Θ. Λουλούδης για το αναπτυξιακό το όραμα της Δυτ. Ελλάδας του 2040: «Το μέλλον δεν θα έρθει μόνο του. Θα το χτίσουμε μαζί»
Ενα κοινό ρεαλιστικό όραμα για το 2040 – Ο υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας στο βήμα της εκδήλωσης
Το αναπτυξιακό όραμα για τη Δυτική Ελλάδα του 2040, τις ευκαιρίες, αλλά και τις απειλές που αναδύονται στον ορίζοντα, παρουσίασε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών (παράρτημα Δυτικής Ελλάδας), Θεόδωρος Λουλούδης, σε εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε με το ΤΕΕ-Τμήμα Δυτικής Ελλάδας και το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).
Δημοσκόπηση – Οι εκλογές στο Επιμελητήριο Αχαΐας: Πρωτιά Λουλούδη – Ζητούμενο η αυτοδυναμία
Η εκδήλωση έδωσε αφορμή για την παρουσίαση της πρότασης του υποψηφίου προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας και επικεφαλής του συνδυασμού «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής», για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η περιοχή.
Ο Θεόδωρος Λουλούδης, ως ξεχώρισε ως ευκαιρίες και συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, την αδιαμφισβήτητη γεωστρατηγική θέση της περιφέρειας με τα λιμάνια της, το ανθρώπινο δυναμικό με τα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα, καθώς και τους πολυάριθμους ερευνητικούς φορείς, με το δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και τη δυνατότητα ανάπτυξης ΑΠΕ.
Ο κ. Λουλούδης τόνισε ότι για να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες, πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα σοβαρές προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση, η φυγή των νέων και των ταλέντων μας στο εξωτερικό, η έλλειψη δικτύων και υποδομών.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη συνδιαμόρφωσης ενός κοινού οράματος για τη Δυτική Ελλάδα, με ρεαλιστικό σχέδιο που θα ενώνει όλους –πολίτες, θεσμούς και φορείς– προς την ίδια κατεύθυνση, με ολοκληρωμένες και λειτουργικές υποδομές, σύγχρονες συνδέσεις και έργα που θα καθιστούν την περιφέρεια ενεργειακά αυτάρκη και περιβαλλοντικά ανθεκτική.
Με εμβληματικά τοπόσημα που θα ξεχωρίζουν ως παγκόσμια σημεία αναφοράς και θα προσελκύουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Με την εκπαίδευση και την έρευνα σε στενή συνεργασία με την επιχειρηματικότητα, που θα προσελκύουν επενδύσεις, θα προάγουν την ανάπτυξη, κρατώντας τους νέους εδώ.
ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ολα τα παραπάνω είναι ρεαλιστικοί στόχοι, που μπορούμε να πετύχουμε μαζί, τόνισε ο Θεόδωρος Λουλούδης. Φυσικά, στο πλαίσιο αυτό, η Αχαΐα και η Πάτρα αποτελούν καρδιά του δυτικού άξονα, με στρατηγική γεωγραφική θέση και ποικιλία χαρακτηριστικών, όπως κόμβος εμπορίου, πολιτισμού και επιστήμης, με μακρά ιστορική παράδοση, ζωντανή πολιτιστική σκηνή, με μια επιχειρηματικότητα, που, παρά τις αντιξοότητες είναι παρούσα, με το Πανεπιστήμιο Πατρών, την παρουσία σημαντικών ερευνητικών φορέων κ.ά.
Η Πάτρα, τόνισε ο κ. Λουλούδης, παραμένει ένα ισχυρό περιφερειακό κέντρο, αλλά αντιμετωπίζει και σημαντικές προκλήσεις. Εχει όμως την ευκαιρία να αναδείξει τον ρόλο της ως μητροπολιτικό κέντρο της Δυτικής Ελλάδας, αξιοποιώντας την οικονομική της δυναμική, τις ισχυρές της δομές, την πολιτιστική της κληρονομιά και τη γεωγραφική της θέση.
Η περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών, όπως η επέκταση των σιδηροδρομικών γραμμών, η βελτίωση του οδικού δικτύου και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στον Αραξο, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής.
Οι πρωτοβουλίες που αφορούν την ενίσχυση του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Αχαΐας, και η προώθηση των φυσικών και ιστορικών μνημείων. Παράλληλα, η ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων και η δημιουργία πράσινων χώρων εντός του αστικού ιστού μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Ο Θ. Λουλούδης τόνισε ότι 25.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επαγγελματίες της Αχαΐας αποτελούν κινητήριο μοχλό και τροφοδότη εργασίας, που μπορεί να αντλήσει δύναμη από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και άλλους ερευνητικούς φορείς. Η σύνδεση αυτή είναι όχι μόνο εφικτή, αλλά και απολύτως απαραίτητη για τη μελλοντική μας πρόοδο.
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και άλλες προκλήσεις, όπως η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και η ψηφιακή μετάβαση, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, όπως του ΒΙΟΠΑ και των ΒΙΠΕ και η δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα – με την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών. «Με τη σωστή υποστήριξη, τη συνεχή βελτίωση και την πίστη στις δυνατότητές μας, μπορούμε να οικοδομήσουμε έναν επιχειρηματικό κόσμο που όχι μόνο θα αντέχει στις προκλήσεις, αλλά θα διαμορφώνει τις εξελίξεις» τόνισε ο κ. Λουλούδης.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία του Παρατηρητηρίου Περιφερειακών Πολιτικών, ως πυλώνα περιφερειακού σχεδιασμού και παραγωγής μελετών τεκμηρίωσης, ενώ κλείνοντας, τόνισε ότι το μέλλον της Δυτικής Ελλάδας είναι στα χέρια μας.
«Το 2040 μπορεί να μοιάζει μακρινό, αλλά οι αποφάσεις και οι δράσεις μας σήμερα θα καθορίσουν την πορεία μας. Το όραμά μας για μια βιώσιμη, εξωστρεφή και ευημερούσα περιφέρεια δεν είναι μόνο ένας στόχος – είναι μια υπόσχεση που οφείλουμε να τηρήσουμε για τις επόμενες γενιές.
Αυτό το όραμα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς συνεργασία. Ολοι –θεσμοί, επιχειρήσεις, πανεπιστήμια, πολίτες– έχουμε έναν ρόλο να παίξουμε. Ενωμένοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν τόπο που κρατά τους νέους του, προσελκύει επενδύσεις, προστατεύει το περιβάλλον και αναδεικνύει την πλούσια κληρονομιά του.
Το μέλλον δεν θα έρθει μόνο του. Θα το χτίσουμε μαζί. Ας δεσμευτούμε να δουλέψουμε γι’ αυτό, με πίστη, επιμονή και συλλογική προσπάθεια».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News