«Ποιος τελικά έχει το πάνω χέρι;»

Άρθρο του Στέφανου Δημητρόπουλου, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του σπιράλ για την αναστολή έργων στον Δήμο Πατρέων

Σχεδόν 14 μήνες πριν από τις επόμενες εκλογές και σιγά σιγά ο προγραμματισμός για το «κόψιμο της κορδέλας» του 2023 έχει ξεκινήσει από την δημοτική αρχή. Μετά από 9 χρόνια διαχείρισης κάποια έργα πρέπει να… εγκαινιαστούν, προκειμένου ο Πατρινός να πάει με φρέσκιες σκέψεις και φουσκωμένα μυαλά στις εκλογές του Οκτώβριου. Για να δούμε, όμως, τελικά πόσα από αυτά θα καταφέρουν να φτάσουν στο στάδιο της ολοκλήρωσης και πόσα είτε δεν θα γίνουν ποτέ, είτε θα περιμένουμε τις μεθεπόμενες δημοτικές εκλογές -το μακρινό 2028- για να μπορέσουν τελικά να ολοκληρωθούν.

Δυστυχώς την προηγούμενη εβδομάδα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων, αποφάνθηκε ότι ένα μεγάλο έργο που περιμέναμε όλοι οι άνθρωποι του αθλητισμού -και όχι μόνο– δεν θα είναι από αυτά που θα… κόψουν το νήμα μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Αυτό το έργο δεν είναι άλλο από το μεγάλο project των 2 εκατομμυρίων ευρώ υπό τον τίτλο «Έργα Συντήρησης των Αθλητικών εγκαταστάσεων», έργο που η μελέτη του οριστικοποιήθηκε το 2019, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2020, η σύνταξη των όρων δημοπράτησης του έγινε τον Ιούνιο του 2021, ενώ οι οριστικές προσφορές κατατεθήκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2021. Τέλος, στις 21 Σεπτεμβρίου 2021 το έργο ανατέθηκε στον Ανάδοχο.

Όταν, λοιπόν, τον Ιούνιο του 2022 (8,5 μήνες μετά!) η δημοτική αρχή κάλεσε τον Ανάδοχο να προσκομίσει πρόσθετα έγγραφα -μετά από αναφορά του Πανεπιστήμιου Πατρών πως για κάποιο λόγο ήταν έκπτωτος από διαγωνισμό του δευτέρου το 2020- η τριμελής επιτροπή (στις 25 Ιούλιου 2022) γνωμοδότησε για την αναστολή κατακύρωσης του έργου στον ανάδοχο. Λίγες ημέρες μετά, αρχές Αύγουστου, η Οικονομική Επιτροπή απλά επικύρωσε αυτήν την απόφαση. Και τα ερώτημα που προκύπτουν είναι πολλά:

1.     Και τώρα τι γίνετε με το έργο;

2.     Το γεγονός ότι ο Ανάδοχος ήταν έκπτωτος από το 2020 δεν ήταν γνωστό στην δημοτική αρχή;

3.     Ο Ανάδοχος έχει πάρει και άλλα έργα; Τι γίνετε με αυτά;

4.     Ποιες τελικά είναι οι εγγυήσεις των εργολάβων για να συμμετέχουν σε δημοσίους  διαγωνισμούς;

5.     Ποια είναι οι φερεγγυότητα τους όσον αφόρα την οικονομική τους δυνατότητα, την έγκαιρη και έγκυρη εκπλήρωση προηγούμενων συμβάσεων αλλά, βεβαίως, και την πιθανότητα έκπτωσης από άλλες διαδικασίες.

6.     Δεν πρέπει αυτές οι προδιαγραφές να ελέγχονται ΠΡΙΝ από τη διαδικασία συμμετοχής σε δημόσιο διαγωνισμό;

Σε ένα ακόμα σημαντικό έργο, ο Ανάδοχος έκανε αίτηση για διάλυση της σύμβασης. Αυτή τη φορά για το χιλιοταλαιπωρημένο και πολύ-αναμενόμενο έργο του 12ου Δημοτικού Σχολείου στην Πλατιά Βουδ. Άλλοι λένε βρέθηκαν αρχαία, άλλοι λένε ακρίβυναν τα υλικά, άλλοι λένε ότι τους βρωμάει το σκόρδο…

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό αυτό που γίνεται με τα δημόσια έργα στην Πάτρα, σήμερα. Δεκάδες πληγές, σε μορφή έργων, σε όλη την πόλη, με τα περισσότερα από αυτά να εμφανίζουν κάθε λογής προβλήματα. Τα παραδείγματα, δυστυχώς, πολλά (το νέο δημαρχείο στο Αρσάκειο, ο Πολυχώρος του ΑΣΟ, η ανάπλαση της κάτω και της πάνω πόλης, τα έργα στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, η μαρίνα, ο ποδηλατόδρομος, τα σχολικά κτίρια, τώρα η συντήρηση των δημοτικών αθλητικών υποδομών και η ανέγερση του 12ου Δημοτικού, αύριο ποιος ξέρει τι άλλο).

Αλήθεια, ποιος τελικά έχει το πάνω χέρι;

 

 

Στέφανος Δημητρόπουλος

Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου «σπιράλ»
Συντονιστής Ομάδας Εργασίας #Αθλητισμός