Χωριά στην ορεινή Αρκαδία σαν… βγαλμένα από παραμύθι!

Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με τα υπέροχα πυργόσπιτα ιδανικοί προρισμοί για χαλαρωτικά Σαββατοκύριακα και αποδράσεις στη φύση

Αρκαδία

Πέντε υπέροχοι χειμερινοί προορισμοί, πέντε χωριά της Αρκαδίας, το κάθε ένα με το δικό του στυλ, ιδανικά για τις χειμερινές σας αποδράσεις στη φύση ή ρομαντικά σαββατοκύριακα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Η κοσμοπολίτικη Βυτίνα, η θρυλική Δημητσάνα, η αρχοντική Στεμνίτσα, η μεσαιωνική αύρα στην Καρύταινα και low profile το Ελληνικό.

Τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας με τα υπέροχα πυργόσπιτα συνθέτουν ένα ορεινό υπερθέαμα από δασωμένα βουνά και φαράγγια με ορμητικά νερά που εξάπτουν την φαντασία. Χιόνια, πυκνή βλάστηση και αγριολούλουδα.

Πάμε να τα δούμε ένα-ένα…

Δημητσάνα

Η Δημητσάνα είναι χτισμένη πάνω σε λoφοράχη σε υψόμετρο 950 μέτρων, από τη μεσημβρινή πλευρά της οποίας παρέχεται θαυμάσια θέα της πεδιάδας της Μεγαλόπολης και του Ταΰγετου.

Ένα από τα πιο γραφικά και συνάμα κοσμοπολίτικα χωριά της Αρκαδίας και πανέμορφο χειμώνα – καλοκαίρι. Το φθινόπωρο όμως που η φύση παίρνει χρώμα χάλκινο και τον χειμώνα που το ελατόδασος βάφεται σκούρο πράσινο είναι οι καλύτερες εποχές.

Αρκαδία

Κεφαλοχώρι της Αρκαδίας που άκμασε από τον 16ο αιώνα και μετά, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 προμηθεύοντας τους αγωνιστές με μπαρούτι. Tο 1978 ανακηρύχθηκε Διατηρητέος Παραδοσιακός Οικισμός και σταδιακά άρχισε να περνάει στη σύγχρονη ιστορία ως ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς.

Ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός, η Δημητσάνα, είναι γεμάτη από δίπατα πετρόχτιστα σπίτια με κεραμοσκεπές άλλα με εμφανή τα σημάδια του χρόνου και άλλα καινούργια που όμως έχουν στο ακέραιο φροντίσει να διατηρήσουν το παραδοσιακό στυλ. Ανεβείτε μέχρι την περιοχή Κάστρο, την Ακρόπολη της αρχαίας πόλης Τεύθις, στην κορυφή του χωριού, η πόλη δεν σώζεται πλέον παρά μόνο κάποια υπολείμματα του τείχους της, για να απολαύσετε τη θέα από ακόμα πιο ψηλά… τα αρχοντόσπιτα, τα έλατα και τα περίτεχνα καμπαναριά.

Αρκαδία

Κατεβαίνοντας περάστε από τη Βιβλιοθήκη της Σχολής της Δημητσάνας, που περιλαμβάνει περίπου 35.000 τόμους, εκ των οποίων πολλά σπάνια βιβλία, πατριαρχικά σιγίλια, σουλτανικά φιρμάνια καθώς επίσης και τη λάρνακα με τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού, λαογραφική συλλογή κ.α. αλλά και το Εκκλησιαστικό Μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’.

Το ρολόι της Αγίας Κυριακής αξίζει επίσης την προσοχή σας καθώς έκανε μεγάλο δρόμο για να φτάσει στο χωριό αφού πρόκειται για δώρο των Δημητσανιτών της Νέας Υόρκης ενώ το πέτρινο καμπαναριό που το φιλοξενεί φιλοτεχνήθηκε από τηνιακούς μαρμαρογλύπτες. Στο χωριό έφτασε περίπου το 1900 ενώ η καμπάνα που ζυγίζει 700 κιλά έφτασε μια δεκαετία αργότερα πάλι από την Αμερική.

Η Δημητσάνα δεν είναι μόνο γουστόζικα καφέ και ρομαντικοί ξενώνες, είναι μια πολύ καλή βάση για μια σειρά από δραστηριότητες όπως πεζοπορίες πλάι στο ποτάμι, rafting και canoe kayak, αναρρίχηση, διαδρομές 4Χ4, mountain bike, σκι στο Μαίναλο κ.α.

Βυτίνα

Ένας κουκλίστικος, ορεινός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, πάνω στο όρος Μαίναλο, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών και των δημόσιων κτηρίων, για τη μεγάλη κεντρική πλατεία και για το πανέμορφο, πυκνό δάσος που τον περιβάλλει. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο must φθινοπωρινούς και χειμερινούς προορισμούς, που θα σας πλημμυρίσει ζεστασιά και θαλπωρή μαζί με μία χαλαρωτική απόδραση ανάμεσα σε αμέτρητα πεύκα, έλατα και καστανιές.

Αρκαδία

 

Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται ο Ιερός Ναός του Αγ. Τρύφωνα χτισμένος το 1846, ακούραστος φύλακας της Βυτίνας ενώ αξίζει να επισκεφθείτε και το Λαογραφικό Μουσείο του χωριού, με γεωργικά, υλοτομικά και κτηνοτροφικά εργαλεία, αργαλειούς, στολές, φωτογραφικό υλικό κ.α.

Μην παραλείψετε να περπατήσετε στον δενδρόφυτο Δρόμο της Αγάπης με τους σφένδαμους και τα πλατάνια, όπου οι νεαροί και νεαρές της Βυτίνας της παλιάς εποχής έκαναν την βόλτα τους γνωρίζοντας για πρώτη φορά τους μελλοντικούς συζύγους τους ή στο καταπράσινο αλσάκι λίγα μόλις λεπτά μακριά που είναι ιδανικό για έναν σκιερό περίπατο αλλά και για μίνι πικ νικ.

Αρκαδία

Η τοποθεσία της Βυτίνας, την κάνει ιδανική βάση για εξορμήσεις και δραστηριότητες στη φύση, από σκι στις πλαγιές του Μαινάλου μέχρι πεζοπορίες στα μονοπάτια του Menalon Trail ή rafting στον Λούσιο, ότι και να επιλέξετε το σίγουρο είναι πως θα το απολαύσετε στο μάξιμουμ.

Στεμνίτσα

Το Αρχοντοχώρι της Αρκαδίας που χάραξε το δικό του δρόμο στην αργυροχρυσοχοΐα, γέννησε επιδέξιους εμπόρους, έβγαλε έναν εφοπλιστή και εξακολουθεί να διατηρεί την αίγλη του αποτελεί ακόμα έναν must προορισμό .

Πλάι στα πολύ δημοφιλή κεφαλοχώρια της ορεινής Αρκαδίας, την κοσμοπολίτικη Βυτίνα και την θρυλική Δημητσάνα, το μικρό αυτό αριστοκρατικό χωριό με φινέτσα και αρχοντιά προσελκύει πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, ειδικά τους φθινοπωρινούς και ανοιξιάτικους μήνες πριν η θερμοκρασία πέσει αισθητά. Aποτελεί δημοφιλή βάση διαμονής στην περιοχή αλλά και κλασική στάση για βόλτα στα σοκάκια με τα υπέροχα σπίτια και για φαγητό ή γλυκό (φημίζεται για τα μυγδαλάτα της).

Αρκαδία

Το όνομα Στεμνίτσα στα σλάβικα σημαίνει «τόπος σκιερός και δασώδης» καθώς το χωριό βρίσκεται «φωλιασμένο» μέσα σε ένα πυκνό, καταπράσινο δάσος: έλατα, πλατάνια, καρυδιές, κερασιές, καστανιές και ακακίες συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό στα 1100 μέτρα υψόμετρο.

Πετρόχτιστα λιτά, «αυστηρά» αρχοντικά, καλντερίμια, κεφαλόβρυσα, όποιο στενό και να διαλέξετε να περπατήσετε δεν θα σας απογοητεύσει. Η Στεμνίτσα είναι ολόκληρη μια ομορφιά. Το πιο ζωντανό κομμάτι του χωριού είναι αναμφίβολα η πλατεία, γεμάτη καφενεία και ταβέρνες είναι το σημείο αναφοράς για ντόπιους και περαστικούς και δεν πρέπει να παραλείψετε να πιείτε ένα καφεδάκι πιάνοντας κουβέντα στους ηλικιωμένους του χωριού, αυτοί είναι η ιστορία του τόπου.

Αρκαδία

Στο χωριό λειτουργεί και σχολή αργυροχρυσοχοΐας, σε ένα επιβλητικό κτήριο στην καρδιά του οικισμού και συνεχίζει επάξια την τέχνη και τις παραδόσεις των αυθεντικών μεταλλουργών του χωριού, ενώ διαθέτει εργαστήρια και καταστήματα με χειροποίητα κοσμήματα.

Οι βόλτες σας στο χωριό θα πρέπει να περιλαμβάνουν σίγουρα τη Μάνα του Νερού, την πηγή δηλαδή που υδροδοτεί το χωριό και έχει καλή θέα, επίσης τα Παλαμηδέικα μια από τις πιο όμορφες γειτονιές αλλά και το Λαογραφικό μουσείο που φιλοξενεί φορεσιές, μεταβυζαντινές εικόνες, ξυλόγλυπτα, σκεύη εκκλησιαστικά αλλά και καθημερινής χρήσης κ.α.

Για πανοραμική θέα στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή πάρτε το καλντερίμι από την πλατεία και ανεβείτε μέχρι τη θέση «Κάστρο» όπου παλιότερα υπήρχε μεσαιωνικό κάστρο, εκεί βρίσκεται και η Παναγιά η Μπαφέρω του 12ου αι. Μια ακόμη όμορφη μικρή βόλτα είναι αυτή μέχρι τη μονή Ζωοδόχου Πηγής με θέα στο χωριό, ενώ για μια πιο απαιτητική πεζοπορία πάρτε το τμήμα του Menalon Trail που οδηγεί στη Δημητσάνα μέσα από το φαράγγι του Λούσιου.

 

Καρύταινα

Η Καρύταινα είναι ένας από τους πιο γραφικούς και ιστορικούς οικισμούς της Αρκαδίας. Σκαρφαλωμένη στην πλαγιά ενός βράχου στα 582 μ. στην κορφή του οποίου δεσπόζει φράγκικο κάστρο του 13ου αι. η Καρύταινα διαφέρει κάπως από τα υπόλοιπα χωριά της ορεινής Αρκαδίας καθώς το πέρασμα των φράγκων από εκεί έχει προσδώσει στο χωριό μεσαιωνική αύρα.

Το πετρόχτιστο κεφαλοχώρι της Καρύταινας, γνωστό και ως το «Τολέδο της Ελλάδας», για τη γραφικότητα που το χαρακτηρίζει όσο και για το κάστρο του, βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων, στο χώρο της αρχαίας Βρένθη, όπου κατά τους αρχαίους είχε γίνει η γιγαντομαχία.

Αρκαδία

Είναι ένας επιβλητικός διατηρητέος οικισμός που θα σας εντυπωσιάσει με τα πέτρινα διώροφα ή τριώροφα σπίτια μερικά του 19ου αιώνα, τα πλακόστρωτα σοκάκια καθώς και τις πολλές παλιές βυζαντινές εκκλησίες, όπως ο βασιλικού ρυθμού ναός της Ζωοδόχου Πηγής χτισμένος τον 14ο με 15ο αιώνα, με το ιδιαίτερο, με φράγκικα στοιχεία, καμπαναριό, o πανέμορφος βυζαντινός ναός του Αγίου Νικολάου, περιτριγυρισμένος από ψηλά κυπαρίσσια και με τις όμορφες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του αλλά και ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο κέντρο του χωριού όπου φυλάσσεται το Ευαγγέλιο του Κολοκοτρώνη έκδοσης του 1811.

Το Φράγκικο κάστρο, βρίσκεται στα νότια της Καρύταινας χτισμένο πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο. Το κάστρο χτίστηκε το 13ο αιώνα από τον Γάλλο ηγεμόνα Γοδεφρείδο ντε Βριγιέρ που το χρησιμοποιούσε σαν έδρα του. Υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Η φύση γύρω από το χωριό είναι υπέροχη, πεύκα, πλατάνια, ακακίες τούφες-τούφες βρίσκονται παντού στο χωριό ενώ στις παρυφές του συναντώνται ο Λούσιος με τον Αλφειό. Όσον αφορά στη θέα, αυτή φτάνει μέχρι την πεδιάδα της Μεγαλόπολης.

Περπατήστε στην κάτω πλευρά του χωριού, στο δρόμο προς τη Μεγαλόπολη για να θαυμάσετε το φράγκικο πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Αλφειού του 13ου αι. που συνέδεε την τότε καστροπολιτεία της Καρύταινας με τη Μεσσηνία. Ενσωματωμένο στη γέφυρα υπάρχει το μικρό, μεταγενέστερο, βυζαντινό πέτρινο εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου ενώ ακριβώς από πάνω βρίσκεται η πολύ μεγαλύτερη σύγχρονη γέφυρα -από την οποία μπορείτε να κάνετε rappel κατεβαίνοντας μέχρι τη βάση του παλιού γεφυριού μια ανάσα από τα δροσερά νερά του Αλφειού– στην περιοχή λειτουργούσαν πολλοί νερόμυλοι που σήμερα σώζονται μόνο τα ερείπιά τους.

Άλλο ένα ιδιαίτερο γεφύρι είναι αυτό του Κούκου, θα το βρείτε στο πιο στενό σημείο του Αλφειού στη θέση «Τρία Αλώνια» Βλαχοράπτη που συνέδεε την επαρχία της Ολυμπίας με τα χωριά της Γορτυνίας, το γεφύρι έχει ύψος 34 μ., μήκος 20 μ. και πλάτος 4 μ. και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς χτίστηκε σε αυτό το ύψος.

 

Ελληνικό

Στη μαγευτική Γορτυνία της Αρκαδίας, σε υψόμετρο 700 μ., θα ανακαλύψετε ένα σχεδόν άγνωστο χωριό, που θα λατρέψετε. Καθαρό, «τακτοποιημένο» χωριό και από τους πιο ήσυχους ορεινούς προορισμούς της Αρκαδίας, το Ελληνικό προσφέρεται ιδανικά για χειμερινές εξορμήσεις και ξεκούραστα Σαββατοκύριακα, συνδυάζοντας χαλάρωση και ηρεμία δίπλα στη φύση, με μερικά από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Πελοποννήσου σε απόσταση αναπνοής.

Θα το βρείτε ανάμεσα σε Στεμνίτσα και Καρύταινα, γεμάτο πέτρινα, δίπατα αρχοντόσπιτα αλλά και απλά, λιτά σπιτάκια όλα τους όμως περιποιημένα και φροντισμένα και με πέτρινα καλντερίμια να συνδέουν τις γειτονιές μεταξύ τους. Το χωριό αποτελεί προστατευόμενο οικισμό ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Αρκαδία

Από τα πιο επιβλητικά κτίρια του χωριού είναι το παλιό σχολείο του 1932 κοντά στην πλατεία αλλά και ο καθεδρικός ναός του Προφήτη Ηλία που ολοκληρώθηκε τον ίδιο χρόνο ενώ από το 2009 λειτουργεί και Εκκλησιαστικό Μουσείο με άμφια, εκκλησιαστικά σκεύη, αγιογραφίες κ.α. Μια όμορφη και χαλαρή βόλτα στα πέριξ του χωριού είναι αυτή προς τα μαγγανοπήγαδα, ιδανικά πάρτε μαζί σας τον καφέ σας καθίστε στο παγκάκι και απολαύστε την ησυχία της φύσης.

Πολύ κοντά στο φαράγγι του Λούσιου, το Ελληνικό προσφέρεται για χαλαρές πεζοπορικές διαδρομές αλλά και διαδρομές με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας πάντα μέσα στη φρεσκάδα και την ηρεμία της καταπράσινης φύσης.

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Αρχαία Γόρτυνα στις όχθες του ποταμού αλλά και τα θεμέλια του ιερού του Ασκληπιού παραδίπλα. Στο σημείο σώζονται και ιαματικά λουτρά -τα οποία μπορούσαν να εξυπηρετήσουν ταυτόχρονα 30 ασθενείς- των οποίων ο τρόπος θέρμανσης του νερού είναι πραγματικά υποδειγματικός και «προηγμένης» τεχνολογίας συγκριτικά με τα μεταγενέστερα Ρωμαϊκά λουτρά. Το πέτρινο γεφύρι του Κόκκορη είναι λίγα μέτρα μακριά ενώ δυο βήματα από τον αρχαιολογικό χώρο είναι το μικρό πέτρινο εκκλησάκι του Αγίου Ανδρέα που δεν πρέπει να χάσετε.