Συνεδρίαση του Τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας: Τι προβλέπεται για χιονοτώσεις, πλημμύρες και παγετό

Ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει.

Συνεδρίαση Φωτογραφία αρχείου

Με θέματα τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και την λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση πλημμυρών, χιονοπτώσεων και παγετού τον χειμώνα που έρχεται, συγκλήθηκε την περασμένη Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΤΕΣΟΠΠ) του Δήμου Πατρέων.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Αναστασίου, αρχικά ευχαρίστησε και δημοσίως –όπως είπε χαρακτηριστικά- τις εθελοντικές ομάδες για το σημαντικό έργο που προσέφεραν σε συνεργασία με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ τόνισε την καθοριστική συμβολή των υπηρεσιών του Δήμου καθώς και της ΔΕΥΑΠ με την άμεση και θετική ανταπόκρισή τους στο τομέα της πρόληψης αλλά και όταν απαιτήθηκε η παρέμβασή τους.
Ακολούθως, αφού τόνισε για μια ακόμα φορά την σοβαρή έλλειψη προσωπικού στον Δήμο Πατρέων, την απαγόρευση πρόσληψης μόνιμων εργαζομένων αλλά και την «εγκληματική» υποχρηματοδότηση των Δήμων και συγκεκριμένα του μεγάλου σε έκταση Δήμου Πατρέων, τρίτου Δήμου της χώρας, αναφέρθηκε σε όσα έγιναν με υπεράνθρωπες προσπάθειες κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, αλλά και σε όσα θα γίνουν από πλευράς Δήμου, για την προστασία δημοτών και των περιουσιών τους τον χειμώνα.

Ο Αντιδήμαρχος ανέφερε τα εξής μεταξύ άλλων:

«Συνοπτικά αναφέρουμε, ότι κατά την αντιπυρική περίοδο στα όρια του Δήμου Πατρέων εκδηλώθηκε μια πολύ σοβαρή πυρκαγιά στην περιοχή του Γηροκομείου όπου απαιτήθηκαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, επίγειες και εναέριες, καθώς και εργαζόμενοι του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ οι οποίοι ρίχτηκαν στη μάχη κατά της φωτιάς συνδράμοντας τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των εθελοντών, με μηχανήματα και υδροφόρες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ αλλά και ιδιωτών.

Μιχάλης Αναστασίου

Μιχάλης Αναστασίου

Μετά από εισήγηση του επικεφαλής της Π.Υ, προχωρήσαμε σε οργανωμένη απομάκρυνση και σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο μνημόνιο ενεργειών του Δήμου Πατρέων για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών. Εργαζόμενοι του Δήμου Πατρέων και της Δ.ΕΥ.Α.Π. προχώρησαν σε εργασίες έχοντας στόχο την άμεση αποκατάσταση των περιοχών που επλήγησαν.

Το γεγονός ότι δεν είχαμε πυρκαγιές οφείλεται:

Σε μεγάλο βαθμό στην πρόληψη, δηλαδή στον καθαρισμό από τις Υπηρεσίες του Δήμου όλων των επικίνδυνων σημείων που υπήρχαν παράγοντες εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στην άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Στις περιπολίες των συλλόγων δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης.

Θα αναφερθούμε στα προληπτικά μέσα που πήραμε και υλοποιήσαμε.

• Πραγματοποιήθηκε προληπτικός καθαρισμός βλάστησης στα άλση όπως Δασυλλίου – Γηροκομείου – Κεφαλόβρυσου και περιαστικών περιοχών όπου υπάρχει μίξη δασών – πόλεων (Καλλιθέα, Καμίνια, Κρήνη, Βούντενη, Συχαινά, Μποζαίτικα, Γούβα κ.λπ.) και όπου μας υποδείχτηκε από την Π.Υ. Πατρών καθώς και καθαρισμός πρανών σε δημοτικούς οδούς σε περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα.

• Καθαρισμός από ξερά χόρτα και βλάστηση δημοτικών κοινοχρήστων χώρων.

• Στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου μετά από τον έλεγχο της Π.Υ. στα υδροστόμια που υπάρχουν στον Δήμο Πατρέων πραγματοποιήθηκε επισκευή όλων όσων δεν λειτουργούσαν ικανοποιητικά, από την ΔΕΥΑΠ.

• Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έγινε ενημέρωση των δημοτών μέσω Τοπικών Κοινοτήτων και δελτίων τύπου αλλά και σε Δημοσιογραφικά site για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους

• Ενεργοποίηση υπαλλήλων και οχημάτων του Δήμου σύμφωνα με το μνημόνιο ενεργειών για δασικές πυρκαγιές.

• Διαθέσαμε καθημερινά 5 πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, με σκοπό την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε επικίνδυνες περιοχές όπως στο Δασύλλιο, Κεφαλόβρυσο, Δ.Ε. Βραχνεΐκων ή όπου αλλού ζητήθηκε από την Π.Υ. Πατρών, με διάθεση δυο εξ αυτών στις εθελοντικές ομάδες, Σωματείο Εθελοντών Πυροσβεστών Ν. Αχαΐας και Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης – Διάσωσης (Ε.Ο.ΠΥ.Δ).

• Έγινε συντήρηση οδών ιδιαίτερα αυτών που μας έχει υποδείξει η Π.Υ. Πατρών για την πρόσβαση των Πυροσβεστικών οχημάτων.

• Σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι της Καθαριότητας του Δήμου αξιοποιώντας το μηχανολογικό εξοπλισμό που έχει, απομάκρυναν χιλιάδες φορτία με κλαδιά και αντικείμενα προς αποφυγή κινδύνου πυρκαγιάς από όλη την έκταση του Δήμου.

Τα αιτήματα για καθαρισμό ιδιωτικών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο του 2024 ξεπέρασαν τα 900, σε μεγάλο ποσοστό οι ιδιώτες προεβήκαν στον καθαρισμό ων ιδιοκτησιών τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υποβλήθηκε επιβολή προστίμου μη καθαρισμού.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΤΡΕΩΝ

Οι έγκαιρες παρεμβάσεις καθαρισμού και κατασκευής Τεχνικών Έργων στα Ποτάμια, Υδατορέματα και Χείμαρρους που υπάρχουν στα όρια του δήμου μας αποτελούν καθοριστικό στοιχείο της πρόληψης πλημμυρών στις ευρύτερες περιοχές που ρέουν.

Η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας με τον Ν. 4558/18.

Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της έχουμε επισημάνει την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δοθεί από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα ρέματα: Παναγίτσα, Γλαύκος, Ελεκίστρα (παλιά Κοίτη προς Διακονιάρη), Μαλαμαμούτης, Λυγιάς, Σέλεμνος, Ξυλοκέρα, Χάραδρος (από Βελβίτσι μέχρι Αερογέφυρες Περιμετρικής).
Ξεκίνησε καθαρισμός – απόφραξη του αγωγού στην συμβολή των οδών Ρήγα Φεραίου και Γούναρη με ειδικό μηχάνημα.

Τέλος, γίνεται σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες καθημερινή καταγραφή προβλημάτων και απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων και αντιστηρίξεων, προκειμένου να ενταχθούν, στο Τεχνικό Πρόγραμμα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας για το έτος 2024.

Συνεδρίαση

Καθαρισμός αποχετεύσεων

Οι Υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ εξαντλούν τις δυνατότητες τους τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση των καιρικών αυτών φαινομένων και θα συνεχίσουν με όσα μέσα και προσωπικό διαθέτουν και στη φετινή αντιπλημμυρική περίοδο.

Από το Αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις του Δήμου, τις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου και την ΔΕΥΑΠ, εφαρμόζεται ο σχεδιασμός που προβλέπεται από το Μνημόνιο του Δήμου για την αντιπλημμυρική προστασία στον τομέα της πρόληψης.

Πραγματοποιούνται παρεμβάσεις σε κανάλια απορροής όμβριων υδάτων.

Ελέγχονται οι ενημερωτικές πινακίδες συγκέντρωσης ανά χώρο των κατοίκων με την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων.

Ανακοινώνονται δημόσια οι προβλέψεις της ΕΜΥ στην περιοχή μας.

Ενημερώνονται με πρωτοβουλία του οι υπηρεσίες του Δήμου και αντίστοιχα τίθενται σε εφαρμογή τα πρωτόκολλα ετοιμότητας και επιφυλακής του αναγκαίου προσωπικού ανάλογα με την πρόβλεψη του βαθμού επικινδυνότητας του φαινομένου.

ΓΙΑ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ – ΠΑΓΕΤΟ

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που πιθανόν προκύψουν από έντονες χιονοπτώσεις και παγετό, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου θα προβεί σε προμήθεια αλατιού από την Περιφέρεια το οποίο θα αποθηκευτεί σε επιλεγμένους χώρους όπως πάντα για άμεση χρήση αλλά και διανομή στις Τοπικές Κοινότητες όπου συνήθως εμφανίζονται προβλήματα από τα φαινόμενα αυτά. Σε περίπτωση χιονοπτώσεων, θα παρεμβαίνουμε για εκχιονισμό και αποπαγοποίηση των οδών με τα μέσα που διαθέτουμε.

Το προσωπικό του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας, των εμπλεκόμενων Δ/νσεων του Δήμου καθώς και της ΔΕΥΑΠ θα είναι όλο το 24ωρο σε ετοιμότητα προκειμένου να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε επικίνδυνες καταστάσεις και σε συνεργασία με εμπλεκόμενες πέραν του Δήμου Υπηρεσίες.

Παράλληλα έχουμε ήδη επικαιροποιήσει το μνημόνιο ενεργειών για τις πλημμύρες – χιονοπτώσεις από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας το οποίο έχει σταλεί στις υπηρεσίες».

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν η Προϊσταμένη του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Αλεξία Καρδάρα και οι εξής εκπρόσωποι φορέων: Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αχαΐας Βασίλης Μαρτζάκλης, ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Πάτρας, Γιώργος Κολοκοτσάς, εκ μέρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας ο Διευθυντής Παντελής Τσίρκας, από το Α’ Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας η αστυνομικός Β’ Μαρία Ντερή, από το Β’ Αστυνομικό Τμήμα Πάτρας, ο Υποδιευθυντής Χρήστος Αμτζόπουλος, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας ο Πλωτάρχης Μιχαήλ Κωστάκης και η Σημαιοφόρος Ευδοκία Τυροδήμου, ο Διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Νίκος Γυφτάκης, από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας ο Βασίλης Κούτρας, από την Διοίκηση Γενικού Πανεπιστημίου Νοσοκομείου Πατρών η Στυλιανή Καραμολέγκου, από την Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων «Καραμανδάνειο» ο Φώτης Δημακόπουλος, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς του ΚΕΤχ Λοχαγός Γιάννης Αθανασόπουλος και η Ανθυπολοχαγός Ελένη Οικονόμου, η Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Πάτρας, Αγγελική Κανελλοπούλου, από το Δασαρχείο Πάτρας ο Κων/νος Οικονόμου και από την Τροχαία Πάτρας, η Αστυνόμος Α’ Νικολίτσα Τσεκούρα.