Βουλή – Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Θα καταγγείλετε τη συμφωνία, εάν κληθείτε να κυβερνήσετε;» – ΒΙΝΤΕΟ
«Άλλα λέγατε στον Πάιατ, άλλα λέτε στη βουλή για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ», λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
Σε οξείς τόνους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ επιχείρησε να αποδομήσει έναν ένα τα επιχειρήματα και την κριτική που δέχτηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να απαντήσει ξεκάθαρα εάν ο λαός τον εμπιστευτεί στην εξουσία αν θα καταγγείλει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία, λέγοντας ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης είναι αντιαμερικανιστής, ενώ όταν ήταν στην εξουσία έπραττε το αντίθετο. Το κάλεσε δε να επαναξιολογήσει τη στάση του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε σαν το σκορπιό, η φύση σας δεν μπορεί να αλλάξει. Στη θέση της αντιπολίτευσης μεταμορφώνεστε. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην φανείτε εθνικά ανορθόγραφος».
Σημεία δευτερολογία του πρωθυπουργού
Κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο και τις σχέσεις σας με τις ΗΠΑ. Μιας και κάνατε αναφορά στον Πάιατ, επιτρέψτε μου για να καταδείξω την επιζήμια υποκρισία σας να καταδείξω τι έλεγε ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας: «Μένω έκπληκτος. Γιατί έχω πει στο παρελθόν ότι αυτή η αναγέννηση των αμυντικών συμφωνιών Ελλάδας και ΗΠΑ. Τα 4 μέρη είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη.
Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με Τσίπρα και Κατρούγκαλο ότι κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση». Και θέλω να τονίσω ότι οι όροι δεν είναι διαφορετικοί. Κε Τσίπρα, συναντήσατε τον κο Πάιατ στη βουλή σε συνάντηση που δεν ανακοινώσατε; Και τι είπατε πίσω από τις κλειστές πόρτες; Δεν τα λέω εγώ αλλά ο κος Πάιατ
Είναι ξένη γλώσσα για εσάς η γλώσσα του πατριωτισμού. Επειδή μάλιστα άκουσα νουθεσίες για όσα πρέπει να θέσω στην Ουάσιγκτον, για τα f-16 θα επανέλθω στο ζήτημα αυτό. Για να θυμηθούμε τι κάνατε και τι είπατε όταν πήγατε στις ΗΠΑ. Για τη βάση της Σούδας, εσείς που πριν γίνετε κυβέρνηση διαδηλώνατε ξεκινώντας από το Πολυτεχνείο και μετά παίρνατε την ανάποδη πορεία. Λέγατε ότι έχει σημαντική γεωπολιτική σημασία. Αυτά λέγατε και αυτό κάνουμε. Η συμφωνία του 1990 ανανεωνόταν κάθε χρόνο.
Γιατί την ανανεώσατε όταν ήρθατε στην κυβέρνηση; Γιατί δεν επιστρατέψατε τον κο Βαρουφάκη. Ανανεωνόταν ετήσια η συμφωνία κε Κατρούγκαλε ή όχι; Πήγατε στην Ουάσιγκτον και αναγνωρίσατε, κάνατε την ωφέλιμη – θα έλεγα για τα εθνικά μας συμφέροντα – κωλοτούμπα και στείλατε το σήμα ότι μπορούν οι δυνάμεις να συμφωνήσουν σε αυτή την επιλογή. Έρχεστε να θυμηθείτε τις αντιαμερικανικές σας ρίζες πασπαλισμένες με χρυσόσκονη.
Για τα F-16
Για τα F-16 έχει υπάρξει αίτημα για αναβάθμιση τους προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πράγματι υπάρχουν πολλές διαφορετικές φωνές. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι τελικές αποφάσεις για έγκριση αναβάθμισης εξοπλιστικών συστημάτων είναι στο Κογκρέσο. Και το Κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί πώληση εξοπλιστικών συστημάτων στην Τουρκία επειδή δεν την θεωρούν αξιόπιστο εταίρο. Το 2018 η Τουρκία θα αγόραζε 100 F-35 δεν υπήρχε καμία αναφορά για αυτό δική σας.
Τα f-35 ευτυχώς για εμάς κατέληξε η Τουρκία να μην τα πάρει και δεν θα τα πάρει ποτέ. Ως Ελλάδα τι ακριβώς κάνατε εσείς όταν πήγατε στην Ουάσιγκτον για να αποτρέψετε από το να αγοράσει ένα υπερόπλο; Αυτά ως προς τα ζητήματα της συνέπειας και της υποκρισίας με την οποία ανεβήκατε σε αυτό το βήμα για τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Όταν ήσασταν κυβέρνηση και καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ είχατε και με τον Ισραήλ και καλά κάνατε. Τι είναι αυτό που σας αναγκάζει σήμερα να το ξαναγυρίσετε; Και να λέτε πράγματα που δεν αντέχουν σε καμία κριτική.
Για κριτική περί προκεχωρημένου φυλακίου
Αυτό δεν είναι πολιτική επιλογή κε Τσίπρα είναι μία γεωγραφική διαπίστωση. Αυτή είναι η θέση μας στον χάρτη με δίνει πλεονεκτήματα αλλά και υποχρεώσεις. Είμαστε γείτονες με την Τουρκία. μαζί με την Τουρκία είμαστε η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Και έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να παίζουμε ρόλο και να ακουγόμαστε. Αυτό που παρουσιάζετε ως πολιτική επιλογή είναι η ανάγκη μας να προσαρμοστούμε στη γεωγραφία που μας προίκισε ο θεός.
Για αμυντικό υλικό στην Ουκρανία
Με εξαίρεση την Τουρκία υπάρχει μια ευρωπαϊκή χώρα που να μην έστειλε αμυντικό υλικό στην Ουκρανία; Γιατί χώρες που είχαν παραδοσιακή ουδετερότητα αιώνων, όπως η Σουηδία άλλαξαν την πολιτική τους. Στείλαμε πλεονάζον στρατιωτικό υλικό, το οποίο μας περίσσευε ουσιαστικά. Θα πηγαίνατε και θα λέγατε εγώ δεν στέλνω όπλα; Θα ήσασταν ένας μέσα στους 26. Θα λέγατε που πάω να μπλέξω σε αυτό τον καυγά; Και θα ήσασταν μόνος. Αυτή η επιλογή θα απομόνωνε τη χώρα και θα ενίσχυσε το στερεότυπο της ελληνικής γραφικότητα, που αυτή η κυβέρνηση έχει δώσει μεγάλο αγώνα για να το αντιστρέψει.
Τι πετύχαμε
Οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο, οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία, αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία. Δεν είδα κανέναν Έλληνα στρατιώτη να πηγαίνει στο Σαχέλ. Περαιτέρω ενίσχυση στα τριμερή σχήματα που συμμετέχει και η Κύπρος. Ποιος ωφελεί λοιπόν, τελικά καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα;
Γιατί 5ετής συμφωνία;
Επιδιώξαμε την 5ετία για να ενθαρρύνουμε τις ΗΠΑ να επενδύσουν περισσότερο και να αναπτύξουμε περισσότερο βάθος στη σχέση μας. Ωστόσο, έχει τη δυνατότητα οποιοδήποτε μέλος να την καταγγείλει. Εσείς θα καταγγείλετε ναι ή όχι τη συμφωνία αν σας εμπιστευτεί ο λαός την διακυβέρνηση του τόπου;
Για υπερπτήσεις στο Αιγαίο
Το θέμα αυτό θα τεθεί στην Ουάσιγκτον σε ανώτατο επίπεδο. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, η κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας δεν αμφισβητείται». Η εξωτερική πολιτική δεν είναι ενιαία. Η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ δεν είναι μονοθεματική
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News