Οδηγός για απόδραση στα Καλάβρυτα! Πού πρέπει να πας ΦΩΤΟ
Η περιοχή των Καλαβρύτων, αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, γεμάτο εντυπωσιακές εικόνες, το οποίο ενδείκνυται για φυσιολατρικές εξορμήσεις.
Τα Καλάβρυτα, αποτελούν έναν πολύ δημοφιλή χειμερινό προορισμό, γεγονός που οφείλεται τόσο στην ομορφιά του τόπου, όσο και στη θέση τους, αφού απέχουν λίγες ώρες από την Αθήνα (188 χιλιόμετρα), και μόλις κάτι παραπάνω από μία ώρα από την Πάτρα (88 χιλιόμετρα).
Η περιοχή των Καλαβρύτων, αποτελεί ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό τοπίο, γεμάτο εντυπωσιακές εικόνες, το οποίο ενδείκνυται για φυσιολατρικές εξορμήσεις.
Το pelop.gr, συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, αν βρεθείτε στην κωμόπολη της Αχαΐας.
Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Ένα από τα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε, είναι το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το οποίο είναι ιστορικό μουσείο που βρίσκεται στα Καλάβρυτα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν εκεί στις 13 Δεκεμβρίου 1943. Το μουσείο στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της πόλης που ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα με δαπάνες του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1906.
Στη συλλογή του μουσείο περιλαμβάνεται πάσης φύσεως υλικό που σχετίζεται με την πρόσφατη ιστορία των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα με την ιστορία του Ολοκαυτώματος της 13ης Δεκεμβρίου του 1943 και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν στην περιοχή την περίοδο της κατοχής, όπως χάρτες, φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα των εκτελεσθέντων, και άλλα.
Σπήλαιο των Λιμνών
Το Σπήλαιο των Λιμνών, είναι ένα μέρος που δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε! Βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά της Αχαΐας, 16,5 χλμ. από τα Καλάβρυτα, και οι 13 αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες του το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ. ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1.980 μ. Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες.
\
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου
Είτε είστε θρησκευόμενοι, είτε όχι, η Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου, αποτελεί μια Μονή που δε θα σας αφήσει ασυγκίνητους, καθώς είναι ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας στον Ελληνικό χώρο. Η Μονή βρίσκεται δέκα χιλιόμετρα βορειανατολικά των Καλαβρύτων κοντά στον δρόμο που ενώνει την Εθνική Οδό Πατρών – Αθηνών με τα Καλάβρυτα, και είναι κτισμένη στο άνοιγμα ενός μεγάλου φυσικού σπηλαίου (απ’ όπου και το όνομα της) της οροσειράς του Χελμού, επάνω από την απότομη χαράδρα του Βουραϊκού ποταμού, σε υψόμετρο περίπου 900 μέτρων, καθώς και σε κοντινή απόσταση και ψηλότερα του χωριού Κάτω Ζαχλωρού.
Απόλυτα εναρμονισμένο με το άγριο και εντυπωσιακό τοπίο της περιοχής το οκταώροφο συγκρότημα της Μονής καθηλώνει και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Το καθολικό της Μονής σκαμμένο στον βράχο, είναι ναός σταυροειδής, εγγεγραμμένος με δύο νάρθηκες. Ο κυρίως ναός έχει τοιχογραφίες του 1653, αξιόλογα μαρμαροθετήματα στο δάπεδο, ξυλόγλυπτο τέμπλο κ.λ.π. ενώ στον νάρθηκα οι τοιχογραφίες ανάγονται στις αρχές του 19ου αιώνα.
Φαράγγι του Βουραϊκού
Αν είστε λάτρεις της φύσης, το φαράγγι του Βουραϊκού είναι ένα μέρος που θα απολαύσετε σίγουρα. Το φαράγγι βρίσκεται 13 χλμ. βορειοανατολικά των Καλαβρύτων. Μαζί με τον ορεινό όγκο του Χελμού (Αροάνια όρη) αποτελούν μια ενιαία προστατευόμενη περιοχή που από το 2009 χαρακτηρίζεται ως Εθνικό Πάρκο της Ελλάδας. Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 20 χλμ. και διαρρέεται από τον Βουραϊκό ποταμό στον οποίο και οφείλει το όνομά του. Ο Βουραϊκός ποταμός βρίσκεται στην Αχαΐα και έχει μήκος 37,5 χιλιόμετρα.[1]
Ο Βουραϊκός ποταμός.
Η χλωρίδα του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού κρίνεται ως εξέχουσα σημαντική, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την καταγραφή αρκετών ενδημικών ειδών με ιδιαίτερη επιστημονική αξία, σπάνια και προστατευμένα, όπως η καμπανούλα των βράχων (Campanula rupestris), ο άγριος στάχυς (Stachys parolinii), η αουρίνια του Μωριά (Aurinia moreana) κ.ά. Αξιομνημόνευτη είναι και πανίδα της περιοχής που βρίσκει καταφύγιο στους απότομους δασωμένους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν το φαράγγι.
Τo 1889, μέσα στο φαράγγι και πλάι στο Βουραϊκό ποταμό, ξεκίνησε να κατασκευάζεται από την Κυβέρνηση Χαρίλαου Τρικούπη ο μοναδικός στην Ελλάδα οδοντωτός σιδηρόδρομος.
Τόπος θυσίας
Ένα μνημείο που θα σου κόψει την ανάσα, είναι το μνημείο που βρίσκεται στο λόφο του Κάπη και είναι αφιερωμένο στη μνήμη 800 περίπου ανδρών από 13 ετών και πάνω, που δολοφονήθηκαν ομαδικά από τους Γερμανούς κατακτητές κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένας σταυρός στέκει επιβλητικά, το γλυπτό της πονεμένης μάνας, στήλες με τα ονόματα των αδικοχαμένων, καντηλάκια και μεγάφωνα που περιγράφουν την άγρια πραγματικότητα, μη αφήνοντάς μας κανένα περιθώριο να ξεχάσουμε. ακόμα, συγκλονίζουν οι τσιμεντένιες πλάκες που αναγράφουν τα ονόματα των δολοφονημένων.
Μονή Αγία Λαύρα
Η Αγία Λαύρα, βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Καλαβρύτων επάνω σε λόφο στους πρόποδες του όρους Βελιά και σε υψόμετρο 933 μέτρων. Αποτελεί ιστορική μονή στα Καλάβρυτα μια από τις αρχαιότερες μονές του ελληνικού και κυρίως του πελοποννησιακού χώρου, γνωστή ως τόπος έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, σύμφωνα με διαδεδομένη στην Ελλάδα εξιστόριση.
Ο πολυτιμότερος θησαυρός που βρίσκεται στο μοναστήρι είναι το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821 (το παραπέτασμα της Ωραίας Πύλης του Ναού), η πρώτη, δηλαδή, σημαία του ελληνικού έθνους που βρίσκεται μαζί με τα όπλα των αγωνιστών του 1821.
Επιπλέον, ο επιτάφιος του 1754 κεντημένος στη Σμύρνη, η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη από την «Κοκόνα του Ρολογά», πολύτιμα Ευαγγέλια όπως το δωρηθέν από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, τα χρυσοκέντητα άμφια του Παλαιών Πατρών Γερμανού, εγκόλπια, ξυλόγλυπτοι σταυροί Άγια ποτήρια κ.λπ.
Επίσης, ξεχωρίζει η κάρα του «Αγίου Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού», πολιούχου της Μαρτυρικής Πόλης των Καλαβρύτων, η μνήμη του οποίου τιμάται στις 17 Μαρτίου, και είναι δωρεά του Αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγου το 1398. Υπάρχουν επίσης, η κάρα του Αγίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος, λείψανα του Αγίου Παντελεήμονος, της Αγίας Παρασκευής, των Αγίων Αναργύρων, κλπ. Εκτός από τα σημαντικά ιερά κειμήλια και λείψανα που υπάρχουν στην Ιερά Μονή, σημαντικός θησαυρός είναι τα 3.000 έντυπα στη βιβλιοθήκη της, το αρχαιότερο από τα οποία χρονολογείται το 1502. Στη συγκρότηση της βιβλιοθήκης συνέβαλαν σημαντικά ο Κύριλλος Λαυριώτης το 1796 και ο Καλαβρυτινός δάσκαλος και μοναχός Γρηγόριος Ιωαννίδης το 1929.
Μνημείο Ηρώων Αγωνιστών του 1821
Ένα ακόμα μνημείο που αξίζει να δείτε από κοντά, είναι το μνημείο των αγωνιστών της επανάστασης του 1821, το οποίο βρίσκεται στο λόφο βόρεια της Μονής της Αγίας Λαύρας. Δημιουργήθηκε ως ελάχιστος φόρος τιμής σε όλους όσους θυσιάστηκαν για την ανεξαρτησία του Έθνους από τους Τούρκους.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στη σημερινή του μορφή, πραγματοποιήθηκαν στις 24 Μαρτίου 1971. Το Ηρώο αποτελείται από σύνθεση τριών ανδριάντων που παριστάνουν τη συμμετοχή του κλήρου και των αγωνιστών στην Επανάσταση του 1821 και την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους από τον Τούρκο Κατακτητή.
Κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Επετείου, που διοργανώνει ο Δήμος Καλαβρύτων αρχίζουν από το Ηρώο, όπου τελείται τρισάγιο, κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων ηρώων και ανάκρουση εθνικού ύμνο
Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Δε γίνεται να βρεθείτε χειμώνα στα Καλάβρυτα, και να μην επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στο όρος Χελμός! Ακόμα και αν δεν είστε λάτρεις των χειμερινών σπορ, μια βόλτα στο χιόνι, ή ένας ζεστός καφές στο σαλέ θα σας χαρίσουν όμορφες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης.
Το χιονοδρομικό κέντρο βρίσκεται στην βορινή πλευρά του κεντρικού όγκου του Χελμού, ενώ η βάση του απέχει -μέσω του τοπικού οδικού δικτύου- περίπου 14 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.
Λίμνη Τσιβλού
Για το τέλος αφήσαμε μία λίμνη, ο οποία αν και βρίσκεται λίγο πιο μακριά από τα Καλάβρυτα, σε απόσταση περίπου 40 χιλιομέτρων, αποτελεί ένα φυσικό τοπίο που μπορεί να σας χαρίσει πανέμορφες εικόνες. Αν βρεθείτε στο Χιονοδρομικό Κέντρο, μπορείτε να συνδυάσετε την εξόρμησή σας με μια εκδρομή στην όμορφη λίμνη.
Βρίσκεται στον Δήμο Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας, σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου, στις πλαγιές του Χελμού. Δημιουργήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1913, όταν από μια μεγάλη κατολίσθηση που προκλήθηκε στην περιοχή φράχτηκε η κοίτη του ποταμού Κράθη. Η λίμνη έχει επιφάνεια περίπου 8,3 στρέμματα και βάθος περίπου 80 μέτρα. Γύρω και κοντά στη λίμνη μπορεί κανείς να κάνει πεζοπορία, όπου το πράσινο και η θέα θα τον αποζημιώσει. Κοντά στη λίμνη υπάρχουν τα χωριά Περιστέρα, Αγία Βαρβάρα, και Ζαρούχλα. Το όνομα της λίμνης προέρχεται από το χωριό Τσιβλός το οποίο καταπόντισε μερικώς μετά την κατολίσθηση. Η τοπική παράδοση την ονομάζει και Μαυρολίμνη για το κακό που προξένησε.
Σήμερα η λίμνη Τσιβλού είναι ένας σημαντικότατος υγροβιότοπος που φιλοξενεί πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου.
Εκτός από τα παραπάνω αξιοθέατα, μπορείτε να περιηγηθείτε και μέσα στην πόλη των Καλαβρύτων, να περπατήσετε τον πεζόδρομο, να επισκεφτείτε τα καταστήματα και φυσικά να δοκιμάσετε τα τοπικά προϊόντα και τις τοπικές γεύσεις της περιοχής στα παραδοσιακά εστιατόρια που διαθέτει.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News