Ταραχή στις αγορές από τη δασμολογική επίθεση Τραμπ: Προς νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ
Οι αναταράξεις που προκαλεί η επιθετική πολιτική δασμών του Ντόναλντ Τραμπ φέρνουν αλλαγές στην οικονομική στρατηγική της Ευρωζώνης. Με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και τις προοπτικές να θολώνουν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται για νέα μείωση επιτοκίων, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομίας.

Η επερχόμενη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –πιθανώς την προσεχή Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου– ενδέχεται να αποτελέσει μία από τις ελάχιστες θετικές συνέπειες της επιθετικής και ασυνεπούς δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ. Οι αναλυτές εκτιμούν πλέον πως η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην έβδομη κατά σειρά μείωση από τον Ιούνιο του 2024, οδηγώντας το επιτόκιο καταθέσεων στο 2,25%.
Η παγκόσμια εμπορική αναταραχή που προκαλεί η Ουάσινγκτον, ιδίως μετά τις εξαγγελίες Τραμπ για δασμούς 20% στις εισαγωγές από την ΕΕ (προσωρινά μειωμένους σε 10%), έχει ανατρέψει τις αρχικές μακροοικονομικές προβλέψεις. Η ΕΚΤ, βασιζόμενη στα πρώτα δεδομένα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, προέβλεπε ασθενική ανάπτυξη 0,9% για την Ευρωζώνη. Πλέον, οι συνθήκες καθιστούν ακόμα πιο επισφαλή την ανάκαμψη.
Οι επιπτώσεις γίνονται ήδη ορατές: επιβράδυνση εξαγωγών, επιπλέον δασμοί σε βασικούς τομείς όπως ο χάλυβας και η αυτοκινητοβιομηχανία, επενδυτική στασιμότητα και αυξανόμενη αβεβαιότητα. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθάρισε πως η ΕΕ δεν αποκλείει αντίποινα, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αποτύχουν.
Οι αναλυτές προβλέπουν πως οι συνέπειες των δασμών υπερβαίνουν τις θετικές επιδράσεις από την επενδυτική στροφή της Γερμανίας, που ετοιμάζεται να δαπανήσει 500 δισ. ευρώ σε υποδομές και άμυνα μέσα στην επόμενη δεκαετία. Έτσι, η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ θεωρείται σχεδόν αναγκαία για να προσφέρει στήριξη, καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων ορίων. Τον Μάρτιο, η Eurostat κατέγραψε υποχώρηση στο 2,2%, με ιδιαίτερη μείωση στον κλάδο των υπηρεσιών.
Την ίδια στιγμή, η ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου (με το Brent στα 60-65 δολάρια) ενισχύουν την αποκλιμάκωση των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, μια πιθανή αντίδραση της ΕΕ με δικούς της δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πληθωριστική πίεση – αν και αυτό το σενάριο δεν προβλέπεται πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η εικόνα δείχνει πως η Ευρώπη κινείται σε εύθραυστο έδαφος, με τις αποφάσεις της ΕΚΤ να αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία για τη σταθερότητα της οικονομίας στην ευρωζώνη.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News