Βουλή – Τσίπρας: Η απαράδεκτη διατύπωση Βερναρδάκη για την Κεραμέως δεν εκφράζει ούτε το ΣΥΡΙΖΑ ούτε εμένα
Πώς απέδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον «εκτσογλανισμό» στον οποίο αναφέρθηκε χθες ο Μητοτάκης
Στη δήλωση Βερναρδάκη για την Κεραμέως, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στη Βουλή για το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, εξαέλυσε πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον για προσπάθεια κοινωνικού διχασμού.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε:
«Χθες γίναμε μάρτυρες ενός ευτυχώς σπάνιου κοινοβουλευτικά σκηνικού. Ο Μητσοτάκης ήρθε εσπευσμένα κατά την πρώτη ημερά συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου και όχι την ημέρα ψήφισής του όχι γιατί είχε κάποια άλλη υποχρέωση, αλλά για να επωφεληθεί μιας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε ένα ραδιοφωνικό σταθμό που είχε λάβει χώρα λίγες ώρες πριν.
Και για να βρει ευκαιρία να προβεί σε πρωτοφανή ακρότητα αθλιότητα να συνδέσει την επίθεση την εμπρηστική με την πολιτική αντιπαράθεση εδώ στη βουλή για τα εκπαιδευτικά θέματα και να αφήσει αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Το γάντι του διχασμού που μας πέταξε ο κ. Μητσοτάκης εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε. Στον στόχο διχασμού της κοινωνίας εμείς θα αντιτάξουμε τον στόχο της ένωσης της κοινωνίας.
Θα σας αράξουμε στην νομιμότητα και τη νηφαλιότητα. Στον τοξικό κατήφορο του κ. Μητσοτάκη εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Τον χορό του διχασμού δεν θα τον χορέψουμε.
Κατανοώ ότι ο αρχηγός σας βρίσκεται στο αδιέξοδο. Είναι το αδιέξοδο των κρίσεων που ο ίδιος μεγέθυνε. Ήρθε και η έκθεση της Κομισιόν που δείχνει ότι η κυβέρνηση ντροπιάζει την χώρα. Η έκθεση λέει ότι υπάρχει σοβαρό θέμα διαφθοράς και ελευθερίας του λόγου. Λέει ότι υπάρχουν παράνομες χρηματοδοτήσεις όπως η λίστα Πέτσα. Εϊναι σε αδιέξοδο ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δεν σημαίνει ότι για να ξεπεράσει το αδιέξοδο έχει το δικαίωμα να είναι ο ίδιος παραγωγός τοξικότητας και διχασμού.
Πήρε αφορμή από την άστοχη, ατυχή, απαράδεκτη και καταδικαστέα διατύπωση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπο της Υπουργού Παιδείας. Μια διατύπωση που αμέσως απεσύρθη. Ο ίδιος έχει ζητήσει συγγνώμη. Μια δήλωση που δεν μας εκφράζει, ούτε εμένα.
Δεν σας ήταν αρκετή αυτή η συγγνώμη; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν σας είναι αρκετή, είναι έντιμο να αντιπαραβάλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός ορολογία χαμαιτυπείου και να αποκαλεί τους αντιπάλους του τσογλάνια και να κατηγορεί για εμπρησμούς; Είναι πολιτικό ήθος αυτό. Όχι. Αυτό είναι το απώτατο όριο τοξικότητα και διχασμού.
Δεν αισθανθήκαμε οργή όταν τον ακούσαμε. Τρόμο αισθανθήκαμε για όσα ακόμα μπορεί να κάνει αυτός ο άνθρωπος εις βάρος της κοινωνίας και της Δημοκρατίας
Σε μια χώρα όπου δημοσιογράφοι διώκονται και δολοφονούνται και ένα ΜΜΕ παραδίδεται στις φλόγες, ο πρωθυπουργός αντί να αναλάβει τις ευθύνες έρχεται στη Βουλή για να κατηγορήσει αντιπάλους του. Αυτό είναι κλίμα ζόφου και τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για την κοινωνία
Εγώ δεν χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους στο λεξιλόγιό μου. Όμως απ’ την στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τον όρο εκτσογλανισμό, να σας πω τι είναι ο εκτσογλανισμός. Είναι η περιβολή με ασυλία ακόμα και αν είσαι βιαστής ανηλίκων όπως ο εκλεκτός σας για το εθνικό θέατρο, ο κ. Λιγνάδης ο οποίος θα μας κουνά δάκτυλο ότι ήταν θύμα.
Το αίσθημα αδικίας των γονιών του Ζακ Κωστόπουλου.
Εκτσογλανισμός είναι η έξωση της δημοσιογράφου από το σπίτι της πρώτη κατοικία την ώρα που ο πρωθυπουργός χρωστά δεκάδες εκατομμύρια και εκατοντάδες το κόμμα σας.
Η λεηλασία των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ΔΕΗ είναι εκτσογλανισμός. Την στιγμή που τα γκόλντεν μποις δίνουν μπόνους στους ευαυτούς τους. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας».
Για το νομοσχέδιο της Παιδείας
Σε ό,τι αφορά στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, σχολιάζοντας το κάθε ένα από αυτά.
«Είπατε κ. Κεραμέως ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου ότι είναι ύψιστη ιδεολογική μάχη. Και ποιοι είναι απέναντι; Από τη μια κερδοσκόποι της Παιδείας. Από την άλλη πλευρά ποιοι είναι; Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ; Όχι, απέναντι είναι ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα. Η αλαζονεία σας μάλλον είναι μεταδοτική» ανέφερε.
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν πέρασε έξω από δημόσιο πανεπιστήμιο. Για το νομοσχέδιο δεν συμφωνεί κανείς. Ούτε καν η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ Νομικής. Σας καταγγέλλει. 1.000 επιστήμονες υπογράφουν επιστολή για τις απειλές που δέχεται το πανεπιστήμιο. Τα πραγματικά προβλήματα είναι πως θα εξελιχθεί το διδακτικό έργο, τις υποδομές, πώς θα προσελκύσουμε καλύτερους καθηγητές» συμπλήρωσε.
«Το όραμά σας μυρίζει ναφθαλίνη της Θάτσερ»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο ότι: «Δεν έχετε σκοπό να λύσετε τα προβλήματα. Θέλετε να τα επιδεινώσετε. Για το δημόσιο πανεπιστήμιο ακούμε καλά λόγια στο εξωτερικό. Κάποια κατατάσσονται στο καλύτερο 8% παγκοσμίως. Πόσο περήφανοι είστε ότι πετύχατε κάτι καλό; Το καταφέρατε με την ελάχιστη βάση εισαγωγής; Άξιζε τον κόπο μπροστά σε αυτά που έχει επιφέρει. Πάνω από 40.000 παιδιά δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήμιο».
«Βάζετε αστυνόμους στα Πανεπιστήμια, αντί να βάλετε καθηγητές. Η τρίτη μεγάλη παρέμβασή σας είναι τα μεγάλα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Αυτό είναι το όραμά σας για την Παιδεία. Δεν σας κακίζω, αλλά είναι αλήθεια. Ζείτε σε ένα περιβάλλον που ποτέ δεν σας απασχόλησε, ούτε τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε, το μέλλον των παιδιών. Η μεγάλη πλειοψηφία δεν ανήκουν στη δική σας τάξη και δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Αντιλαμβάνεστε ότι είστε υπουργός όλων των παιδιών ή μήπως νομίζετε ότι είστε υπουργός μόνο του Κολλεγίου του οποίου αποφοιτήσατε;», συμπλήρωσε.
«Μας λέτε ότι θέλετε να φτιάξετε ένα πανεπιστήμιο που να μοιάζει με ανώνυμη εταιρεία και να προσαρμοστούν στην αγορά εργασίας. Κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένη παιδεία, κατακερματισμένη ζωή. Το όραμά σας μυρίζει ναφθαλίνη της Θάτσερ κι άλλων φιλελεύθερων», είπε.
«Δέσμευσή μας η κατάργηση του νομοσχεδίου»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι μόλις γίνει έρθει το κόμμα του στην Κυβέρνηση, θα καταργήσει το νομοσχέδιο αυτό, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε. Επίσης τόνισε ότι δεν θα είναι παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όταν ψηφίζεται το νομοσχέδιο «έκτρωμα» όπως το χαρακτήρισε.
Αναθεώρηση της Ιστορίας για το Πολυτεχνείο – Ο Μητσοτάκης πρέπει να πάρει θέση
Ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, για όσα είπε για τον ρόλο του Πολυτεχνείου στην πτώση της χούντας και για τα περί μύθου του Πολυτεχνείου που οικοδομήθηκε στην Μεταπολιτευση, αλλά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Θεοχάρη για μεσοβέζικη στάση απέναντι σε δηλώσεις που όπως είπε αποτελούν αναθεώρηση της Ιστορίας.
«Μένω έκπληκτος από την παρέμβασή σας (σ.σ Άγγελος Συρίγος) που αποτελεί αναθεώρηση της Ιστορίας. Παρέμβαση μελετημένη την οποία τη διαβάζατε. Δεν σας ξέφυγε. Μιλήσατε για μύθο του Πολυτεχνείου που φτιάχτηκε στη Μεταπολίτευση, και πάνω σε αυτό το μύθο οικοδομήθηκε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Για το ότι δεν υπήρξε λαϊκή αντίδραση στη χούντα. Είστε βουλευτής της ΝΔ όχι του ΛΑΟΣ και της Χρυσής Αυγής», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του για το νομοσχέδιο για την Παιδεία, τονίζοντας ότι είναι μία πρωτοφανής αναθεώρηση της Ιστορίας.
Δεν έχει θέση στην κυβέρνηση
«Είναι αυτή η θέση της ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Σας εκφράζουν αυτά που είπε ο κ. Συρίγος χαϊδεύοντας το ακροδεξιό ακροατήριο για να επανεκλεγεί βουλευτής;». Όπως είπε η τοποθέτησή του είναι ασύμβατη με το αξίωμά του και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση. «Ή ο κ. Συρίγος θα ανακαλέσει ή θα πρέπει να αποπεμφθεί από την κυβέρνηση», τόνισε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News