Υπόθεση Πάτση: Τι απαντά το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ΣΥΡΙΖΑ για απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ

«Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν έχει αρμοδιότητα στη λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε., παρά μόνο επί νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα».

ipothesi-patsis

Προς το Υπερταμείο «δείχνει» το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε μία άτυπη ενημέρωση για το μείζον ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Πάτση και τις απευθείας αναθέσεις των ΕΛΤΑ για συμβάσεις νομικών συμβουλών.

«Δεν είναι δική μας αρμοδιότητα τα ΕΛΤΑ»

Πηγές του υπουργείου απομακρύουν από το κάδρο τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη την παραίτηση του οποίου ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι και επί των ημερών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονταν στην εποπτεία του τότε Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο είχε αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων.

Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη διαγραφή Ανδρέα Πάτση από την ΚΟ της ΝΔ: Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ μετά τις καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις

Κάνουν λόγο για «ευδιάκριτη μικροπολιτική σκοπιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ γύρω από την απόπειρα εμπλοκής του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – και του Κυριάκου Πιερρακάκη προσωπικά – στην υπόθεση που έχει ανακύψει με τα ΕΛΤΑ» και μάλιστα με σαφή προεκλογική στόχευση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 διακήρυττε με επίσημες δηλώσεις ότι τα ΕΛΤΑ δεν βρίσκονται στην εποπτεία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά ότι το τελευταίο έχει αρμοδιότητα μόνο επί των νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα. Αυτό δεν τους εμποδίζει, σήμερα, να “χρεώνουν” στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποφάσεις του Δ.Σ. των ΕΛΤΑ που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία του οργανισμού, παραβιάζοντας κάθε θεσμική λογική και λειτουργία.

Πέρα από το γεγονός ότι μια τέτοια κατηγορία δεν ευσταθεί νομικά, μήπως εν τέλει αντανακλά πρακτικές που ίσχυαν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με οργανισμούς όπως τα ΕΛΤΑ;

Η στόχευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί θεσμικά άτοπη αν δεν ήταν και απολύτως πολιτικά επιτηδευμένη, με σαφή προεκλογική στόχευση. Οι πρακτικές αυτές ανήκουν στο χθες – όπως και οι ταγοί τους.

 

Ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα οι απαντήσεις έχουν ήδη δοθεί από τα ΕΛΤΑ και το Υπερταμείο», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Προς επίρρωση του επιχειρήματος παραθέτουν και τις απαντήσεις του τότε υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά σε δύο ερωτήσεις βουλευτών στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μία προς τον Γιάννη Μανιάτη τον Μάιο του 2019 και μία προς τον κ. Καραγκούνη τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, στις οποίες το υπουργείο επισήμαινε ότι:

«Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν έχει αρμοδιότητα στη λειτουργία των Ελληνικών Ταχυδρομείων Α.Ε., παρά μόνο επί νομοθετικών και κανονιστικών θεμάτων που αφορούν στον ταχυδρομικό τομέα. Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 197 του ν.4389/2016, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 380 του ν.4512/2018, το σύνολο των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στα ΕΛ.ΤΑ. μεταβιβάζεται αυτοδικαίως και χωρίς αντάλλαγμα στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) από 1.1.2018».