Θεοδωρικάκος-Μηταράκης: Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τη Frontex για επιτροφές παράτυπων μεταναστών
Όπως σημειώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της ασφάλειας των συνόρων της Ε.Ε αλλά ταυτόχρονα και την προστασία και ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών.
Μνημόνιο συνεργασίας για τις επιστροφές μεταναστών υπεγράφη από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη με τον εκτελεστικό διευθυντή του Frontex Hans Leijtens.
Το μνημόνιο συνεργασίας έχει σκοπό την υποστήριξη και παροχή τεχνογνωσίας για την ενίσχυση των αναγκαστικών και των εθελούσιων επιστροφών παράτυπων μεταναστών, καθώς και για δράσεις επανένταξης και επανεγκατάστασής τους στις χώρες διέλευσης ή και προέλευσής τους.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πρόκειται για ένα σχέδιο δράσης για την προστασία της ασφάλειας των συνόρων της Ε.Ε αλλά ταυτόχρονα και την προστασία και ασφάλεια των υπηκόων τρίτων χωρών που αποπειράθηκαν να διέλθουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. Σημειώνεται, ότι το σχέδιο αυτό στο πλαίσιο της αποτελεσματικότερης διαχείρισης του μεταναστευτικού, περιλαμβάνει σειρά κοινών δράσεων μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών Αρχών και του Frontex με σκοπό την περαιτέρω συνεργασία, ειδικότερα στον κρίσιμο τομέα των επιστροφών.
«Ζούμε, όπως ξέρετε σε μια εποχή, ιδιαίτερων και σύνθετων προκλήσεων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα, στον Έβρο και το Αιγαίο, υπερασπίζεται αυτά τα σύνορα, που είναι τα σύνορά της με την Τουρκία αλλά και σύνορα της Ευρώπης με την Τουρκία. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές και τις αξίες του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη», επισήμανε ο Τ. Θεοδωρικάκος, ενώ προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει και υλοποιεί, την επέκταση τεχνητού εμποδίου, του φράκτη, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων».
Με συντονισμένες προσπάθειες τα αιτήματα ασύλου που απαντώνται αρνητικά μετουσιώνονται σε επιστροφές και απελάσεις. pic.twitter.com/wl1zI4ruhi
— Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) March 14, 2023
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ακόμα ό,τι «τις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφεί η σχετική σύμβαση για την επιτάχυνση της κατασκευής του έργου των επόμενων 35 χιλιομέτρων». Παράλληλα, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΑΚΡΙΤΑΣ» από την ΕΛΑΣ το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση του φράκτη σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου και ασφαλώς την ενίσχυση των δυνάμεων και την αναβάθμιση των ηλεκτρονικών – τεχνικών μέσων που το συνοδεύουν», μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Όσον αφορά στη συνεργασία με τον FRONTEX επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος: «Η ΕΛΑΣ εργάζεται για τη συνέχιση της εξαιρετικής συνεργασίας μας με τον FRONTEX, για να εκπληρώσουμε τον κοινό μας σκοπό, που είναι η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με την Τουρκία. Ενισχύοντας τις δυνάμεις και τα μέσα για την αποτροπή των παράνομων μεταναστευτικών ροών, ενισχύοντας τις κοινές εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές δράσεις με τον FRONTEX, προκειμένου να είμαστε ακόμα πιο αποτελεσματικοί. Σήμερα, υπογράψαμε το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο ασφαλώς πέρα από όλα αυτά, περιλαμβάνει και τη υλοποίηση, την αποφασιστική υλοποίηση, ενός προγράμματος δράσης, που αφορά τις απελάσεις, εθελούσιες και υποχρεωτικές. Από κοινού, το σύνολο των υπουργείων θα εργαστούμε πάνω σε αυτό το σκοπό, προκειμένου να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, την ασφάλεια της πατρίδας μας και ταυτόχρονα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύθηκε να βάλει τάξη στο μεταναστευτικό. Με σχέδιο και εντατικές προσπάθειες το πέτυχε, παρά τα πολλά προβλήματα που είχαν προκληθεί από τη διαχείριση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα τελευταία 3,5 χρόνια καταφέραμε πρώτον, να μειώσουμε δραστικά τις ροές, δεύτερον να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας και διαμονής για το προσωπικό μας και για τους αιτούντες άσυλο και τρίτον, ιδιαίτερα σημαντικό να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Από τις αρχές του 2020, αμέσως μετά την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, δημιουργήσαμε την Διεύθυνση Επιστροφών και Ανακλήσεων η οποία ανέλαβε όλο το διαδικαστικό κομμάτι των εθελούσιων επιστροφών με σημαντικά αποτελέσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2021 προχωρήσαμε σε 1.000 οικειοθελείς επιστροφές και 2.737 σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Το σύνολο αυτό των 3.737, ανέβηκε σε 4.462 πέρσι, δείχνοντας την συντονισμένη προσπάθεια όλων των συναρμόδιων φορέων έτσι ώστε τα αιτήματα ασύλου που απαντώνται αρνητικά να μετουσιώνονται σε επιστροφές και απελάσεις».
Στη συνέχεια ο κ. Μηταράκης υπενθύμισε ότι «με τον ν.4825, που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 αυστηροποιήθηκαν οι διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών και εξαλείφθηκαν αρρυθμίες του παρελθόντος από τις οποίες κατά κύριο λόγο επωφελούντο πολίτες τρίτων χωρών ώστε να παρατείνουν καταχρηστικά την παραμονή τους στη χώρα».
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε επίσης: «Στην πρόσφατη ευρωπαϊκή διάσκεψη για την διαχείριση των συνόρων που διοργανώθηκε στην Αθήνα, τόνισα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ρίξει συλλογικά το βάρος στο ζήτημα των επιστροφών. Ένας χαμηλός αριθμός επιστροφών όσων δεν δικαιούνται προστασία υπονομεύει την αξιοπιστία αλλά και γενικότερα το ίδιο το σύστημα ασύλου. Ο Frontex παραμένει στην Ελλάδα αρωγός στις προσπάθειές μας και, εκτός από τις επιχειρησιακές δραστηριότητές του στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα μας προσφέρει πλέον τεχνογνωσία προκειμένου η χώρα μας, οι υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε μία σειρά εργαλείων διαθέσιμων για την ενίσχυση των εθελούσιων επιστροφών».
Τέλος, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Είχαμε και θα έχουμε όλοι τις προκλήσεις μας στο μέλλον, αλλά έχουμε επίσης συνεργαστεί με έναν τρόπο που είναι πραγματικά σημαντικός νομίζω, για την Ελλάδα και για την Ευρώπη. Αυτός είναι, λοιπόν, ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Και νομίζω ότι το να συμφωνήσουμε σε ένα σημείο πέρα από αυτό που ήδη κάνουμε αυτή τη στιγμή τόσο για τις επιστροφές όσο και για την ενσωμάτωση είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε πραγματικά στις προσδοκίες μας για το πώς θα προχωρήσουμε σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα. Νομίζω, ότι είναι στις τρεις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News