«The Cross» του Δαμιανού Μπρανίδη: Ένα παιδικό όνειρο προς την ενηλικίωση
Μέσα από τις γραφικές περιοχές του ελληνικού χωριού και την ταινία «The Cross» (Ο Σταυρός), ο Δαμιανός Μπρανίδης αποκαλύπτει μια ιστορία γεμάτη όνειρα, ποδήλατα και προσωπικές προκλήσεις – όλα μέσα από τα μάτια τεσσάρων εφήβων που αναζητούν την δική τους θέση στον κόσμο.
Τις παιδικές του αναμνήσεις και την αυθεντική αίσθηση της ζωής σε ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό μεταφέρει στην οθόνη μέσα από την ταινία μικρού μήκους «The Cross» (Ο Σταυρός), ο νεαρός δημιουργός Δαμιανός Μπρανίδης. Με πρωταγωνιστές τέσσερα παιδιά, η ταινία αφηγείται μια ιστορία ενηλικίωσης που συνδυάζει τις προκλήσεις της εφηβείας με τα προσωπικά βιώματα του σκηνοθέτη, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αξία της φιλίας, της επιμονής και των ονείρων που όλοι κάποτε κυνηγήσαμε.
Η ταινία «The Cross» (η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία του μοντάζ), μας ταξιδεύει σε ένα παραδοσιακό ελληνικό χωριό, μέσα από τα μάτια τεσσάρων εφήβων που πηγαίνουν για παραθερισμό. Ο Δαμιανός Μπρανίδης, εμπνευσμένος από τα βιώματα της δικής του παιδικής ηλικίας, δημιουργεί μια ταινία που αναδεικνύει τη σημασία του ποδηλάτου ως σύμβολο δύναμης και κοινωνικής κατάστασης. Η προσωπική του σύνδεση με το ποδήλατο, ένα χόμπι και μέσο μεταφοράς από μικρή ηλικία όπως σημειώνει ο ίδιος μιλώντας στο pelop.gr, αντικατοπτρίζεται σε κάθε σκηνή.
Ουσιαστικά η ταινία αποτελεί τις «εξετάσεις» του Δαμιανού Μπρανίδη στο Washaw Film School και αν και αρχικά το όλο εγχείρημα του φάνηκε «βουνό» όπως λέει χαρακτηριστικά, κατά τη διάρκεια της εξέλιξής του η άποψή του άλλαξε, χωρίς να σημαίνει πως δεν υπήρχαν δυσκολίες. Άλλωστε το μότο της ταινίας είναι: «Ένας ξύλινος σταυρός και ποδήλατα, σύμβολα στάτους, δύναμης και σεβασμού για τα αγόρια. Αλλά ποιος είναι ο πιο δυνατός για να τα αποκτήσει;» και ο Δαμιανός φάνηκε αρκετά δυνατός, ολοκληρώνοντας το πρώτο του εγχείρημα.
Η ιστορία επικεντρώνεται σε ένα από τα τέσσερα παιδιά, ο οποίος έχει το όνειρο να αποκτήσει ένα γυαλιστερό ποδήλατο για να αποδείξει την αξία του. Ο θείος του, που ζει μόνιμα στο χωριό, του θέτει μία πρόκληση: θα αποκτήσει το πολυπόθητο ποδήλατο αν κουβαλήσει τον σταυρό στη λιτανεία του χωριού. Όμως, για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να κερδίσει έναν αγώνα ποδηλασίας χρησιμοποιώντας το παλιό του ποδήλατο. Μέσα από αυτή την πρόκληση, ο Δαμιανός Μπρανίδης εξετάζει την έννοια της επιτυχίας και της προσωπικής αξίας, συνδυάζοντας την παράδοση με την προσωπική του εμπειρία.
Το ποδήλατο δεν είναι απλώς ένα μέσο μεταφοράς αλλά και ένα σύμβολο της ανδρικής επιτυχίας στην ταινία όπως επισημαίνει ο Δαμιανός Μπρανίδης και συνεχίζει: «Η ταινία θίγει την ιδέα της επιτυχίας των ανδρών, που μετριέται με τα αντικείμενα που έχουν, όπως το ποδήλατο για τα παιδιά, η μηχανή για τον πατέρα και ο σταυρός στη λιτανεία για τον θείο. Εξετάζουμε πώς αυτή η αντίληψη διαμορφώνει τη ζωή των ανθρώπων και επηρεάζει τις σχέσεις τους».
Ένα σημαντικό στοιχείο της ταινίας είναι ότι δεν περιλαμβάνει γυναικείους χαρακτήρες. Όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης: «Η ταινία επικεντρώνεται στον αγορίστικο κόσμο που γνωρίζω καλύτερα. Επέλεξα να εστιάσω σε αυτόν τον κόσμο γιατί είναι η δική μου εμπειρία και πραγματικότητα. Αν και θα μπορούσε να γίνει μια ενδιαφέρουσα ταινία με γυναικείους χαρακτήρες, δεν υπήρχε η ανάγκη γι’ αυτούς στην ιστορία που ήθελα να αφηγηθώ. Ο κόσμος των παιδιών που εξετάζω είναι αυτός που έχω ζήσει και κατανοήσει καλύτερα».
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν από τις 3 έως τις 6 Αυγούστου στις γραφικές περιοχές στην Άνω και Κάτω Βλασία, με τη θερμή υποστήριξη της τοπικής. Και μπορεί να λένε πως στον κινηματογράφο είναι δύσκολο να παίζεις με παιδιά και τετράποδα αλλά η εμπειρία του Δαμιανού Μπρανίδη δείχνει το αντίθετο, καθώς όπως σημειώνει αν και τα γυρίσματα ήταν αρκετά κουραστικά, ενθουσιάστηκαν με την εμπειρία.
Η ταινία «The Cross» θα προβληθεί στο Kino Electronic της Βαρσοβίας, ενώ υπάρχουν σχέδια για υποβολή της σε φεστιβάλ τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Η ταινία δεν είναι απλώς μια αφηγηματική εργασία, αλλά μια ειλικρινής αντανάκλαση της προσωπικής διαδρομής του Δαμιανού Μπρανίδη και των πολύτιμων αναμνήσεών του.
Ίνφο:
Συντελεστές και Συνεργείο
Σενάριο, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Δαμιανός Μπρανίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ντένιζ Γκουνέρ
Ά Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Σταματόπουλος
Ηχοληψία και Χειρισμός Drone: Κωνσταντίνος Ποταμιάνος
Φωτιστής: Φιράτ Ουλούτας
Διεύθυνση Παραγωγής: Συγκλητική Βλαχάκη
Φωτογράφος Σετ: Χρήστος Σταματόπουλος, Θοδωρής Σώρρας
Βοηθοί Παραγωγής Σετ, Ηλεκοτρολόγοι: Βασίλης Μανουδάκης, Χρήστος Παπαδόπουλος
Τοπικός Συντονιστής & Βοηθός Παραγωγής Σετ: Μάριος Αποστολόπουλος
Ενδυματολόγος, Prop Master: Κατερίνα Δίπλα
Οδηγός: Νίκος Σιμεονίδης
Καστ
Σπύρος: Δημήτρης Αρταβάνης
Χρήστος: Χρήστος Μαστρογιανόπουλος
Μπάμπης: Γιώργος Αρταβάνης
Μάρκος: Αλέξης Γκραουζίνης
Παππάς: Χρήστος Στρέπκος
Θείος Σπύρου: Φάνης Δίπλας
Μπαμπάς Σπύρου: Αλέξανδρος Κουκιάς
Ιδιαίτερες ευχαριστίες
Όλο το χωριό της Βλασίας για την άμεση υποστήριξη των γυρισμάτων
Παναγιώτης Λιβάνης, Πρόεδρος χωριού της Άνω Βλασίας
Παναγιώτης Κοτσίρης, Ξενοδοχείο “Η μικρή αρχόντισσα”, Άνω Βλασία
Ταβέρνα/Καφέ “Ερύμανθος”, Άνω Βλασία
Μάριος Αποστολόπουλος
Στράτος Ηλιομαρκάκης
Μάριος Νικολόπουλος
Βασίλης Βλαχάκης
Πέτρος Κολοτούρος
Γιώργος Μαρόπουλος
Σέβη Μανδραγού
Γονείς και οικογένειες των εφήβων ηθοποιών για την εμπιστοσύνη τους
Οι Χορηγοί
Ξενοδοχείο “Η μικρή αρχόντισσα”, Άνω Βλασίας
Σούπερ Μάρκετ “Τζουμάκας”, Καλάβρυτα
Σουπερ Μάρκετ “Ανδρικόπουλος”, Πάτρα
Sailboat charter, www.sailyourway.gr
Μίνι Μάρκετ “Το παντοπωλείο της Βλάσίας”, Κάτω Βλασία
Ταβέρνα “Τα Πλατάνια”, Μετόχι
“Kranos Import GmbH”, Ανόβερο Γερμανίας
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News