Τι ξεχώρισε στις κάλπες της Αχαΐας – Τα κόμματα, η συμμετοχή, η αποχή και οι ουραγοί

Ενδιαφέροντα στατιστικά που ανέδειξε η κάλπη στην Αχαΐα παρουσιάζει σήμερα η «Πελοπόννησος» για τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τους Σπαρτιάτες, τα εκτός Βουλής κόμματα και την αποχή.

κάλπες

Κυρίαρχη στον Νομό Αχαΐας αναδείχθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες η Νέα Δημοκρατία. Η περιοχή έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτηριστικά, κάτι που θα πρέπει να απασχολήσει όλα τα κόμματα.

Η «Π» ανέτρεξε στα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών και κατέγραψε ενδιαφέροντα στατιστικά, για το πού ήταν πιο δυνατό το κάθε κόμμα, πού έκαναν την έκπληξη οι Σπαρτιάτες και σημείωσαν υψηλά ποσοστά, ποια κόμματα βρέθηκαν στον πάτο της λίστας, αλλά και για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να κάνει το απόλυτο 23/23 στις δημοτικές ενότητες της όλης της Αχαΐας.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κυριάρχησε στον Νομό Αχαΐας όπως σε όλη τη χώρα με εξαίρεση τη Ροδόπη. Στην Αχαΐα, οι μεγαλύτερες νίκες ήρθαν στους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην ενότητα Ακράτας με 46,55%! Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό της στην Αχαΐα η ΝΔ το πήρε στο Καλέντζι, όπου συγκέντρωσε μόλις το 10,93%. Βέβαια, το Καλέντζι έχει λίγους εγγεγραμμένους, επομένως μικρό το «κακό» για τη ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είδε τα ποσοστά του να μειώνονται σε όλη την Αχαΐα. Ωστόσο, ένας δήμος που κράτησε δυνάμεις αν και είχε απώλειες είναι η Δυτική Αχαΐα, πιθανότατα λόγω της παρουσίας του βουλευτή Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Τα υψηλότερα ποσοστά στον Νομό τα πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις ενότητες Δύμης και Μόβρης με 25,91%. Να σημειωθεί πως πουθενά στην Αχαΐα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε πρώτος. Το μικρότερο ποσοστό του ο ΣΥΡΙΖΑ το πήρε στην ενότητα Κλειτορίας όπου έπεσε στο 17,29%.

ΠΑΣΟΚ
Το τρίτο κόμμα σε κατάταξη, το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να βάψει στα πράσινα ξανά μετά από χρόνια τον Δήμο Ερυμάνθου. Εκεί το ΠΑΣΟΚ πήρε το υψηλότερο ποσοστό του στο Καλέντζι, όπου συγκέντρωσε το 60,77% της προτίμησης των ψηφοφόρων. Από την άλλη πλευρά, το μικρότερο ποσοστό του το ΠΑΣΟΚ το πήρε στην ενότητα Πάτρας με 10,59%. Γνωρίζουν οι επιτελείς του κόμματος ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα χρειάζονται αρκετή δουλειά…

ΟΙ ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
Η έκπληξη των εκλογών του Ιουνίου ακούει στο όνομα Σπαρτιάτες. Το κόμμα που στηρίχθηκε από τον Ηλία Κασιδιάρη μπήκε στη Βουλή και εξέλεξε βουλευτή στην Αχαΐα. Το μεγαλύτερο ποσοστό στον Νομό Αχαΐας οι Σπαρτιάτες το πήραν σε δύο ενότητες της Δυτικής Αχαΐας. Συγκεκριμένα, στην ενότητα Μόβρης και στην ενότητα Ωλενίας πήραν οι Σπαρτιάτες 5,92%, αλλά το ποσοστό δεν μεταφράζεται σε μεγάλο αριθμό ψήφων που πήραν 172 και 209 αντίστοιχα. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό στον Νομό οι Σπαρτιάτες το πήραν στην ενότητα Ακράτας όπου έλαβαν μόλις2,24%.

ΤΟ 21/23
Στις 23 δημοτικές ενότητες του Νομού Αχαΐας, η Νέα Δημοκρατία επικράτησε στις 21! Μάλιστα, οι μόνες δύο ενότητες που έχασε ήταν στον Δήμο Ερυμάνθου, όπου το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το Καλέντζι και την Τριταία. Αν η Νέα Δημοκρατία είχε μικρότερη διαφορά κατά τουλάχιστον 80 ψήφους από το ΠΑΣΟΚ στην Τριταία, τότε πιθανότατα το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη θα κέρδιζε και τους πέντε δήμους της Αχαΐας.

ΑΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

Στις εκλογές του Ιουνίου καταγράφηκαν και «αρνητικοί» αριθμοί τόσο για τη συμμετοχή στις κάλπες, όσο και από το χαμηλό ποσοστό ψήφων που έλαβαν ορισμένα κόμματα.

Η ΑΠΟΧΗ

Ενα από τα χαρακτηριστικά των εκλογών του Ιουνίου ήταν τα μεγάλα ποσοστά αποχής. Η μεγαλύτερη αποχή που σημειώθηκε στην Αχαΐα ήταν στην ενότητα Κλειτορίας, αφού συμμετείχε στις εκλογές μόλις το 37,03% των εγγεγραμμένων. Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές καταγράφηκε στην ενότητα Ρίου, όπου ψήφισε το 62,23%.

ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ

Τα κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή, δεν κέρδισαν την προτίμηση ούτε των Αχαιών. Πρώτο εκτός Βουλής κόμμα ήταν το ΜέΡΑ25, που πήρε μόλις 3.614 ψήφους και ακολούθησαν με τριψήφιο αριθμό ψήφων τα: Πατριωτικός Συνασπισμός (649), Οικολόγοι Πράσινοι (632), Φωνή Λογικής (531), Κίνημα Φτωχών (514), ΑΝΤΑΡΣΥΑ (509), Πράσινο και Μωβ (409), Ευ Κίνηση (394), Ενωση Κεντρώων (367), Πνοή Δημοκρατίας (326), ΚΚΕ Μ-Λ (227), Ελλήνων Συνέλευσις (194) και Μ-Λ ΚΚΕ (102).

ΟΙ ΟΥΡΑΓΟΙ

Στον Νομό Αχαΐας υπήρξαν πέντε κόμματα που δεν πήραν ούτε μία ψήφο, αφού πιθανότατα δεν είχαν ούτε διαθέσιμα ψηφοδέλτια. Τα κόμματα που έμειναν στο «μηδέν» είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας (ΤΡΑΜΠ), το κόμμα «Δημοσθένης Βεργής – Ελληνες Οικολόγοι», το Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα, το Οραμα Αναγέννησης Ελλάδος και το κόμμα «Ψηφιακός Ελληνισμός εν το Ολον». Επιπλέον, κόμματα με μικρή συγκομιδή ψήφων είναι Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος με 23 ψήφους, η ΟΑΚΚΕ με 30 ψήφους, το Εθνικό Μέτωπο με 55 ψήφους και το Παναθηναϊκό Κίνημα με 56 ψήφους.