Αυλαία στο σχέδιο για υδρογονάνθρακες – Τι λέει ο καθηγητής Γεωλογίας Αβραάμ Ζεληλίδης

Η ακύρωση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med και οι επιπτώσεις του στην Δυτική Ελλάδα

υδρογονάνθρακες

Αρνητικές επιπτώσεις κεφαλαιώδους σημασίας στον τομέα της ενεργειακής αυτονομίας, σηματοδοτεί για την Ελλάδα το non paper του State Department, με το οποίο διατυπώνονται επιφυλάξεις για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.

Οι τεχνοκράτες του υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, επικαλούνται περιβαλλοντολογικούς, αλλά και οικονομικούς λόγους εμπορικής βιωσιμότητας του αγωγού, καθώς και την αποφυγή εντάσεων στην περιοχή και στην ουσία αίρουν τη στήριξή τους στο εγχείρημα.

Πέραν της γεωπολιτικής διάστασης του θέματος και των πολλαπλών ερμηνειών, οι εξελίξεις αυτές αφορούν και τη Δυτική Ελλάδα και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό.

Το χερσαίο τμήμα του αγωγού θα διερχόταν από τη Νότια Πελοπόννησο έως τον Νομό Αχαΐας σε μήκος περίπου 290 χλμ. και θα κατέληγε στην περιοχή της Λακκόπετρας. Από εκεί θα διέσχιζε υποθαλάσσια τον Πατραϊκό Κόλπο σε μήκος 18 χλμ. στο Ευηνοχώρι Ακαρνανίας όπου θα φτιαχνόταν σταθμός συμπίεσης.

Ο αγωγός αυτός δεν θα διερχόταν απλά από την περιοχή. Διαδραμάτιζε κομβικό ρόλο και στον ευρύτερο σχεδιασμό για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα.

O καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνας Υδρογονανθράκων Αβραάμ Ζεληλίδης, δήλωσε στην «Π» πως ο αγωγός συνέτρεχε παράλληλα με την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της και ευρύτερα με την ανάπτυξη της χώρας.

«Κλείνοντας τον αγωγό, φεύγουν οι εταιρείες ερευνών και εγκαταλείπονται όλες οι ελπίδες για την ανεύρεση κοιτασμάτων για την ενεργειακή αυτονόμηση της Ελλάδας και της Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ζεληλίδης τόνισε ότι στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν δύο εν δυνάμει μεγάλα κοιτάσματα, στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στα ΝΔ της Κρήτης.

Προχθές, η ΔΕΠΑ, η EXXON Mobil και η TOTAL ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τις έρευνες ΝΔ της Κρήτης, επικαλούμενες την προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων. Κατά τον κ. Ζεληλίδη, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην εγκατάλειψη του σχεδίου για τον αγωγό East Med και οι δικαστικές προσφυγές είναι μια πρόφαση.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, χωρίς αγωγό ακυρώνονται και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες. Για τον κ. Ζεληλίδη, το κεφάλαιο υδρογονάνθρακες και ενεργειακή αυτονόμηση της Ελλάδας και της Ευρώπης, δεν μπαίνει απλά στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, αλλά κλείνει οριστικά μετά από αυτή την εξέλιξη με τον αγωγό East Med.

Ο κ. Ζεληλίδης πρόσθεσε ακόμα ότι η ΕΕ για μια ακόμα φορά, έδειξε ότι δεν έχει κεντρική πολιτική κατεύθυνση ούτε στο κεφαλαιώδες ζήτημα της ενεργειακής αυτονομίας και δυστυχώς θα παραμείνει εξαρτώμενη από άλλες δυνάμεις.