Συνέντευξη Βούλτεψη στην «Π»: Το μεταναστευτικό και το λιμάνι της Πάτρας
Εν μέσω σεναρίων δημιουργίας Δομής Υποδοχής-Φιλοξενίας Μεταναστών στη Δυτική Ελλάδα, η υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη μιλά για ετοιμότητα της χώρας, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη Μ. Ανατολή. Το ξεκάθαρο μήνυμα στους διακινητές από την περιοχή.
Μπορεί να μην κρίνεται σκόπιμη σε αυτήν τη χρονική συγκυρία η δημιουργία δομής υποδοχής-φιλοξενίας μεταναστών στη Δυτική Ελλάδα, όμως η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα, εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Μέση Ανατολή.
Αυτό ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, μέσω του Peloponnisos FM 104,1, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα προς κάθε κατεύθυνση ότι η θέση της χώρας μας είναι στο πλευρό του Ισραήλ, αλλά και διαχωρίζοντας τον απλό Παλαιστινιακό λαό από την ττομοκρατική Χαμάς.
Επιμέλεια: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση» η κ. Βούλτεψη έδωσε έμφαση στη συνεχή φύλαξη και θωράκιση των συνόρων μας, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως «κλειδί».
– Είναι τα πράγματα τόσο επίφοβα λόγω της σοβαρής και εξλισσόμενης κρίσης στη Γάζα; Υπάρχει κίνδυνος να επιστρέψει η Ελλάδα σε μεταναστευτικές ροές, από εμπόλεμες ζώνες;
«Αυτό εξαρτάται καταρχήν από την πολιτική αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα. Η προστασία των συνόρων μας αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και ασφάλειας. Αυτό εμείς δεν το λέμε τώρα που ξέσπασε η κρίση, αλλά πάντα. Η φύλαξη των συνόρων αποτρέπει κι αυτό το ζήσαμε εκείνη την περίοδο που ξεκινούσαν πολλές βάρκες από τις απέναντι ακτές με τα γνωστά αποτελέσματα. Ας μην κρυβόμαστε, έχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα διακίνησης ανθρωπίνων ψυχών από το 2020, όταν έγινε η απόπειρα παραβίασης των βορείων συνόρων μας στον Εβρο. Τότε που δημιουργήθηκε η αίσθηση στα εκατομμύρια ανθρώπων που βρίσκονται στην Τουρκία ως πρόσφυγες, ότι μπορούν να έρθουν χωρίς έλεγχο στην Ελλάδα. Αυτή η κουλτούρα διακίνησης έχει αυξηθεί και αυτό φαίνεται και στην προσφορά και στη ζήτηση. Υπάρχει μεγάλος αριθμός και διακινητών και ανθρώπων που θέλουν να φύγουν προς την Ευρώπη.
Βλέπουμε ότι έρχεται, πλέον, μια νέα κρίση. Εμείς τη μελετούμε προσεχτικά και περιμένουμε τις συνέπειές της. Να δούμε, όμως, τι γίνεται και στο Σουδάν. Εδώ και 6 μήνες είναι σε εξέλιξη τρομερός εμφύλιος πόλεμος. Δεν βλέπω τους ανθρωπιστές να ενδιαφέρονται για το Σουδάν, όπου υπάρχουν χιλιάδες νεκροί και περίπου 5,6 εκατομμύρια εκτοπισμένοι από τα πραξικοπήματα στην Αφρική. Η Ελλάδα δεν μπορεί να τα αντέξει όλα αυτά. Απορώ πραγματικά με τις διαφωνίες που εκφράζονται για τον φράχτη, ο οποίος θα ολοκληρωθεί. Οπως είναι η κατάσταση, θα οχυρωθούν τα πάντα. Φυσικά ούτε η Ευρώπη μπορεί να αντέξει. Το μόνο που έκαναν ήταν να κατηγορούν την Ελλάδα για ποσοστά.
Τώρα θορυβήθηκαν που είδαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα κι ενεργοποίησαν μηχανισμό για την αντιμετώπιση κρίσεων. Ακούσαμε την κυρία Γιόχανσον να μιλάει για πρώτη φορά για επαναπροωθήσεις μεταναστών. Οι αντοχές των δομών στα ακριτικά μας νησιά είναι συγκεκριμένες και ήδη επιβαρυμένες. Η Ελλάδα φιλοξενεί ήδη 3.000 Παλαιστινίους. Η φέρουσα ικανότητα φιλοξενίας είναι περιορισμένη. Επιβάλλεται να εργαστούμε για την αποτροπή της ριζοσπαστικοποίησης, κάτι που εξαρτάται από την εθνική στρατηγική της χώρας. Η Ελλάδα δεν δημιούργησε γκέτο, δεν άφησε στον δρόμο ασυνόδευτους ανήλικους 15 ετών που θα εργαλειοποιούνταν από το οργανωμένο έγκλημα. Γίνεται μια συζήτηση να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους της Γάζας.
Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνά του. Αυτό που συνέβη ήταν αποτρόπαιο και κτηνώδες. Πήραν μωρά και βίαζαν γυναίκες. Το ΚΚΕ πρέπει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει απελευθερωτικός αγώνας βρόμικος. Υπάρχει πόλεμος, ίσων προς ίσων, μεταξύ στρατιωτών, όχι, όμως, βιασμός γυναικών. Αυτό να το βάλουν όλοι στο μυαλό τους, επειδή ακούμε για μεγαλειώδεις διαδηλώσεις στην Πάτρα. Το Ισραήλ δικαιούται να αμυνθεί και να εκριζώσει μια οργάνωση που εμποδίζει κάθε απόπειρα ειρήνευσης. Πώς υποστηρίζουν αυτούς που έλεγαν προδότες τον Αραφάτ και τον Αμπάς; Ο άμαχος πληθυσμός είναι όμηρος της Χαμάς. Εγιναν, όντως, δημοκρατικές εκλογές το 2006 κι εξελέγη η Χαμάς; Η Φατάχ δεν αναγνώρισε το αποτέλεσμα. Οι δυο παρατάξεις βρέθηκαν σε εμφύλιο και οι της Φατάχ έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν καταφύγιο στο Ισραήλ. Αυτοί που υπόσχονταν λεφτά και διαμερίσματα για κάθε απαγωγή ομήρου, έκαναν καθαρές εκλογές; Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να σωθεί ο άμαχος πληθυσμός με μια θαλάσσια γέφυρα και γίνονται συζητήσεις για το πώς η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορέσουν να διασώσουν ανθρώπους. Αλλο πράγμα οι τρομοκράτες, άλλο πράγμα οι Παλαιστίνιοι»
– Δομή προσφύγων θα μπορούσε να φιλοξενηθεί, ακόμα και στη Δυτική Ελλάδα;
« Εχουμε 33 δομές και 75 ξενώνες για τα ασυνόδευτα. Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζεται η κατάσταση. Δεν έχουμε φτάσει εκεί που ρωτάτε. Το κλειδί είναι η προστασία των συνόρων. Δυστυχώς, λόγω των πολέμων δεν θα σταματήσει η μετανάστευση«.
– Σας απασχολεί το νέο λιμάνι της Πάτρας; Λέτε να ξαναδούμε διακινητές και μετανάστες;
«Φυσικά μας απασχολούν οι μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας. Γι’ αυτό συνεχίζουμε τους ελέγχους. Οταν αυτοί οι άνθρωποι, είτε ναυαγούν είτε φτάνουν σε δομές, αμέσως γίνεται ταυτοποίηση. Δεν μπορεί να μην περάσουν από διαδικασίες ελέγχου. Δεν γίνεται οι Υπηρεσίες μας να μην ξέρουν ποιος μπαίνει στη χώρα. Δεν θα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα. Αυτοί οι άνθρωποι ξεκινούν κι αν δουν ότι μπορούν να παραμείνουν κάπου, προσκαλούν κι άλλους. Το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπίζεται στην αρχή».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News