Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ: «Κλειδώνει» για τα F-35

Σήμερα, στις 10.00 συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο μένει να επικυρώσει την απόφαση που ελήφθη από τη Βουλή για την προμήθεια 20+20 F-35.

ΚΥΣΕΑ

Σήμερα, συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Πρωθυπουργό, με το θέμα των F-35 να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα, αφού η Αθήνα είναι αποφασισμένη να τρέξει όλες τις διαδικασίες για την υπογραφή του τελικού συμβολαίου.

Μόλις χθες δημοσιεύαμε στο enikos.gr πληροφορίες που επικαλείτο και η Realnews της Κυριακής σχετικά με την αποφασιστικότητα της Αθήνας να τρέξει τις διαδικασίες για την υπογραφή το συντομότερο του τελικού συμβολαίου απόκτησης των μαχητικών 5ης γενιάς F-35.

Σήμερα, στις 10.00 συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο μένει να επικυρώσει την απόφαση που ελήφθη από τη Βουλή για την προμήθεια 20+20 F-35.

Όπως έγραφε χθες το enikos.gr, η Αθήνα καίγεται να κλείσει το θέμα πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε και θα διεξαχθούν οι εκλογές ανάδειξης νέου Προέδρου στις ΗΠΑ.

Το ενδεχόμενο αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της Αμερικής έναντι της Τουρκίας είναι κάτι που απασχολεί εντόνως την Αθήνα και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να διατηρήσει την αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο τουλάχιστον έως το 2035.

Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται, μετά την αποστολή της υπογεγραμμένης από την ελληνική κυβέρνηση LOA (Επιστολή Αποδοχής) προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το αρμόδιο τμήμα τρέχει όλες τις διαδικασίες ώστε να δώσει την εξουσιοδότηση στην κατασκευάστρια εταιρεία να υπογράψει με την Ελλάδα το συμβόλαιο που θα περιγράφει τους αναλυτικούς όρους, με τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και παράδοσης και τον τρόπο – χρόνο αποπληρωμής. Οι όροι είναι δεσμευτικοί και συνεπάγονται το «κλείδωμα» συγκεκριμένων θέσεων στις γραμμές παραγωγής (slots).

Η Αθήνα θέλει να προλάβει ολόκληρη αυτή η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές ανάδειξης του νέου Προέδρου στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί – ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο νέος Πρόεδρος – στόχος είναι να έχουν «κλειδώσει» όλα στην προμήθεια των F-35 ώστε σε ενδεχόμενο αλλαγής στάσης της νέας κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, η Ελλάδα να προηγείται τόσο στον τομέα των μαχητικών 5ης γενιάς, δηλαδή των F-35, όσο και των 4,5 γενιάς, δηλαδή των F-16 Viper και Rafale.

Άλλωστε, στην Ε.Ε. αποτελεί κοινό μυστικό η ανησυχία ενδεχόμενης επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει εξαγγείλει ότι θα τερματίσει την αμερικανική εμπλοκή στην Ουκρανία ενώ θα προωθήσει την αναθέρμανση των σχέσεων με τον Βλάντιμιρ Πούτιν προσωπικά. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να οδηγήσει και στην άρση του εμπάργκο πώλησης οπλικών συστημάτων 5ης γενιάς στην Τουρκία, συνεπώς και την αποδέσμευση των F-35 καθώς και των Patriot. Βάσει των διαδικασιών, ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε την Τουρκία στην παραλαβή των πρώτων F-35 μετά το 2035 οπότε η Ελλάδα υπολογίζεται να έχει ολοκληρώσει την παραλαβή και δεύτερης μοίρας.

Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλει να εκμεταλλευτεί την απόφαση (ή την πρωτοφανή αναβλητικότητα) της Τουρκίας να μην προχωρήσει στην αναβάθμιση 80 από τον στόλο των δικών της F-16 σε Viper και την προμήθεια επιπλέον νέων 40 σε αυτή την έκδοση.

Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας φαίνεται ότι βρίσκεται σε Vertigo και τα σενάρια για άμεσο κλείσιμο της ψαλίδας έναντι της αεροπορικής υπεροχής που χτίζει η Ελλάδα μάλλον φέρνουν δυσοίωνες εκτιμήσεις.

 

Πηγή: enikos.gr

 

Διαβάστε επίσης

Εσωκομματικές ΠΑΣΟΚ: Μάχη «στήθος με στήθος» για δύο – Δημοσκόπηση του pelop.gr

Καιρός: Ποιες περιοχές θα δώσουν 42αρια, έκτακτα μέτρα, τι ισχύει για τηλεργασία, delivery

«Πορτοκαλί» συναγερμός: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αχαΐα, Ηλεία και άλλες 6 περιφέρειες

Αχαΐα: Εργάτης γης πήγε να δροσιστεί και πνίγηκε!

Ηλεκτρικό ρεύμα: «Συναγερμός» για την εκτίναξη των τιμών χονδρικής, έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Έκτακτα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων λόγω καύσωνα, πώς θα λειτουργήσει δημόσιο και ιδιωτικός τομέας