Πάτρα: Ούτε Ρίο δεν φτάνει το νέο τρένο – Στα Αραχωβίτικα η διπλή σιδηροδρομική γραμμή λόγω έκπτωσης εργολάβου

Ενώ η σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων φτάνει μέχρι τα Αραχωβίτικα Πατρών με ορίζοντα το καλοκαίρι του 2026, η σύνδεση με το κέντρο της Πάτρας και το νέο λιμάνι παραμένει χωρίς λύση και χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Πάτρα Η σημερινή εικόνα των έργων στον Αγιο Βασίλειο

Το καλοκαίρι του 2026 θα φτάσει στα Αραχωβίτικα Πατρών η νέα διπλή υπερσύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή μαζί με το σύστημα ηλεκτροδότησης της, σύμφωνα με την ΕΡΓΟΣΕ. Αυτή την περίοδο κατασκευάζεται η γραμμή ηλεκτροδότησης από το Κιάτο προς τη Ροδοδάφνη Αιγίου, όπου το τρένο φτάνει ήδη από τον Μάιο του 2019, αλλά από το Κιάτο και μετά κινείται με ντιζελομηχανές.

Συνολικά το μήκος της γραμμής που θα παραδοθεί πλήρες το καλοκαίρι του 2026 από το Κιάτο μέχρι τα Αραχωβίτικα είναι 80 km. Θα απομένει ένα τμήμα περίπου 5 km από τα Αραχωβίτικα μέχρι το Ρίο όπου η σύμβαση της υποδομής κατέπεσε, λόγω προσφυγών και για τον λόγο αυτό θα γίνει νέος διαγωνισμός το καλοκαίρι με πρόβλεψη να υπογραφεί νέα σύμβαση με νέους αναδόχους στις αρχές του 2026.

Τα έργα στην περιοχή παραμένουν ημιτελή, με εξαίρεση τον σταθμό Αγίου Βασιλείου που οι εργασίες φαίνεται να προχωρούν κανονικά, αφού η υποδομή εκεί ήταν έτοιμη και οι σημερινές εργασίες είναι από άλλη εργολαβία. Οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να κατασκευαστεί και θα πρέπει να περιμένουμε επαναδημοπράτηση του έργου για την ολοκλήρωση της υποδομής δηλαδή του διαδρόμου, όπου θα «καθίσει» η νέα σιδηροδρομική γραμμή. Στα Αραχωβίτικα, ο σταθμός και η ανισόπεδη διάβαση του δρόμου παραμένουν ημιτελή, ενώ οι εργασίες για την επιδομή πλησιάζουν στον Ψαθόπυργο.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι εργασίες στη σήραγγα της Παναγοπούλας, η οποία αποτελεί τμήμα της γραμμής από τη Ροδοδάφνη Αιγιαλείας έως τον Ψαθόπυργο, ολοκληρώθηκαν. Η σήραγγα αποτελούσε ορόσημο για την εξέλιξη των έργων κατασκευής της διπλής ηλεκτροκίνητης σιδηροδρομικής γραμμής, αφού επρόκειτο για το δυσκολότερο τμήμα των εργασιών.

Από τη Ροδοδάφνη έως το Ρίο βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο συμβατικού ποσού 125,7 εκ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τη στρώση γραμμής, την κατασκευή σταθμών/στάσεων, την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτροκίνησης, σηματοδότησης και ETCS Level 1.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και κυρίως, χρηματοδοτική ομπρέλα για το πώς θα φτάσει η σιδηροδρομική γραμμή από το Ρίο στην Πάτρα στο νότιο λιμάνι, σε ΒΙΠΕ, Αραξο και λοιπή Πελοπόννησο.

Οπως αποκάλυψε προ ημερών η «Πελοπόννησος», από έγγραφο του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη, κατέστη προφανές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν συναινεί στη συγχρηματοδότηση της υπογειοποίησης της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων Αθηνών – Πατρών πέραν του Ρίου και κατά μήκος της παραλιακής ζώνης ως την περιοχή του νέου Λιμένα. Αποστροφή που προαναγγέλλει ουσιαστικά την εκ νέου απόρριψη (τρίτη κατά σειρά) του αιτήματος για το CEF II τον προσεχή Ιούνιο.

Ο κ. Τερεζάκης παρουσίασε μέσω αποκλειστικής συνέντευξής του στην «Π», ένα σχέδιο ριζικής αναβάθμισης του Προαστιακού της Πάτρας, τονίζοντας ότι επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διάκειται αρνητικά στο σχέδιο υπογειοποίησης της γραμμής, ο ίδιος οφείλει να παρουσιάσει μια εναλλακτική λύση, που θα εξυπηρετεί την τοπική επιβατική κίνηση.
Το σχέδιο είναι της τάξεως των 300 – 350 εκατ. ευρώ και εκτός από κανονικοποίηση της γραμμής, περιλαμβάνει την κατασκευή επιβατικού σταθμού με πάρκινγκ στον Αγιο Διονύσιο και βελτίωση του σταθμού στον Αγιο Ανδρέα, με προοπτική επέκτασης μέχρι το Αίγιο και αργότερα μέχρι και τον Πύργο.

Ο κ. Τερεζάκης αναφέρεται σε τύπο τρένου LRT (Light Rail Train), ενδιάμεσου του Τραμ και του Προαστιακού, που θα κινείται στον αστικό ιστό με ταχύτητες Προαστιακού, σε μονή γραμμή η οποία αναπτύσσεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως το Τραμ, χωρίς ηχοπετάσματα και ορύγματα, με μεγαλύτερη χωρητικότητα, νέες αποβάθρες και σύστημα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης.