«Το Νέο Κύμα»: Μια διαφορετική συλλογή για την διαφορετικότητα από την Veego Records

Όλα τα έσοδα του δίσκου θα διατεθούν σε ιδρύματα που φιλοξενούν, εκπαιδεύουν, υποστηρίζουν και απασχολούν άτομα στο φάσμα του αυτισμού – Τι λέει στο pelop.gr ο Ανδρέας Μητρέλης της Veego Records.

Το

Μια διαφορετική συλλογή για τη διαφορετικότητα κυκλοφορεί από την Πατρινή δισκογραφική εταιρία Veege Records. Το όνομα αυτής «Το Νέο Κύμα» και μέσα της μπορεί να βρει κανείς 23 κομμάτια από αγαπημένους καλλιτέχνες της σύγχρονης σκηνής, από τον Λεξ και τον Pan Pan έως Το Παιδί Τραύμα, The Boy, Nalyssa Green, Παύλο Παλίδη & the B-Movies και πολλούς άλλους.

Είναι μια συλλογή, εμπνευσμένη αλλά, και αφιερωμένη, στους μικρούς και μεγαλύτερους ήρωες που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και τις οικογένειες τους.

Η συλλογή «Το Νέο Κύμα» κυκλοφορεί την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου και όλα τα έσοδα του δίσκου θα διατεθούν σε ιδρύματα που φιλοξενούν, εκπαιδεύουν, υποστηρίζουν και απασχολούν άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Το εξώφυλλο του δίσκου και το artwork έχει επιμεληθεί ο εικαστικός Γιώργος Μαραζιώτης.

Και αυτή η κυκλοφορία, αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή και αιτία για να μιλήσουμε με τον Ανδρέα Μητρέλη της Veego Records, για το πώς προέκυψε αυτή η ιδέα, το σκεπτικό πίσω από την δημιουργία της συλλογής, την επιλογή των κομματιών αλλά και για τον τίτλο της, που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Πώς ξεκίνησε η για την συγκεκριμένη συλλογή;

Καταρχάς, είμαι πατέρας παιδιού στο φάσμα του αυτισμού. Επειδή ο γιός μου είναι υψηλής λειτουργικότητας, είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω σε κάποιον τι τον κάνει να διαφέρει από τα παιδιά της ηλικίας του. Ακόμη και σε εμένα ήταν δύσκολο στην αρχή να καταλάβω και να αποδεχτώ την κατάσταση. Με τα χρόνια αντιμετωπίσαμε αρκετές δυσκολίες, κυρίως στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις του και είδαμε ότι δημιουργούνται πολλά προβλήματα, που δεν θα υπήρχαν εάν δεν υπήρχε άγνοια. Και δε μιλάμε για παιδιά και για γονείς ή τον περίγυρο. Ακόμη και οι εκπαιδευτικοί δεν γνωρίζουν και αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα. Δεν υπάρχει κατανόηση και σωστή προσέγγιση. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε και απόρριψη και το παιδί το βιώνει αυτό ως προσωπική του αποτυχία.

Σκέφτηκα λοιπόν, μέσα από την Veego Records να βρω έναν τρόπο να επικοινωνήσω την ανάγκη της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης. Ταυτόχρονα, επειδή ακούω πολλή μουσική, ήθελα να κάνω μία συλλογή με ελληνικά τραγούδια κι έτσι μου ήρθε η ιδέα να παντρέψω αυτές τις δύο ιδέες και να κάνω έναν δίσκο, που τα έσοδα να δοθούν για την ενίσχυση ιδρυμάτων που εξυπηρετούν ανάγκες αυτιστικών ατόμων.

Το

Μίλα μου λίγο για το όλο σκεπτικό όσον αφορά τον σκοπό της δημιουργίας της.

Όταν πήραμε τη διάγνωση του γιου μας ήρθαμε αντιμέτωποι με τη λέξη αυτισμός, που μας ήρθε σαν μαχαιριά. Περάσαμε μια φάση που ήμασταν σε σοκ, πιο πολύ γιατί δεν είχαμε ιδέα τι είναι ο αυτισμός. Στα χρόνια που πέρασαν μάθαμε πολλά και προσπαθήσαμε να περάσουμε τη γνώση μας και την εμπειρία μας και στους γύρω μας. Όταν οι άνθρωποι προσπαθούν να καταλάβουν τον τρόπο που σκέφτεται και αντιδρά ένα διαφορετικό άτομο, όλα γίνονται πιο εύκολα. Αυτό είναι που θέλω να πω και στον κόσμο. Να ενημερωθεί, να κατανοήσει, να αποδεχθεί και να συμπεριλάβει. Πρέπει η κοινωνία μας να μάθει να αγκαλιάζει χωρίς να κρίνει. Αυτό το μήνυμα θέλω να περάσω μέσα από «Το νέο Νέο Κύμα».

Η επιλογή των κομματιών πώς έγινε; Και πώς ανταποκρίθηκαν αυτοί στους οποίους απευθύνθηκες;

Όπως είπα και προηγουμένως, ακούω πολλή μουσική και πολλή ελληνική μουσική. Θαυμάζω ιδιαίτερα τους νέους καλλιτέχνες και το ταλέντο τους και είμαι τυχερός γιατί έχω συνεργαστεί με αρκετούς από αυτούς. Τα κομμάτια τους τα ζήτησα ειδικά για το δίσκο αυτό με τη μόνη προϋπόθεση να μην έχουν κυκλοφορήσει ξανά σε βινύλιο. Σε όλους όσους έκανα την πρόταση, ανταποκρίθηκαν με χαρά και επέλεξαν μόνοι τους ένα τραγούδι που ήθελαν για τη συλλογή. Είναι και κομμάτια που τελικά έμειναν εκτός δίσκου. Μακάρι να πάει καλά και να μπορέσουμε να τα βάλουμε στον επόμενο, στο sequel…

Στο σημείο αυτό να πω ότι δεν είναι μόνο οι καλλιτέχνες που έβαλαν τα τραγούδια. Για να βγει αυτός ο δίσκος εργάστηκαν αφιλοκερδώς όλοι όσοι συμμετέχουν: γραφίστες, ηχολήπτες, καλλιτέχνες… την κοπή του δίσκου χορήγησε το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ στο εξώφυλλο γράφει για τον αυτισμό η αναπτυξιακή παιδίατρος Αλεξάνδρα Κλημεντοπουλου. Όλα τα έσοδα θα πάνε σε ιδρύματα που φροντίζουν άτομα με αυτισμό. Είναι μία συλλογική προσφορά.

Το

Γιατί «νέο κύμα»; Πρόκειται συνήθως για έναν όρο που τον έχουμε συνδέσει με μια άλλη εποχή.

Είναι μία αναφορά στο κίνημα, αλλά μουσικά δεν έχει σχέση με αυτό της δεκαετίας του 60 και του 70. Όπως έχουμε το ελληνικό weird wave στο σινεμά, έτσι έχουμε και το «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής, που στην εποχή της κρίσης τονώθηκε και βγήκε με εξωστρέφεια. Υπήρχε και υπάρχει ανάγκη για επικοινωνία, χορό, beats, ρίμες, να περάσει ο κόσμος καλά, να διασκεδάσει. Μετά τον covid αυτή η ανάγκη έγινε ακόμη πιο επιτακτική. Η μουσική έχει το χαρακτηριστικό να εκφράζει την εποχής της. Μας έβγαλε από τη μιζέρια.

Την συλλογή «Το Νέο Κύμα» μπορεί κανείς να την προμηθευτεί από το site της Veego Records, πατώντας ΕΔΩ