχαν καμία ανάμιξη ή σχέση με το λογισμικό Predator. Το λογισμικό υπήρχε, αλλά όχι σε κρατικά χέρια. Ο Αρειος Πάγος έκρινε ότι όσες παρακολουθήσεις έκανε η ΕΥΠ κρίνονται νόμιμες, συνεπώς αν πρέπει κάποιος ν’ απολογηθεί, είναι αυτοί που χτίζουν καριέρες σπιλώνοντας την αξιοπρέπεια άλλων».

* Ο Ιάσων Φωτήλας είναι νομικός και υφυπουργός Πολιτισμού.

 

ΚΟΥΓΙΑΣ: «Εκ των κορυφαίων εισαγγελέων και ακέραιος άνθρωπος»

«Προσωπικά δεν έχω γνώση της δικογραφίας. Βολιδοσκοπήθηκα κάποια στιγμή για να στραφώ κατά των υπαιτίων, που τελικώς παραπέμπονται, πλην όμως η επαφή μου με αυτούς που θίγονταν από τις παρακολουθήσεις δεν ολοκληρώθηκε.

Γνωρίζω πολλά χρόνια τον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζήση. Πρόκειται όχι απλώς περί ενός επαρκέστατου εισαγγελέα, αλλά ενός εκ των κορυφαίων εισαγγελέων. Και ακέραιος άνθρωπος. Αυτό για μένα αποτελεί πρόκριμα ώστε να είμαι βέβαιος ότι το πόρισμα που εξέδωσε είναι σύμφωνο με τα αποδεικτικά στοιχεία που εξεργάστηκε. Αφού αποφάνθηκε ότι δεν υπάρχουν ευθύνες για κρατικούς λειτουργούς και τον κ. Δημητριάδη, δεν έχω τίποτα να αμφισβητήσω την κρίση του.

Οσο για τον μεγάλο πολιτικό θόρυβο που έχει σηκωθεί και τις σφοδρές αντιδράσεις συγκεκριμένων πολιτικών σχηματισμών, θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή προς όλους: προς Θεού, μην κλονίσετε και το τελευταίο οχυρό της δημοκρατίας, που είναι η Δικαιοσύνη, και το φέρετε κι αυτό στο επίπεδο της ελληνικής Βουλής».

* Ο Αλέξης Κούγιας είναι δικηγόρος Αθηνών.

 

ΚΟΡΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ενισχύεται η καχυποψία περί «εργαλειοποίησης»

Στην πραγματικότητα, η συγκεκριμένη ανακοίνωση της Εισαγγελίας του ΑΠ αποτελεί a priori παραδοξολογία, αφού έχει τα χαρακτηριστικά, την ποιότητα και ίσως τη δυναμική «δελτίου Τύπου» και όχι ενός νομικού κειμένου με αμετάκλητα συμπερασματικό περιεχόμενο επί διακυβεύματος ιδιαίτερης «έντασης» και σοβαρότητας που αφορά τελικά τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Η υπογράφουσα εισαγγελέας του ΑΠ υιοθετεί απροκάλυπτα εμφατική και «φορτισμένη» φρασεολογία που καταδεικνύει ενσυνείδητη τοποθέτηση υπέρ του απορριπτικού συμπεράσματος-πορίσματος και τούτο επιφέρει τρώση στην αξιοπιστία του όσο και «έκπτωση» στην εγκυρότητά του.

Ενισχύεται δε η καχυποψία σε βάρος της αμερόληπτης κρισιολόγησης και υπέρ της σκέψης περί «εργαλειοποίησης» της Δικαιοσύνης στο ανώτατο επίπεδο.

Ουσιαστικά διά του πορίσματος, κατ’ ελάχιστο, πιστοποιείται η ανικανότητα και ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να ελέγξει τη χρήση και κατοχή συστημάτων κατασκοπευτικής καταγραφής της δραστηριότητας νευραλγικών κυβερνητικών, στρατιωτικών και δικαστικών προσώπων και τούτο αποτελεί συνομολόγηση αποδρομής και δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας.

Το πόρισμα, κατ’ ουσία ,είναι ο πολλαπλασιαστής αναπάντητων ερωτημάτων.

Ιδρύει δε την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα η παράνομη κατασκόπευση νευραλγικών φορέων δημόσιας εξουσίας από ιδιώτες δεν αποτελεί εθνική απειλή, αλλά πλημμεληματική παράβαση ατελούς επιδίωξης…

* Ο Παναγιώτης Κοραντζόπουλος είναι δικηγόρος Πατρών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιος Δυτικού Νείλου: Στο νοσοκομείο Ρίου κρούσμα, πού εντοπίστηκε στην Αχαΐα, το τσίμπημα που σήμανε συναγερμό

Πάτρα: Τον ξυλοκόπησαν άγρια για να τον ληστέψουν, νοσηλεύεται στο ΚΑΤ

Καιρός: Με 40άρια και καταιγίδες τις επόμενες ημέρες, η πρόγνωση μέχρι τη Δευτέρα

Φωτιά Εύβοια: Βελτιωμένη η εικόνα, σηκώθηκαν τα εναέρια

Μέση Ανατολή: Η δολοφονία του Χανίγια πυροδοτεί νέα ανάφλεξη, φόβοι για «άμεσο χτύπημα» από το Ιράν

Πάτρα: «Μπούκαραν» σε μίνι μάρκετ με όπλο!

Πάτρα: «Βραχιολάκι» σε υπερήλικα που… αυνανιζόταν!