Βρυξέλλες και ΕΚΤ: Με το βλέμμα στραμμένο στις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία

Το γαλλικό πολιτικό τοπίο παραμένει ένα κρίσιμο σημείο που η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει.

Γαλλία

Οι Βρυξέλλες και η Φρανκφούρτη παρακολουθούν με προσοχή τις πολιτικές αναταράξεις στη Γαλλία, οι οποίες θέτουν νέες προκλήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και εντείνουν τις ανησυχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το αδιέξοδο στο Παρίσι, εν μέσω της παγκόσμιας γεωπολιτικής αστάθειας, δημιουργεί φόβους για ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομική σταθερότητα.

Η πτώση της κυβέρνησης Μπαρνιέ και η απόρριψη του γαλλικού προϋπολογισμού για το 2025 έχουν προκαλέσει προβληματισμό, ωστόσο οι αγορές μέχρι στιγμής παραμένουν ψύχραιμες. Παρά τις αρνητικές ενδείξεις, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης διατηρούν ανοδική πορεία, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν ελεγχόμενες. Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε στο 2,9%, ξεπερνώντας αυτή της Ελλάδας, και κατατάσσοντας τη χώρα στη δεύτερη θέση με το υψηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρώπη, μετά την Ιταλία.

Το γαλλικό χρέος, που ανέρχεται σε 3,23 τρισεκατομμύρια ευρώ (112,7% του ΑΕΠ το 2024), αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2025. Το μεγάλο ετήσιο έλλειμμα της χώρας, το οποίο παραμένει στο 6% του ΑΕΠ, συνεχίζει να τροφοδοτεί την αύξηση του χρέους, με την Κομισιόν να έχει ήδη κινήσει διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος κατά της Γαλλίας. Η απόρριψη του προϋπολογισμού περιορίζει τις πιθανότητες άμεσης μείωσης του ελλείμματος, το οποίο προβλεπόταν να μειωθεί στο 5% και αργότερα στο 3%.

Οι αγορές, ωστόσο, έχουν προσαρμοστεί στις εξελίξεις, και η ΕΚΤ διατηρεί προς το παρόν σταθερή στάση. Με βάση τις έως τώρα εκτιμήσεις, αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες βάσης εντός του Δεκεμβρίου, ενώ μια επιπλέον μείωση πιθανότατα θα ακολουθήσει τον Ιανουάριο. Παράλληλα, η ΕΚΤ δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει το διαθέσιμο “οπλοστάσιο” της για να αποτρέψει ακραίες κρίσεις χρέους ή άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, ενισχύοντας την αγορά κρατικών ομολόγων, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Σε κάθε περίπτωση, το γαλλικό πολιτικό τοπίο παραμένει ένα κρίσιμο σημείο που η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει, ειδικά σε μια περίοδο που η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία υποχωρεί κάτω από το 1% και οι ευρύτερες γεωπολιτικές πιέσεις επηρεάζουν τις οικονομίες της Ευρωζώνης.