Προτεραιότητα της Περιφέρειας η τρίτη ηλικία: Η γραμμή κατέγραψε 6.986 Κλικ Ζωής
Οι 509 κλήσεις αφορούσαν ανάγκη ηλικιωμένων να επικοινωνήσουν με κάποιον για μια «καλημέρα» – Τι επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος.
Η υγιής γήρανση συνεχίζει να είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Διανύουμε ήδη το τρίτο έτος της δεκαετίας για την υγιή γήρανση που ανακήρυξε στις 14 Δεκεμβρίου 2020 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών (2021-2030).
Σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο στην Ελλάδα ο πληθυσμός των ηλικιωμένων αναμένεται να αυξηθεί, καθώς το 2014 το ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας 60+ αντιστοιχούσε στο 27% του συνολικού πληθυσμού, ενώ για το 2030 εκτιμάται να είναι στο 33,2% και το 2050 να φτάσει 40,8% επί του πληθυσμιακού συνόλου.
Η πανδημία covid 19 υπερτόνισε την ανάγκη συντονισμένων δράσεων για την υγιή γήρανση, προκειμένου να διασφαλιστεί πώς οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να συνεχίζουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ισότητα σε ένα υγιές περιβάλλον.
Οι ηλικιωμένοι για να παραμείνουν ενεργοί θα πρέπει να υποστηριχθούν καλύτερα οι δραστηριότητες εθελοντισμού, η ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, η ενεργός κινητικότητα, η επένδυση στις ψηφιακές δεξιότητες, μα πάνω απ΄ όλα η αποτελεσματική πρόσβαση στην περίθαλψη και τις υγειονομικές υπηρεσίες.
«Αποτελεί λοιπόν υποχρέωσή μας να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους και να καλύψουμε το κενό που υπάρχει στην περιοχή μας στην παροχή τέτοιων υπηρεσιών υποστήριξης» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.
Ο ίδιος απαντώντας στο ερώτημα «τι κάναμε εμείς σαν περιφερειακή αρχή;» σημειώνει: «Ηδη είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου ”Παροχή υπηρεσιών αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς Γήρανσης ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας–ΚΛΙΚ ΖΩΗΣ”, συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 €.
Πρόκειται για ένα έργο που έχει σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων, την υποβοήθηση της μοναχικής διαβίωσής τους και την ασφαλή τους γήρανση. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά κυρίως σε άτομα που ζουν μόνα και/ή σε χρόνια πάσχοντες (κατάθλιψη, αστάθεια, άνοια, κινητικά προβλήματα, καρδιολογικά προβλήματα κ.ά.) που βρίσκονται σε συνθήκες οικονομικής δυσκολίας, όπου μέσω ειδικής συσκευής (κουμπί πανικού, ανιχνευτής πτώσης, γεωεντοπισμός) προσφέρεται εξατομικευμένη φροντίδα, η οποία όχι μόνο βελτιώνει τις συνθήκες ασφάλειας, αλλά και μειώνει το αίσθημα της μοναξιάς και τον φόβο στην καθημερινή ζωή.
Το έργο περιλαμβάνει τη λειτουργία κέντρου 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης ηλικιωμένων, όπου ο επαγγελματίας που απαντά στην κλήση του συμπολίτη δεν κάνει μια ψυχρή επικοινωνία μαζί του, αλλά καλύπτει ταυτόχρονα και ένα τεράστιο κενό που έχει η πολιτεία στο θέμα της υποστήριξης της μοναχικής διαβίωσης, καθώς και την παρακολούθηση και τηλεειδοποίηση των ηλικιωμένων μέσω των ειδικών συσκευών».
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Εχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στατιστικά στοιχεία από τους πέντε πρώτους μήνες λειτουργίας του ΚΛΙΚ ΖΩΗΣ, όπου το τηλεφωνικό κέντρο δέχτηκε 6.986 κλήσεις από τους 1.000 ωφελούμενους.
«Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι από τις κλήσεις αυτές, οι 509 αφορούσαν ανάγκη ηλικιωμένων να επικοινωνήσουν με κάποιον για μια “καλημέρα”. Το πιο τραγικό στοιχείο από τις καταγραφές δηλαδή, είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που βιώνουν πολύ έντονα τη μοναξιά και που μπορεί σε όλη τη διάρκεια της ημέρας να μην ανταλλάξουν ούτε μια καλημέρα. Εχουμε επικοινωνίες διάρκειας 20 και 25 λεπτών μόνο και μόνο για να μιλήσουν οι άνθρωποι αυτοί με κάποιον. Εχουν αναπτύξει μια προσωπική σχέση με τους επαγγελματίες μας. Γνωρίζουν ότι υπάρχει κάποιος που θα τους ακούσει.
Από τις υπόλοιπες κλήσεις οι 1109 αφορούσαν έκτακτο συναγερμό για παροχή βοήθειας και οι 319 κάποιο αίτημα βοήθειας» σημειώνει ο κ. Μπονάνος.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Η πολύ μεγάλη απήχηση που είχε από την αρχή της υλοποίησής του δείχνει την αναγκαιότητα επέκτασής του, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα και σ΄ άλλους ηλικιωμένους να συμμετάσχουν.
Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Μπονάνος γνωστοποιεί:
1. Υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση με σκοπό την «Διερεύνηση γνώσεων και ψυχολογικής επιβάρυνσης ασθενών με χρόνιο νόσημα στην κοινότητα», με επιστημονικά υπεύθυνη υλοποίησης την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ελένη Αλμπάνη. Το έργο αυτό έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο έργο «Παροχή υπηρεσιών Αυτόνομης Διαβίωσης και Ασφαλούς Γήρανσης Ηλικιωμένων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» επικεντρώνεται στους φροντιστές ασθενών χρόνιων νοσημάτων κι έχει ως στόχους την:
α) Ενεργοποίηση του πληθυσμού και την ενδυνάμωσή του, μέσα από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας σε ό,τι αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα ατόμων με χρόνιο νόσημα και στην κάλυψη των βασικών αναγκών κοινωνικής και ψυχολογικής φροντίδας ατόμων που χρήζουν βοήθειας και υποστήριξης,
β) ανίχνευση του άγχους και της ψυχολογικής επιβάρυνσης των φροντιστών ασθενών με χρόνιο νόσημα,
γ) την κατάρτιση των φροντιστών με την παροχή εξειδικευμένων και εφαρμοσμένων προγραμμάτων.
Με την προγραμματική αυτή σύμβαση, δηλαδή, στοχεύουμε στην κατάρτιση και επιμόρφωση των φροντιστών των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο νόσημα, με σκοπό την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας κατ΄ οίκον και την κάλυψη των αναγκών των ασθενών στην εξωνοσοκομειακή τους περίθαλψη, ώστε να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής τους.
2. Μέσα από το σχέδιο δράσης για την υγεία συμμετέχουμε στην υλοποίηση δράσεων, όπως αυτή που στόχο έχει την ευαισθητοποίηση/ενημέρωση της κοινότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση της φροντίδας των ατόμων με άνοιας και νόσο Alzheimer.
Καταλήγοντας, ο κ. Μπονάνος υπογραμμίζει:
«Δε σταματάμε όμως εδώ. Παραμένουμε ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα δείχνει την κοινωνική μας αλληλεγγύη και στήριξη σε ευπαθείς ομάδες και σε όσους έχουν ανάγκη την έμπρακτη συνδρομή μας.
Το να σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου ή να του απαλύνεις τον πόνο της μοναξιάς είναι από τις σημαντικότερες υπηρεσίες που μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία. Και θα το κάνουμε, διότι σαν περιφερειακή αρχή στο επίκεντρό μας είναι ο άνθρωπος!».
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News