Στην Πάτρα ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ για την κακοποίηση ζώων: «Μάλωσε» τους δήμους, με εύσημα στην Αστυνομία – Τι δήλωσε στην «Π»
Περισσότεροι έλεγχοι για προστασία των ζώων
Τα εύσημα του ειδικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιου για τα ζώα συντροφιάς Νίκου Χρυσάκη, πήραν οι διοικητές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας και των τριών Αστυνομικών Τμημάτων της Πάτρας, για την άμεση ανταπόκρισή τους, σε περιστατικά κακοποίησης ζώων.
Των ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ο κ. Χρυσάκης, που βρέθηκε την Πέμπτη για δεύτερη ημέρα στην Πάτρα, συνεχάρη τον διευθυντή Θεόδωρο Τσάτσαρη και τους τρεις διοικητές, λέγοντας πως «είστε από τις Διευθύνσεις που επιδεικνύουν αμεσότητα και αποτελεσματικότητα», κάνοντας γνωστό πως η Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας συγκαταλέγεται μεταξύ των υπηρεσιών που θα βραβευθούν για την ευαισθησία και ευσυνειδησία απέναντι σε θέματα προστασίας των ζώων.
Οι διοικητές της Αστυνομίας δήλωσαν πλήρως ικανοποιημένοι για τη στενή συνεργασία που έχουν με τις φιλοζωικές οργανώσεις της Πάτρας, ενώ η εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας Ελενα Αρβανίτη δήλωσε πλήρως ικανοποιημένη από την τοπική ΕΛΑΣ για την άριστη η συνεργασία.
Σε δηλώσεις που έκανε στην «Πελοπόννησο», τόνισε: «Θέλουμε να ανέβει στην αστυνομική ατζέντα η εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ζώων. Βρίσκουμε πολύ καλή ανταπόκριση. Η ίδια η Αστυνομία θεωρώ ότι έχει κάνει πολύ μεγαλύτερα βήματα, απ’ ό,τι άλλες υπηρεσίες, ωστόσο, προσπαθούμε να συντονίσουμε και αυτές. Δηλαδή, τη Δημοτική Αστυνομία που είναι αρμόδια και αυτή στην εφαρμογή του νόμου, τους φύλακες θήρας, τους δασικούς υπαλλήλους ούτως ώστε όλοι μαζί να αρχίσουν σιγά – σιγά να προσεγγίζουν το πρόβλημα με την παραβατικότητα για τα ζώα. Και δεν μιλάμε μόνο για τα ζώα συντροφιάς. Ο νόμος αφορά την προστασία όλων των ζώων».
Ο κ. Χρυσάκης πρόσθεσε πως «αποτελεί σημαντική παράμετρο να περιορίσουμε την αδεσποτία των ζώων συντροφιάς, που σημαίνει ότι οι υπηρεσίες εφαρμογής του νόμου θα ελέγχουν τα δεσποζόμενα ζώα, ώστε να μην έχουμε κοινή αναπαραγωγή και από την άλλη, οι δήμοι με προγράμματα στειρώσεων στα ζώα που βρίσκονται ήδη στον δρόμο, να περιορίσουν την αναπαραγωγή τους και σιγά – σιγά να μειώσουμε αυτή τη ροή αδέσποτων στις πόλεις».
Η «Π» έθεσε στον ειδικό γραμματέα, τα εμπόδια που επικαλούνται οι δήμοι σε έλλειψη πόρων και προσωπικού, ο οποίος είπε: «Αυτές είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Τα αδέσποτα είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί όλη την κοινωνία, άρα, στην ατζέντα ανεβαίνει αυτομάτως πάρα πολύ ψηλά. Και είμαι σίγουρος ότι θα κριθούμε άπαντες, και το κεντρικό κράτος αλλά και οι ΟΤΑ, από την αποτελεσματικότητά μας, στην μείωση αυτού του φαινομένου που δυστυχώς δυσφημεί μια ολόκληρη χώρα».
Μάλιστα, ο κ. Χρυσάκης είπε ότι από το τελευταίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ύψους 15 εκατ. ευρώ το οποίο λήγει τον προσεχή Δεκέμβριο, μόνο 70 δήμοι από τους 332 έχουν ενδιαφέρθηκαν και άντλησαν μόλις 823.000 ευρώ, για να επισημάνει: «Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει συντονισμός ούτως ώστε να αντλήσουν τα χρήματα αυτά».
Αναφερόμενος στις ευθύνες των πολιτών, τόνισε ότι πρέπει να αντιληφθούν ότι το ζώο δεν είναι αντικείμενο για να το μεταχειρίζονται όπως θέλουν. Θα πρέπει να «τσιπάρουν» το ζώο τους, γιατί η ανωνυμοποίηση συμβάλλει στην εγκατάλειψη και στην κακοποίηση. «Καλύτερα να μην αποκτήσουν ποτέ ζώο αν δεν μπορούν να το συντηρήσουν. Ομως εάν πάρουν την απόφαση, θα πρέπει να τηρούν τουλάχιστον τα βασικά» είπε.
Στο ερώτημα πώς θα γίνει εφικτός ο έλεγχος, ο κ. Χρυσάκης απάντησε: «Γι’ αυτό ενεργοποιούμε τη Δημοτική Αστυνομία, ιδιωτικούς φύλακες θήρας, δασικούς υπαλλήλους -γιατί η Ελληνική Αστυνομία από μόνη της έχει επιφορτιστεί με ό,τι παραβατικότητα υπάρχει στη χώρα- ούτως ώστε ενωμένοι όλοι μαζί να αρχίσουμε σιγά – σιγά να ελέγχουμε τα δεσποζόμενα ζώα, γιατί από εκεί προέρχονται και τα αδέσποτα».
Ο κ. Χρυσάκης τόνισε ακόμα ότι θα πρέπει να αρχίσει η Αστυνομία να ελέγχει και τους κτηνοτρόφους που θεωρεί ότι είναι η Νο1 αιτία αναπαραγωγής αδέσποτων ζώων και ο Δήμος να παράσχει δωρεάν προγράμματα ηλεκτρονικής σήμανσης, στείρωση ή εναλλακτικά λήψη DNA.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News