3 Τρόποι για να αντιμετωπίσεις το άγχος
Το άγχος είναι μία φυσική αντίδραση στην αβεβαιότητα, ωστόσο πλέον έχει γίνει τρόπος ζωής! Είναι δυστυχώς ένα από τα πιο συνηθισμένα συναισθήματα και επηρεάζει την καθημερινότητα όλων. Αν αισθάνεσαι πως “παλεύεις” με το άγχος, στρεσάρεσαι και είναι κάτι που σε δυσκολεύει να διαχειριστείς, να ξέρεις πως δεν είσαι μόνος και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσεις.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μερικές τεχνικές που μπορεί να σε βοηθήσουν να βρεις την ηρεμία και να αντιμετωπίσεις το άγχος.
Τεχνικές χαλάρωσης για αντιμετώπιση του άγχους
Σκέψου πως τεχνικές χαλάρωσης, όπως ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, μυϊκής χαλάρωση ή ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του νου και στη μείωση της έντασης στο σώμα.
Βρες ποια μέθοδος λειτουργεί καλύτερα σε σένα και ενσωμάτωσε τη στην καθημερινή σου ρουτίνα.
Βαθιά αναπνοή
Τι πρέπει να κάνεις;
Βρες έναν ήσυχο και άνετο χώρο.
Πάρε αργές, βαθιές αναπνοές, εισπνέοντας από τη μύτη σας και εκπνέοντας από το στόμα. Επικεντρώσου στην αναπνοή σου και προσπάθησε να αποβάλλεις κάθε αγχωτική σκέψη
Προοδευτική μυϊκή χαλάρωση
Ξεκινώντας από τα δάχτυλα των ποδιών και ανεβαίνοντας προς τα πάνω, τέντωσε και χαλάρωσε κάθε μυϊκή ομάδα του σώματός σου. Επικεντρώσου στις αισθήσεις της έντασης και της χαλάρωσης.
Αυτή η τεχνική βοηθά στην απελευθέρωση της σωματικής έντασης και ενισχύει τη συνολική χαλάρωση.
Διαλογισμός
Κάτσε ή ξάπλωσε σε μια άνετη θέση.
Εστίασε την προσοχή σου στην παρούσα στιγμή, στο τώρα, εστιάζοντας στην αναπνοή σου ή σε μια συγκεκριμένη αίσθηση στο σώμα σου.
Αν το μυαλό σου περιπλανιέται, προσπάθησε να επαναφέρεις την προσοχή σου στην αναπνοή ή στο επιλεγμένο σημείο εστίασης.
Εξασκήσου στην ενσυνειδητότητα για λίγα λεπτά, επιτρέποντας στον εαυτό σου να είναι πλήρως παρών και να αποδέχεται τη στιγμή.
Καθοδηγούμενες εικόνες για αντιμετώπιση του άγχους
Κλείσε τα μάτια και φαντάσου πως βρίσκεσαι σε ειδυλλιακή, γαλήνια τοποθεσία, όπως μια παραλία ή ένα δάσος.
Ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου οπτικοποιώντας το τοπίο, ακούγοντας τους ήχους και νιώθοντας τις υφές και τη θερμοκρασία.
“Βυθίσου” σε αυτή τη νοητή εικόνα, επιτρέποντας να ηρεμήσει το μυαλό σου και να προκαλέσει χαλάρωση.
Προοδευτική χαλάρωση με καθοδήγηση
Χρησιμοποίησε ακουστικά καθοδηγούμενης χαλάρωσης ή εφαρμογές διαλογισμού που παρέχουν βήμα προς βήμα οδηγίες για χαλάρωση.
Αυτοί οι τρόποι συχνά συνδυάζουν στοιχεία βαθιάς αναπνοής, προοδευτικής μυϊκής χαλάρωσης και απεικόνισης για να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις και να μειώσεις το στρες.
Τακτική άσκηση:
Η ενασχόληση με την τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του στρες.
Η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι φυσικά ενισχυτικά της διάθεσης.
Βρες λοιπόν δραστηριότητες που σε ευχαριστούν, όπως περπάτημα, τζόκινγκ, κολύμπι, γιόγκα ή χορό, και προσπάθησε να κάνεις τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης όσο περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορείς.
Διάλεξε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν
Βρες δραστηριότητες που σε ευχαριστούν πραγματικά. Μπορεί να είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, η ποδηλασία, ο χορός, το κολύμπι, η γιόγκα ή οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης.
Όταν ασχολείσαι με δραστηριότητες που σου αρέσουν, γίνεται πιο εύκολο να είσαι συνεπής και να εντάξεις την άσκηση στον τρόπο ζωής σου.
Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για να αντιμετωπίσεις το άγχος
Θέσε εφικτούς στόχους για να μπορείς και να τους πιάσεις.
Αυτή η προσέγγιση βοηθάει στην αποφυγή του αισθήματος της υπερβολής, του άγχους να πιάσεις το στόχο και της καταπίεσης. Αντίθετα, νιώθεις παρακίνηση καθώς βλέπεις πρόοδο.
Κάνε το συνήθεια
Η συνέπεια είναι το κλειδί όταν πρόκειται για άσκηση.
Φτιάξε το πρόγραμμά σου έτσι ώστε να μπορεί να γίνει συνήθεια και ενσωμάτωσε την άσκηση στη ρουτίνα σου. Αντιμετώπισέ το ως μια δέσμευση στο πρόγραμμά σου για τη σωματική και ψυχική σου ευεξία.
Βρες κίνητρο:
Ένας φίλος μπορεί να προσφέρει υπευθυνότητα και κίνητρα. Βρες έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας που μοιράζεται τα ενδιαφέροντά σου και κάνετε κάτι μαζί. Αυτή η μορφή δέσμευσης μπορεί να είναι υποστηρικτική και να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το κίνητρο σου κάνοντας την άσκηση πιο ευχάριστη.
Δώσε προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα:
Κάντε την αυτοφροντίδα προτεραιότητα στην καθημερινότητά σου. Ασχολήσου με δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε βοηθούν να χαλαρώσεις, όπως το διάβασμα, η μουσική, ένα ζεστό μπάνιο, ή ένα χόμπι.
Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου κάνοντας πράγματα που αγαπάς θα σε ανακουφίσει από το άγχος
Θέσε όρια
Όσο δύσκολο κι αν είναι, μάθε να λες όχι όταν χρειάζεται και να θέτεις υγιή όρια με τους άλλους. Προστάτεψε το χρόνο και την ενέργειά σου δίνοντας προτεραιότητα σε δραστηριότητες που σου προσφέρουν χαρά. Απόφυγε τις υπερβολικές δεσμεύσεις και να θυμάσαι ότι δεν πειράζει να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου.
Καλλιέργησε υγιείς σχέσεις
Έχε κοντά σου ανθρώπους υποστηρικτικούς, θετικούς και ειλικρινείς. Διώξε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου και ζήτα βοήθεια όταν το χρειάζεσαι.
Δώσε προτεραιότητα στην ξεκούραση
Δώσε στον εαυτό σου την άδεια να ξεκουραστεί και να γεμίσει “μπαταρίες”. Αφιάρωσε χρόνο για χαλάρωση, είτε πρόκειται για ένα μπάνιο, είτε για ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, είτε απλά για να κάτσεις χωρίς να κάνετε κάτι.
Ζήτα βοήθεια
Μη διστάσεις να απευθυνθείς σε φίλους, στην οικογένεια ή σε ένα δίκτυο υποστήριξης όταν αισθάνεσαι πίεση. Το να μιλήσεις για τα συναισθήματα και τις ανησυχίες σου με έμπιστα άτομα μπορεί να σου δώσει μια νέα προοπτική, να σου προσφέρει συναισθηματική ασφάλεια και να σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από το άγχος.
Αν χρειαστεί, εξέτασε το ενδεχόμενο να ζητήσεις επαγγελματική βοήθεια από έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας που μπορεί να σου προσφέρει καθοδήγηση και εργαλεία για τη διαχείριση του άγχους.
Δείτε επίσης
Το super τσάι που μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τον κίνδυνο διαβήτη
Η τροφή που αποτελεί τον Νο1 εχθρό της καρδιάς σου και την καταναλώνεις κάθε μέρα
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News