Τα «Ερωτικά του ‘21» του Κυριάκου Σκιαθά με «Τα Νέα»
Στο τρίτομο ιστορικό πόνημα «Ερωτικά του ’21», παρουσιάζονται για πρώτη φορά, άγνωστες πτυχές της προσωπικής ζωής και της καθημερινότητας των πρωταγωνιστών του Αγώνα του 1821.
Μια ακόμα ιδιαίτερη αναγνώριση, συνιστά για τον Πατρινό
συγγραφέα Κυριάκο Σκιαθά, η διανομή από το Σάββατο 26 Μαρτίου μέσω της αθηναϊκής εφημερίδα «Τα Νέα», του μνημιώδους έργου του «Τα ερωτικά του ‘21»
Στο τρίτομο αυτό ιστορικό πόνημα, παρουσιάζονται για πρώτη
φορά, άγνωστες πτυχές της προσωπικής ζωής και της καθημερινότητας των πρωταγωνιστών του Αγώνα. Ιστορίες αγάπης, ερωτικά παραστρατήματα και αισθηματικές περιπέτειες των μεγάλων αγωνιστών, παρουσιάζονται παράλληλα με την ηρωική τους δράση.
Στις σελίδες των βιβλίων του Κυριάκου Σκιαθά, γίνεται
προσπάθεια να συλλεχθεί η ερωτική παραζάλη, που διέκρινε την εποχή, τολμώντας μέσα από την αναφορά σε δεκαπέντε πρωτεργάτες του Απελευθερωτικού Αγώνα να υμνηθούν τα συναισθήματα του έρωτα, της αγάπης και της συντροφικότητας, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και το αντίστοιχο ιστορικό πλαίσιο με τη δράση και τους αγώνες τους. Τα τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν στην πορεία της ιστορικής έρευνας είναι αρκετά και για πολλούς άλλους πρωταγωνιστές της Επανάστασης του 21, που είναι ικανά να εισαγάγουν το μικρόβιο της συγγραφής ενός
ακόμη βιβλίου.
Ο φιλόδοξος στόχος του βιβλίου μέσα από τα ερωτικά
παραστρατήματα των πρωταγωνιστών του είναι να προσεγγίσει και να αποκαλύψει τις πραγματικές «συνθήκες». Αρχικά για την πιο εύληπτη αφομοίωση της ιστορικής γνώσης και στη συνέχεια για την αντικειμενική αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας.
Ο Απελευθερωτικός Αγώνας κατά των Τούρκων, η Επανάσταση
του 1821, το πρώτο κορυφαίο γεγονός της νεότερης ελληνικής ιστορίας, εκτός από στιγμές ηρωισμών, αυτοθυσιών, ιντριγκών και δολοπλοκιών είναι γεμάτος και από «ροζ ιστορίες». (…)
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας οι Έλληνες και οι Ελληνίδες
παντρεύονταν από μικρή ηλικία. Έχουν καταγραφεί γάμοι με το αγόρι σε ηλικία 14 χρόνων και το κορίτσι στα 10. Οι περισσότεροι γάμοι ήταν αποτέλεσμα προξενιού. Η νύφη συνηθιζόταν να αποκαλύπτεται μόλις στην εκκλησιά. Τα ευτράπελα περιστατικά και οι λιποθυμίες των επίδοξων γαμπρών από τα κάλλη των κοριτσιών είναι αναρίθμητα. Ο Τούρκος δυνάστης ή ο πλούσιος μπορούσε να αρπάξει από το ραγιά την όμορφη γυναίκα του και να τον αφήσει να μεγαλώσει μόνος του τα παιδιά, αν είχαν προλάβει ν’ αποκτήσουν. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι γυναίκες ακολουθούσαν με τη θέλησή τους αυτούς τους νέους προστάτες για να καλυτερεύσουν τη ζωή τους ή από αληθινά αισθήματα. Άλλες πάλι φορές η γυναίκα εύκολα μπορούσε να μείνει χωρίς τον άντρα της που, είτε θα πέθαινε από βίαιο θάνατο, είτε θα αποχωριζόταν τη συζυγική εστία για να βγει κλέφτης στο βουνό και έτσι να μη χάσει τη ζωή του από
κάποια διαμάχη με το πολιτικό και κοινωνικό κατεστημένο της περιοχής.
(…)
Αυτό το Σάββατο 26 Μαρτίου, προσφέρεται με την εφημερίδα
«Τα Νέα» ο πρώτος τόμος.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News