Τραμπ: «Η Κριμαία ανήκει στη Ρωσία» – Το πρώτο χαρτί για ειρήνη, η πρώτη ήττα για την Ουκρανία
Με νέες δηλώσεις-φωτιά, ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει ευθύνες στην Ουκρανία για την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία και φέρνει στο προσκήνιο ειρηνευτικό σχέδιο που προβλέπει παραχώρηση εδαφών στον Πούτιν. Την ίδια ώρα, σε Παρίσι και Λονδίνο, Ουκρανοί και Ευρωπαίοι αντιπαραθέτουν τις δικές τους γραμμές, με το Reuters να φέρνει στη δημοσιότητα τα δύο αντικρουόμενα σχέδια συμφωνίας.

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ στο περιοδικό TIME για τον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι η ευθύνη για την έναρξή του βαραίνει το Κίεβο. «Αυτό που προκάλεσε τον πόλεμο ήταν όταν άρχισαν να μιλάνε για ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά των διεθνών αντιδράσεων.
Η συνέντευξη έρχεται στον απόηχο των ειρηνευτικών σχεδίων που προωθεί ο ίδιος και τα οποία – σύμφωνα με δημοσιεύματα – περιλαμβάνουν την παραχώρηση περίπου του 20% της ουκρανικής επικράτειας στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με επίκεντρο την Κριμαία και περιοχές που ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις.
Την ίδια στιγμή, το Reuters αποκαλύπτει τα δύο αντίπαλα κείμενα διαπραγματεύσεων που παρουσιάστηκαν σε συναντήσεις στο Παρίσι (17 Απριλίου) και στο Λονδίνο (23 Απριλίου). Το πρώτο περιλαμβάνει τις αμερικανικές προτάσεις που μεταφέρθηκαν από τον απεσταλμένο του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, ενώ το δεύτερο αποτελεί την απάντηση Ευρωπαίων και Ουκρανών αξιωματούχων.
Οι διαφορές είναι κρίσιμες:
Στο εδαφικό: Το κείμενο του Τραμπ προβλέπει de jure αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία και de facto στους ρωσικά ελεγχόμενους τομείς Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ και Χερσώνα. Το αντίπαλο κείμενο αποφεύγει οποιαδήποτε αναγνώριση και προτείνει συζήτηση για τα εδάφη μόνο μετά την πλήρη κατάπαυση πυρός.
Στην ασφάλεια: Το αμερικανικό πλαίσιο προβλέπει «εγγυήσεις ασφαλείας» αλλά αποκλείει ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Οι ευρωπαϊκές και ουκρανικές προτάσεις είναι πιο ρηξικέλευθες, ζητώντας συμφωνία τύπου Άρθρου 5 και μηδενικούς περιορισμούς στον στρατιωτικό σχεδιασμό της Ουκρανίας.
Στις κυρώσεις: Το σχέδιο Γουίτκοφ προτείνει άμεση άρση όλων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014. Το ουκρανικό-ευρωπαϊκό μπλοκ απαιτεί σταδιακή άρση, υπό προϋποθέσεις, και δικαίωμα επανεπιβολής σε περίπτωση παραβίασης της συμφωνίας από τη Ρωσία.
Στην αποζημίωση: Η αμερικανική πρόταση μιλά γενικά για αποζημίωση της Ουκρανίας, χωρίς να προσδιορίζει την πηγή. Η ουκρανική πλευρά ζητά να χρησιμοποιηθούν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της χώρας.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι, σε δηλώσεις του την Πέμπτη, επιβεβαίωσε ότι το κείμενο των αντιπροτάσεων έχει ήδη παραδοθεί στο επιτελείο του Τραμπ. Στόχος: η πιο συντονισμένη – έως τώρα – διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό του πολέμου που μαίνεται από τον Φεβρουάριο του 2022.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν σχεδόν το 20% της Ουκρανίας, καθιστώντας τον καθορισμό της «γραμμής ειρήνης» ιδιαίτερα δύσκολο και εκρηκτικό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Πάτρα: Επιχειρηματίας, ο ένας εκ των παραληπτών των δεμάτων χασίς από Ταϊλάνδη
Μέτρα για τη λειψυδρία, από σήμερα απαγορεύσεις και περιορισμοί σε Αχαΐα – Ηλεία
Αγγελούδι 4 ετών σε κίνδυνο, διαγνώσθηκε με επιθετικό καρκίνο, στην «Π» ο πατέρας της ΦΩΤΟ
Eρχεται νομοσχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου, Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές σε έναν γύρο
Πάτρα-Ανάπλαση Κάτω Πόλης: Μαιζώνος τελειώνει, Κανάρη ξεκίνησε – Πεζοδρόμηση πίσω από τα Δικαστήρια
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News