Βουλή: Σε κλίμα έντασης η αυλαία της προανακριτικής για Καραμανλή, αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Το πόρισμα για δίωξη του πρώην υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ

Βουλή: Σε κλίμα έντασης η αυλαία της προανακριτικής για Καραμανλή, αποχώρησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε τεταμένο πολιτικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για τον πρώην υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχετικά με τις ευθύνες του στην τραγωδία των Τεμπών. Το πόρισμα που εισηγείται την παραπομπή του στο Δικαστικό Συμβούλιο για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των 14 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με έντονη αντιπαράθεση και αποχώρηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης: ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Νέα Αριστερά κατήγγειλαν μεθόδευση, ενώ το ΚΚΕ απείχε από τη διαδικασία. Την Τρίτη αναμένεται η τελική απόφαση στην Ολομέλεια της Βουλής, με μυστική ψηφοφορία. Για την άσκηση δίωξης απαιτούνται τουλάχιστον 151 θετικές ψήφοι.

Καταγγελίες για συγκάλυψη

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποσταλάκη έκανε λόγο για «αμνήστευση» του πρώην υπουργού και δόγμα συγκάλυψης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού υπογράμμισε παραβίαση Συντάγματος, κανονισμών και του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Αιχμηρός υπήρξε και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για χειρισμούς τύπου Τριαντόπουλου και απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Αντίδραση από μικρότερα κόμματα

Στην επιτροπή παρέμειναν οι βουλευτές από τα κόμματα Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας, οι οποίοι καταψήφισαν το πόρισμα, διατυπώνοντας δριμείες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. Ο Αναστάσιος Οικονομόπουλος (Νίκη) έκανε λόγο για «κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και κάλεσε την κυβέρνηση να παραιτηθεί, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τη ΝΔ για «επιτάχυνση της συγκάλυψης και συνενοχή».

Η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Τρίτη θα κρίνουν αν ο πρώην υπουργός Μεταφορών θα παραπεμφθεί τελικά σε δίκη. Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, καθώς η υπόθεση των Τεμπών παραμένει βαθιά χαραγμένη στη συλλογική μνήμη και προκαλεί έντονη κοινωνική ευαισθησία.

 

Πηγή: ΕΡΤnews