Ο ΓΓ Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος στην «Π»: Μεγάλο στοίχημα η ανακύκλωση
Τι προβλέπεται για τους Δήμους Καλαβρύτων και Ερυμάνθου – Αλίμονο αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για το Εργοστάσιο
O γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», αποκάλυψε τα προβλήματα που ξεπεράστηκαν για να φθάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης για την υλοποίηση του έργου Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒ) στο Φλόκα του Δήμου Δυτικής Αχαΐας.
Αποκαλύπτει επίσης ότι ο Δήμος Πατρέων, με άλλους ακόμα 17 δήμους, θα εξαιρεθούν από την υποχρέωσή τους να καλύπτουν ένα μέρος της ανακύκλωσης.
Επίσης ο γγ παρουσίασε στην «Π» το πλάνο για Καλάβρυτα και Ερύμανθο, που θα ενταχθούν στον νέο νόμο για τη στήριξη μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, σε ό,τι αφορά στην ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών.
Παράλληλα, ανήγγειλε ότι σε Αγρίνιο και Ναύπακτο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, θα γίνουν οι αντίστοιχες υπογραφές των συμβάσεων για την δημιουργία Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
-Πόσο δύσκολη υπόθεση ήταν η υπερπήδηση των εμποδίων για να φθάσουμε στην υπογραφή της Μονάδας στο Φλόκα;
Δύο ήταν τα κρίσιμα ζητήματα: Το ένα ήταν ότι η Μονάδα έπρεπε να αναπροσαρμοστεί, ώστε να φτιαχτεί εξ αρχής σαν μια σύγχρονη Μονάδα ανάκτησης και ανακύκλωσης, άρα εδώ είχαμε την αύξηση του προϋπολογισμού και την προαίρεση που χρηματοδοτείται. Και το δεύτερο, ήταν η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Μονάδων αυτών από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά με τους όρους του παλιού.
Αυτά τα δύο πολύ κρίσιμα θέματα απαιτούσαν πάρα πολύ δουλειά και τεκμηρίωση, αλλά υπήρχε από πλευράς της κυβέρνησης ένα απόθεμα αξιοπιστίας, ότι δηλαδή σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουμε κάνει καλή δουλειά. Από τη στιγμή που ξεπεράσαμε αυτά τα εμπόδια, όλα ήταν ευκολότερα.
Οι τοπικοί δήμοι, σε 2.5 ή 3 χρόνια το αργότερο, θα έχουν μια σύγχρονη Μονάδα που θα οδηγούν εδώ τα απόβλητά τους. Είναι πολύ σημαντικό και για τους πολίτες, θα αποτελέσει και έναν χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Είναι το αύριο στο χώρο της διαχείρισης των αποβλήτων.
-Ο προγραμματισμός του υπουργείου Ενέργειας, τι άλλο περιλαμβάνει για τη Δυτική Ελλάδα;
Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν 12 νέες Μονάδες, όταν πέντε χρόνια πριν, λειτουργούσαν μόλις τρεις! Και, πλέον, μετά τη σημερινή υπογραφή, κατασκευάζονται 23 Μονάδες! Και θα ακολουθήσουν δύο ακόμα το επόμενο εξάμηνο στη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, σε Ναύπακτο και Αγρίνιο.
Επίσης σύντομα θα ξεκινήσει η εφαρμογή των διατάξεων του νέου νόμου για την ανακύκλωση, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, στην ξεχωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων και των ανακυκλωσίμων υλικών.
Εδώ στην περιοχή έχουμε δύο δήμους: Τα Καλάβρυτα και τον Ερύμανθο. Τις πρώτες ημέρες του 2025 θα κληθούν οι δήμαρχοι στην Αθήνα, σε μία ευρεία σύσκεψη και τι πιο ωραίο, η ίδια η Πολιτεία και οι υπόχρεοι παραγωγοί να έρθουν να καλύψουν εξ ολοκλήρου, το κόστος συλλογής του μπλε και του καφέ κάδου.
-Σε εθνικό επίπεδο τι θα ακολουθήσει;
Η χώρα θα υπογράψει το 2025 τις συμβάσεις για δύο Μονάδες στη Θεσσαλονίκη, επίσης στην Καβάλα, στη Λάρισα, στην Κέρκυρα ενώ εκτιμώ ότι η σύμβαση για τη μία από τις δύο μονάδες των Αθηνών θα υπογραφεί μέσα στον νέο χρόνο. Επίσης, τις επόμενες εβδομάδες θα δημοπρατηθούν και τα τελευταία 4 έργα, στο Βόρειο Αιγαίο (Λέσβο και Σάμο), στο Νότιο Αιγαίο (Μύκονο, Σύρο), στα Δωδεκάνησα (Κω και Κάλυμνο) και στη Στερεά Ελλάδα. Η χώρα είχε μείνει λίγο πίσω στην ανακύκλωση.
– Τι θα γίνει με την υποχρέωση των δήμων, ανάμεσά τους και αυτός της Πάτρας, να καλύπτουν ένα μέρος της ανακύκλωσης;
Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρος: Οι υπόχρεοι παραγωγοί να βάλουν περισσότερο το χέρι στη τσέπη, όπως το κάνουν οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό και να αναλάβουν μεγαλύτερο βάρος στην ανακύκλωση. Τη συλλογή του μπλε κάδου πρέπει να την αναλάβουν εκείνοι!
Πλέον στο πλαίσιο της προετοιμασίας του φακέλου των υπόχρεων παραγωγών που θα περιλαμβάνει τη συλλογή, έχουμε τη πρώτη νίκη: Ετσι στους 18 δήμους που είχαν υπογράψει σύμβαση για να καλύπτουν οι ίδιοι ένα μέρος της ανακύκλωσης, δεν θα εφαρμοστεί. Και ανάμεσα σε αυτούς τους δήμους, είναι της Πάτρας, της Αθήνας, του Πειραιά και άλλοι μεγάλοι δήμοι.
-Πιστεύετε ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης;
Το έργο της Δυτικής Αχαΐας χρηματοδοτείται κατά 85% από κοινοτικούς πόρους και το 25% αυτού το ποσοστού, αφορά μία επιβράβευση, με την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι. Και αλίμονο εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι υψηλής ανακύκλωσης και χαμηλής ταφής. Τότε γιατί κάνουμε τα εργοστάσια απορριμμάτων;
-Πόσο δύσκολο ήταν να ξεπεράσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που είχε η χώρα μας στο εξωτερικό;
Είχαμε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας και γι αυτό και δυσκολευτήκαμε. Αλλά πλέον, η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τα τελευταία 5.5 χρόνια στον τομέα αυτό, είναι εμφανής. Και αυτό αποτέλεσε το διαβατήριο για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν. Είναι ένα έργο που μαζί με τα ακόμα δύο που θα γίνουν σε Ναύπακτο και Αγρίνιο, θα αλλάξουν τη Δυτική Ελλάδα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Με τις υπογραφές που θα ακολουθήσουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο σε αυτές τις δύο περιοχές, μπορούμε να πούμε ότι στο τέλος του 2028 η Δυτική Ελλάδα θα πιάνει τους στόχους της διαχείρισης αποβλήτων. Είναι ένα μεγάλο άλμα, μία πολύ σημαντική και καίρια εξέλιξη.
-Τι θα γίνει με τους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων;
Τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι το Πάσχα, θα έχουμε πλέον και τη μελέτη που θα προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας συστήματος υπόχρεων παραγωγών για τους μεγάλους παραγωγούς βιοαποβλήτων. Δηλαδή ξενοδοχεία και μεγάλα εστιατόρια. Είναι μια μεγάλη ανακούφιση στους αστικούς δήμους. Αρα έχουμε μια σημαντική πρόοδο. Ανοίγουν και οι πιστώσεις του Τέλους ταφής. Θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που θα περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανακύκλωσης. Αν κάτι πρέπει να κάνουν οι δήμοι, είναι να τελειώσουν τα ολιστικά, που είναι μέρος του περιφερειακού σχεδιασμού, ο οποίος πρέπει να έχει τελειώσει για όλη τη χώρα με εγκεκριμένη ΣΜΠΕ τέλος Μαΐου.
– Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες;
Το μήνυμα που θέλω να στείλω, είναι διαλογή στην πηγή, από το σπιτικό του καθενός. Γιατί για να δουλέψουν αποτελεσματικά αυτές οι μονάδες, θέλουν ξεχωριστά ρεύματα αποβλήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Τσουρουφλάει» ο καφές: Νέα ρεκόρ στις τιμές Arabica και Robusta
Πάτρα: Μετατροπή του κατηγορητηρίου για τον θάνατο της 41χρονης Γαρυφαλλιάς
Πώς αφαίρεσαν κρυπτονομίσματα 95.000 δολαρίων από Πατρινό
Πάτρα: Αγριος ξυλοδαρμός 14χρονης από συνομήλικες της, στο νοσοκομείο το θύμα
Νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα: Ποια είναι η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ που επέλεξε ο Τραμπ
Ο δεύτερος χειρότερος σιδηρόδρομος στην Ευρώπη η Hellenic Train
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News