Βρετανία: Έρευνα υπουργών για την πυρκαγιά που έκλεισε το Χίθροου
Αεροπορικές εταιρείες είχαν ήδη ακυρώσει περίπου 100 πτήσεις μέχρι το απόγευμα, καθώς αντιμετώπιζαν τη δύσκολη διαδικασία επανεκκίνησης των λειτουργιών τους

Στη Βρετανία υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησαν έρευνα για την πυρκαγιά σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό, η οποία ανάγκασε το αεροδρόμιο Χίθροου να κλείσει, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες προειδοποίησαν για περαιτέρω αναταράξεις για τους επιβάτες, ακόμα και μετά την επανέναρξη των πτήσεων.
Ο υπουργός Ενέργειας, Εντ Μίλιμπαντ, δήλωσε το Σάββατο ότι έδωσε εντολή στον Εθνικό Διαχειριστή Ενεργειακού Συστήματος, τον δημόσιο φορέα υπεύθυνο για το ηλεκτρικό δίκτυο, να διεξαγάγει «επείγουσα» έρευνα σχετικά με το πώς μια μεμονωμένη πυρκαγιά προκάλεσε τόσο μεγάλη διαταραχή. Πρόσθεσε επίσης ότι επιθυμεί «να κατανοήσει τα ευρύτερα διδάγματα» σχετικά με την ενεργειακή ανθεκτικότητα των κρίσιμων εθνικών υποδομών.
Το Χίθροου έκλεισε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής λόγω πυρκαγιάς σε έναν ηλεκτρικό υποσταθμό στο δυτικό Λονδίνο, η οποία προκάλεσε διακοπή ρεύματος στο αεροδρόμιο.
Το πρωί του Σαββάτου, το αεροδρόμιο επαναλειτούργησε πλήρως. Ο διευθύνων σύμβουλος του Χίθροου, Τόμας Βόλντμπιε, υπερασπίστηκε τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης του αεροδρομίου και δήλωσε υπερήφανος για την ανταπόκρισή του στη διακοπή ρεύματος.
Το Χίθροου άνοιξε αλλά τα προβλήματα παραμένουν
Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ήδη ακυρώσει περίπου 100 πτήσεις μέχρι το απόγευμα, καθώς αντιμετώπιζαν τη δύσκολη διαδικασία επανεκκίνησης των λειτουργιών τους, με αεροσκάφη, πληρώματα και επιβάτες να βρίσκονται εκτός θέσης και διασκορπισμένοι σε όλο τον κόσμο.
Ορισμένα στελέχη αεροπορικών εταιρειών εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις ανακοινώσεις του αεροδρομίου ότι είχε ανακάμψει πλήρως, δεδομένου ότι οι ίδιες εξακολουθούσαν να ακυρώνουν πτήσεις και να διαχειρίζονται αποκλεισμένους επιβάτες.
Η British Airways, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στο Χίθροου, δήλωσε ότι αναμένει να ακυρώσει περίπου το 15% του προγράμματός της προς και από το αεροδρόμιο το Σάββατο, δηλαδή περίπου 90 πτήσεις.
Το αεροδρόμιο τροφοδοτείται από τρεις τοπικούς υποσταθμούς, αλλά ανέφερε ότι αναγκάστηκε να κλείσει προκειμένου να επαναφέρει την ηλεκτρική του παροχή και τα συστήματα υπολογιστών του, αφού η πυρκαγιά σε έναν από αυτούς προκάλεσε βλάβη.
Ο γενικός διευθυντής υποδομών στη ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem, δήλωσε ότι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις «θα πρέπει να μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ανθεκτικότητα των κρίσιμων εθνικών υποδομών».
Το Χίθροου και η κυβέρνηση είχαν προειδοποιηθεί πριν από 10 χρόνια μέσω εξωτερικής έκθεσης ότι μια «βασική αδυναμία» στις υποδομές κοινής ωφέλειας του αεροδρομίου ήταν «οι κύριες γραμμές μεταφοράς που συνδέονται με το αεροδρόμιο».
Ωστόσο, η έκθεση κατέληγε στο συμπέρασμα ότι «το Χίθροου είναι εξοπλισμένο με επιτόπια παραγωγή ενέργειας και φαίνεται να διαθέτει ανθεκτικές ηλεκτρικές παροχές που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς και τα πρότυπα».
Ο Γουίλι Γουόλς, πρώην διευθύνων σύμβουλος της BA και μακροχρόνιος επικριτής του Χίθροου, δήλωσε ότι υπήρξε μια «ξεκάθαρη αποτυχία σχεδιασμού» από την πλευρά του αεροδρομίου.
Διαβάστε επίσης
«Με 20.000 είναι καλά;»: Αποκαλυπτικοί διάλογοι στο κύκλωμα-μαμούθ της Πολεοδομίας Ρόδου
Στο χείλος της έκρηξης η Τουρκία: Στο εδώλιο ο Ιμάμογλου, στους δρόμους 300.000 διαδηλωτές BINTEO
Αντιδράσεις για το παράπλευρο δίκτυο της Πατρών-Πύργου: Δρόμοι περνούν από τα μπαλκόνια
Ο θρυλικός “Big George” Φόρμαν έριξε την τελευταία του γροθιά – «Έφυγε» από τη ζωή στα 76 του
Φορολογικές ανάσες στο προσκήνιο: Προς μείωση φόρων για μεσαία εισοδήματα μέσα στο 2025
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News