Θανάσης Παπαδόπουλος για την Διεθνή Ημέρα Ολοκαυτώματος: Η ιστορική μνήμη ως σκυτάλη που περνά από γενιά σε γενιά

Τι αναφέρει στο μήνυμά του

Θανάσης

Στο μήνυμα του για την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940-1945» Θανάσης Παπαδόπουλος αναφέρει τα εξής:

«Η τιμή στη μνήμη των ηρώων όλων των Ολοκαυτωμάτων που συντελέστηκαν κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, είναι ένα διαρκές και καθημερινό χρέος. Όπως διαρκές και καθημερινό χρέος είναι η επαγρύπνηση όλων μας απέναντι σε  απειλές που θέτουν στο στόχαστρο την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη, τα βασικά και θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου.

Η Ελευθερία δεν είναι μια δεδομένη κατάσταση. Είναι μια κατάκτηση την οποία συνεχώς οφείλουμε να προασπιζόμαστε και να περιφρουρούμε, κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη και με οποιοδήποτε κόστος.

Το ίδιο ισχύει για την Δημοκρατία, για τη Δικαιοσύνη, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτή είναι η ιερή παρακαταθήκη των ηρώων των Ολοκαυτωμάτων.

Αυτό είναι και το νόημα της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος που καθιερώθηκε με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Απόφαση με την οποία συμπορεύθηκε και η Ελληνική Βουλή καθιερώνοντας την 27η Ιανουαρίου ως Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Η 27η Ιανουαρίου είναι η ημερομηνία που το 1945 απελευθερώθηκε το Άουσβιτς Μπιρκενάου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την περίοδο της ναζιστικής Γερμανίας. Τόπος συνώνυμος της φρίκης, της ωμότητας, του οδυνηρότερου και πλέον αποτρόπαιου εγκλήματος στην παγκόσμια Ιστορία.

Στην Ελλάδα είναι δεκάδες οι μαρτυρικοί τόποι. Δεκάδες οι πόλεις και τα χωριά που σημειώθηκαν ολοκαυτώματα, ομαδικές εκτελέσεις, σφαγές και λεηλασίες. Το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα 1940 – 1945» είναι φορέας που διατηρεί άσβεστη και αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη.

Πρόσφατα δε, στην Τράπεζα της Ελλάδας παρουσιάστηκε αργυρό συλλεκτικό νόμισμα για τις Μαρτυρικές Πόλεις και τα Χωριά της χώρας μας. Μια κίνηση με υψηλή συμβολική αξία.

Για το επόμενο διάστημα το Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, το οποίο έχει έδρα του τα Καλάβρυτα, θέτει δυο σημαντικούς στόχους. Ο ένας είναι η ανέγερση Κοινού Μνημείου Μαρτυρικών Τόπων στην Αθήνα. Ενός μνημείου αφιερωμένου στους πεσόντες το οποίο ταυτόχρονα θα γίνεται αφετηρία ώστε κάποιος ν’ αποφασίσει να μπει πιο βαθιά στην Ιστορία των μαρτυρικών τόπων. Και ο δεύτερος στόχος είναι η καθιέρωση Εθνικής Ημέρας για τους Μαρτυρικούς Τόπους και τα Ελληνικά Ολοκαυτώματα.

Η μνήμη πρέπει να μείνει ζωντανή. Αυτό είναι το βασικότερο εφόδιο μας στην εκπλήρωση του «Ποτέ Ξανά», στην διαρκή καταδίκη κι αποκήρυξη κάθε έννοιας ολοκληρωτισμού, φασισμού, μισαλλοδοξίας, βίας και ρατσισμού.

Αυτή είναι και η ισχυρότερη άμυνα μας στη λήθη αλλά και η σκυτάλη που πρέπει να περνάει από γενιά σε γενιά».