Τράπεζα της Ελλάδος: Αύξηση 16,9% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων
Το 97% των στεγαστικών δανείων που εκταμιεύονται προορίζεται για ιδιοκατοίκηση
Σημαντική αύξηση κατά 16,9% παρουσίασαν οι εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις ελληνικές τράπεζες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται σε 593 εκατομμύρια ευρώ. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 97% των στεγαστικών δανείων που εκταμιεύονται προορίζεται για ιδιοκατοίκηση, με το υπόλοιπο ποσοστό να αφορά επενδύσεις. Η μέση διάρκεια των δανείων αγγίζει σχεδόν τα 24 χρόνια, ωστόσο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το μέσο ποσό του δανείου έχει υποχωρήσει το 2024 στα 58.000 ευρώ, από 77.000 ευρώ που ήταν το 2023.
Σημειώνεται ότι, παρά την αύξηση στις εκταμιεύσεις, τα μεγέθη αυτά παραμένουν χαμηλά τόσο ως απόλυτο μέγεθος όσο και σε σύγκριση με τα επίπεδα που παρατηρούνταν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2024, υπεγράφησαν 10.257 νέες δανειακές συμβάσεις, γεγονός που υποδηλώνει την αυξημένη ζήτηση για δανειοδοτήσεις. Παρά την αύξηση, οι τράπεζες δεν έχουν χαλαρώσει τα πιστοδοτικά τους κριτήρια. Αντιθέτως, η ανάλυση των βασικών δεικτών δείχνει ότι οι πιστωτικοί φορείς εφαρμόζουν αυστηρές και υπεύθυνες πρακτικές δανεισμού.
Συγκεκριμένα, η μέση εκταμίευση δανείου για το πρώτο εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκε σε 57.900 ευρώ, μειωμένη σε σύγκριση με τα 77.200 ευρώ του 2023. Αυτό δείχνει ότι, αν και οι εκταμιεύσεις είναι αυξημένες, οι τράπεζες παραμένουν προσεκτικές σχετικά με τα ποσά που διαθέτουν στους δανειολήπτες.
Η αγορά είναι κυρίως προσανατολισμένη προς τα τέσσερα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κατέχουν το 94,7% του μεριδίου των εκταμιεύσεων δανείων με εξασφάλιση οικιστικών ακινήτων. Οι λιγότερο σημαντικές εμπορικές τράπεζες και οι συνεταιριστικές τράπεζες διατηρούν μερίδιο αγοράς 4,3% και 1,0% αντίστοιχα, ενώ το μερίδιο των υποκαταστημάτων ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων παραμένει αμελητέο.
Η δανειακή επιβάρυνση των νοικοκυριών
Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των νοικοκυριών από τα εγχώρια Νομισματικά και Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (ΝΧΙ) παρέμεινε αρνητικός το 2024 (Αύγουστος 2024: -0,7%, – βλ. Διάγραμμα ΙΙ.1). Αναλυτικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των στεγαστικών δανείων παρέμεινε αρνητικός (Αύγουστος 2024: -2,7%), ενώ από το Μάρτιο του 2022 ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής για τα καταναλωτικά δάνεια έχει γίνει θετικός (Αύγουστος 2024: 5,8%).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Έρευνας Τραπεζικών Χορηγήσεων,η ζήτηση για στε-γαστικά δάνεια μειώθηκε το γ΄ τρίμηνο του 2024 μετά από το πρώτο εξάμηνο του 2024 στο οποίο είχε μείνει σταθερή. Αντιθέτως, τα πιστωτικά ιδρύματα ανέφεραν ότι η ζήτηση καταναλωτικών και λοιπών δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη το γ΄ τρίμηνο του 2024.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι συνολικοί όροι και προϋποθέσεις χορήγησης νέων δανείων καθώς και τα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς νοικοκυριά παρέμειναν αμετάβλητα το γ΄ τρίμηνο του 2024. Αμετάβλητο παρέμεινε και το ποσοστό απόρριψης τόσο των στεγαστικών όσο και των καταναλωτικών και λοιπών δανείων.
Δείκτες δανειοδότησης
Ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη δανείου προς αξία κατά την έγκριση (LTV-O) διαμορφώθηκε σε 61,2%, σημειώνοντας μείωση 53 μονάδων βάσης σε σύγκριση με το 2023. Εντυπωσιακό είναι ότι το 29% των εκταμιεύσεων παρουσίασαν δείκτη LTV-O ίσο ή μικρότερο του 50%, ενώ το 88% παρέμειναν κάτω από το 80%.
Επιπλέον, το 40,1% των εκταμιεύσεων δανείων είχαν δείκτη LTI-O μικρότερο ή ίσο με 3, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα δάνεια είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερα από το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των δανειοληπτών. Παράλληλα, ο σταθμισμένος μέσος όρος του δείκτη χρέους προς εισόδημα (DTI-O) ανήλθε σε 4,6, με το 31,5% των εκταμιεύσεων να έχει δείκτη DTI-O μικρότερο ή ίσο με 3.
Χαρακτηριστικά νέων δανείων
Επιπλέον, το 96,9% των εκταμιεύσεων προορίζεται για την αγορά οικιστικών ακινήτων για ιδιοκατοίκηση, υποδεικνύοντας τη σταθερή ζήτηση στην αγορά. Σχεδόν όλες οι νέες εκταμιεύσεις είναι πλήρως χρεολυτικές, με το 45% αυτών να έχουν αρχική περίοδο σταθερού επιτοκίου άνω των δέκα ετών, προσφέροντας στους δανειολήπτες μεγαλύτερη ασφάλεια και προστασία από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις των επιτοκίων.
Η μέση διάρκεια των νέων δανείων κατά την έγκριση ανήλθε σε 24,3 έτη, με το 16% των νέων δανειακών συμβάσεων να έχει διάρκεια έως 15 έτη, το 35% να κυμαίνεται από 15 έως 25 χρόνια, και το 44% να υπερβαίνει τα 25 έτη.
Διαβάστε επίσης
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι είναι τα πολυζωνικά τιμολόγια και πότε θα εφαρμοστούν
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – Πάτρα: Ηλικιωμένος υπόλογος για τη φωτιά στο Γηροκομείο
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News