Στο τουρνουά Παμπαίδων της ΕΣΚΑ-Η ο στόχος είναι ξεκάθαρος, σεβασμός στο παιχνίδι!

Σαφώς υπάρχει η νίκη και η ήττα, αλλά τα παιδιά κάθε φορά σε κάθε αγώνα στις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες θα πρέπει να αποκομίζουν οφέλη. Εάν χάνουν, θα χάνει η κοινωνία και επί της ουσίας χαμένο μακροπρόθεσμα θα βγει το μπάσκετ. Στην προκήρυξη αναφέρεται ότι απαγορεύεται η άμυνα ζώνης και επιτρέπεται μόνο η προσωπική άμυνα (man to man) στο μισό γήπεδο χωρίς παγίδες. Βέβαια πρώτα απ’ όλα θα πρέπει τα παιδιά να μάθουν να παίζουν σωστά τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση!

ΕΣΚΑ-Η

Το τουρνουά Παμπαίδων της ΕΣΚΑ-Η έχει ξεκινήσει δύο εβδομάδες και έχει μεγάλη σημασία τώρα που ακόμη είναι νωρίς να καταγραφούν ατέλειες και να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές για να μπορέσουν τα παιδιά που συμμετέχουν στη διοργάνωση να διασκεδάσουν με το παιχνίδι και να μάθουν, στη δύσκολη εποχή μετά την καραντίνα που βιώσαμε όλοι, όσα μπορούν περισσότερα.

Πρώτον, επειδή ακριβώς λόγο της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει αλλάξει τη ζωή μας, για πολλά αν όχι για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στο τουρνουά είναι η πρώτη τους επαφή με το μπάσκετ, σε σχεδόν αγωνιστικές συνθήκες, οφείλουν άπαντες να τα προστατεύσουν και να τα βοηθήσουν να κατανοήσουν το παιχνίδι και κυρίως να τους δώσουν να καταλάβουν το αυτονόητο: ότι πρόκειται απλώς για παιχνίδι και τίποτα λιγότερο ή περισσότερο.

Δεύτερον, απαγορεύονται διά ροπάλου οι φωνές και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με την ηλικία των παιδιών και γενικότερα με τη φιλοσοφία που όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να διέπει τουρνουά Παμπαίδων όχι απλώς μόνο στο μπάσκετ, αλλά σε οποιοδήποτε άθλημα. Οι παράγοντες των ομάδων, οι προπονητές, γενικότερα όλοι και όσοι βρίσκονται στον πάγκο και έχουν κάθε φορά την ευθύνη, πρέπει πρώτοι σε κάθε τους βήμα και σε κάθε ευκαιρία να δίνουν το καλό παράδειγμα. Ολοι επιβάλλεται να σέβονται το παιχνίδι και κυρίως τα παιδιά, αλλά για να το κάνουν θα πρέπει πρώτα να το διδαχτούν!

Τρίτον, τα παιχνίδια του τουρνουά Παμπαίδων, κανονικά το επισημαίνουμε, έχουν διάρκεια τέσσερα 8λεπτα και όχι τέσσερα 10λεπτα όπως ισχύει στα μεγαλύτερα πρωταθλήματα του μπάσκετ και σε όλες τις κατηγορίες. Δηλαδή συνολικά 36 αγωνιστικά λεπτά πρέπει ναι είναι ο καθαρός χρόνος. Χαρακτηριστικά στη σχετική παράγραφο της προκήρυξης του τουρνουά Παμπαίδων που έχει ανέβει στο site της ΕΣΚΑ-Η, αναφέρονται τα εξής: Η διάρκεια κάθε αγώνα είναι 4Χ8 λεπτά καθαρού χρόνου (το χρονόμετρο του αγώνα σταματάει κανονικά, καθώς και το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων λειτουργεί κανονικά από τους κριτές).
Κακώς λοιπόν, συμβαίνει εάν συμβαίνει όπως μας έχει μεταφερθεί, αυτός ο καθαρός χρόνος των 32 λεπτών μειώνεται από διάφορους παράγοντες. Τα παιδιά έχουν σχεδόν δύο χρόνια να παίξουν και όταν κάποιοι εκουσίως ή ακουσίως μειώνουν το χρόνο του παιχνιδιού τους υποπίπτουν σε μεγάλο λάθος. Αφαιρούν χρόνο από το παιχνίδι, που τα παιδιά έχουν τόσο ανάγκη έπειτα από τη μακρά περίοδο της καραντίνας.

Τέταρτον, στα παιχνίδια ορίζεται μόνος ένας διαιτητής, στη συντριπτική πλειοψηφία νεαροί που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο του μπάσκετ. Κακώς, κάκιστα! Θα έπρεπε να ορίζονται τρεις διαιτητές, εκ των οποίων τουλάχιστον ο ένας να έχει μεγάλη εμπειρία. Ο λόγος; Για να συμβουλεύει ο έμπειρος τους νεότερους συναδέλφους τους και όλοι μαζί να μιλούν στα παιδιά και να τα μαθαίνουν εξηγώντας κάθε φορά και όταν απαιτείται τους κανονισμούς. Ετσι τα περισσότερα λάθη θα αποφεύγονται και τα παιδιά θα κατανοούν το παιχνίδι καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση άλλο είναι να υπάρχει ένας διαιτητής που είναι επιφορτισμένος για τα πάντα όσα συμβαίνουν στον αγωνιστικό χώρο και άλλο τρεις ή έστω δύο!

Πέμπτο, στα παιχνίδια στο τουρνουά Παμπαίδων σαφώς και υπάρχει η νίκη και η ήττα, αφού γίνεται καταγραφή του σκορ, αλλά ποτέ δεν πρέπει να υπάρχουν χαμένοι! Ομως δυστυχώς εάν δεν αλλάξουν πράγματα στον τρόπο διεξαγωγής και αντιμετώπισης της συγκεκριμένης διοργάνωσης αρκετές θα είναι οι φορές που τα παιδιά δεν θα κερδίζουν, αλλά θα χάνουν! Θα χάνουν εάν όλοι (μας) δεν καταλάβουμε τους λόγους που διεξάγεται το τουρνουά.

Τα παιδιά θα χάνουν εάν στην ΕΣΚΑ-Η και όλοι οι εμπλεκόμενοι δεν φροντίσουν να κερδίζουν! Θα χάνουν εάν οι ομάδες δεν απαιτήσουν να διαφοροποιηθούν και να αλλάξουν συνθήκες. Θα χάνουν εάν οι προπονητές δεν είναι πρώτα παιδαγωγοί (θυμίζουμε ότι στο τουρνουά Παμπαίδων συμμετέχουν παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2007 και το 2008 αλλά και μεταγενέστερα). Θα χάνουν εάν οι διαιτητές, που θα πρέπει και αυτοί να είναι παιδαγωγοί, δεν παίρνουν πολύ σοβαρά τον ρόλο τους. Θα χάνουν εάν οι γονείς σε όλα τα παιχνίδια δεν συμπεριφέρονται υποδειγματικά στα παιδιά όλων των ομάδων.

Εκτο και βασικότερο, εάν τα παιδιά χάνουν και δεν μαθαίνουν σε μια ευαίσθητη ηλικία, θα χάνει και η κοινωνία και τότε επί της ουσίας χαμένο μακροπρόθεσμα θα βγει το μπάσκετ, όπως φυσικά ισχύει και το αντίθετο. Εάν τα παιδιά αποκομίσουν οφέλη, τότε το μπάσκετ θα κερδίσει και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος όλων. Να κερδίζουν κάθε φορά, σε κάθε παιχνίδι στο τουρνουά όλα τα παιδιά όλων των ομάδων!