Πάτρα – Γηροκομειό: «Ζούγκλα» και εστία κινδύνου πυρκαγιάς

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του τοπικού συλλόγου και ιδιωτών, κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί

πυρκαγιά

Με τον τρόμο της εκδήλωσης κάποιας μεγάλης πυρκαγιάς, ζουν όλο το καλοκαίρι οι κάτοικοι του Γηροκομείου. Η πλούσια σε φυσικό περιβάλλον συνοικία της Πάτρας, έχει την τύχη να εφάπτεται με έναν από τους περιαστικούς πνεύμονες πρασίνου της πόλης, που όμως έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια στην τύχη του.

Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, οι περίοικοι έχουν αναστατωθεί και βρίσκονται σε κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης, φοβούμενοι μην βρεθούν και αυτοί στην ίδια δυσχερή θέση με τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Βαρυμπόμπης, των Ροβιών ή της Αρχαίας Ολυμπίας.

Η γραμματέας του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Γηροκομείου και κάτοικος της περιοχής Μαρία Σταυροπούλου, τόνισε στην «Π» ότι παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του φορέα και της ίδιας προσωπικά, κανείς αρμόδιος φορέας δεν έχει επιληφθεί του θέματος. Ετσι το αλσύλλιο που κάποτε αποτελούσε τόπο αναψυχής των Πατρινών, βρίσκεται σήμερα σε εγκατάλειψη, έχει μετατραπεί σε ζούγκλα και αποτελεί πλέον πηγή εκδήλωσης μεγάλης πυρκαγιάς που μπορεί να απειλήσει περιουσίες και ανθρώπινες ζωές.

«Αν πιάσει φωτιά αυτό το κομμάτι, δεν θα καούμε μόνο εμείς στο Γηροκομείο. Θα καεί όλη η Πάτρα, γιατί επικοινωνεί με το Καραμανδάνειο, ένα νοσοκομείο όπου υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις οι οποίες ίσως είναι εύφλεκτες» είπε η γραμματέας του συλλόγου.

Οπως κατήγγειλε η κυρία Σταυροπούλου, «προσπαθήσαμε επανειλημμένα και σαν σύλλογος και εγώ προσωπικά να επισκεφθούμε κατ΄ιδίαν τον δήμαρχο κ. Κώστα Πελετίδη από την αρχή της καλοκαιρινής περιόδου. Τελικά τον συνάντησα με δική μου πρωτοβουλία όπου του γνωστοποίησα το πρόβλημα, αλλά μέχρι σήμερα δεν είδαμε καμία ενέργεια».

Σύμφωνα με την κυρία Σταυροπούλου, τα πρανή των δρόμων στο αλσύλλιο καθαρίζονται επιμελώς κάθε χρόνο, αλλά, στον εσωτερικό χώρο του δάσους δεν έχει μπει κανείς τα τελευταία έξι χρόνια. Ο σύλλογος και οι κάτοικοι του Γηροκομείου παρακαλούν τον δήμο κάθε χρόνο να ασχοληθεί και με το συγκεκριμένο κομμάτι που φτάνει μέχρι το Καραμανδάνειο. Πέρυσι ο σύλλογος με δικά του έξοδα καθάρισε το συγκεκριμένο τμήμα και ο δήμος το μόνο που διέθεσε ήταν ένα φορτηγό για τη μεταφορά των χορταριών και των κομμένων κλαδιών.

«Εχουμε έναν ογκώδη φάκελο με αιτήσεις, αλλά δυστυχώς φτάσαμε σήμερα στο σημείο να δημοσιοποιήσουμε το πρόβλημα, μήπως και ευαισθητοποιηθεί κάποιος αρμόδιος στον δήμο» είπε η κυρία Σταυροπούλου, η οποία έχει απευθυνθεί παντού. Εκτός από τον Δήμο, έχει ενημερώσει το Δασαρχείο, την Εισαγγελία, την Πυροσβεστική, ακόμα και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Ο σύλλογος θεωρεί ότι υπεύθυνος για το θέμα είναι ο Δήμος Πατρέων στον οποίο απευθύνθηκε, όμως πρόσφατα ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να διαθέσει κάποιο συνεργείο. Αυτή η απάντηση, όπως είπε η κυρία Σταυροπούλου, τους προκαλεί εντύπωση, γιατί πριν από λίγες εβδομάδες ο σύλλογος διαπίστωσε ότι συνεργείο ή εργολάβος του δήμου, έκανε αποψίλωση και καθαρισμό των δρόμων του Γηροκομείου, αλλά και σε κάποιους χώρους που γειτνιάζουν με μεζονέτες της περιοχής. «Περιμέναμε ότι το συνεργείο θα ασχολείτο και με το συγκεκριμένο τμήμα, αλλά αποχώρησε», είπε η κυρία Σταυροπούλου.

Στην περιοχή
Το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει στην οδό Υπαπαντής που τέμνει την οδό Ιγνατίου, τον κεντρικό δρόμο που διασχίζει το Γηροκομείο. Το τμήμα αυτό, που φτάνει μέχρι το Καραμανδάνειο, παλιά καθαριζόταν σχεδόν κάθε χρόνο, σύμφωνα με την κυρία Σταυροπούλου, αλλά σήμερα είναι απροσπέλαστο σαν ζούγκλα, λόγω της εγκατάλειψης.