Συλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας: Αλληλεγγύη στον αγώνα  απολυμένης εκπαιδευτικού – Αρνήθηκε τις κάμερες στις τάξεις

Η εκπαιδευτικός Β.Β απολύθηκε από τα Αρσάκεια της Πάτρας, επειδή συνυπέγραψε ένα κείμενο επιφυλάξεων από κοινού με τα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων για τη χρήση κάμερας στις τάξεις.

Αλληλεγγύη

Την αλληλεγγύη του σε εκπαιδευτικό, που απολύθηκε επειδή αρνήθηκε την χρήση κάμερας στις τάξεις και διεκδικεί δικαστικά την επαναπρόσληψή της στο Αρσάκειο Πατρών, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας.

Οπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, τον Ιούνιο του 2020 η εκπαιδευτικός Β.Β, η οποία μέχρι τότε εργαζόταν στα Αρσάκεια της Πάτρας, απολύθηκε από τα εν λόγω σχολεία , επειδή συνυπέγραψε ένα κείμενο επιφυλάξεων από κοινού με τα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων για τη χρήση κάμερας στις τάξεις, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου. Νωρίτερα, το Μάιο του 2020  είχε ανακοινωθεί στους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων ως ειλημμένη απόφαση η τοποθέτηση κάμερας στις τάξεις άμα τη επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, λοιπόν, η εκπαιδευτικός ενημερώθηκε ότι καταγγέλλεται η σύμβασή της, που έληγε και δεν ανανεώθηκε όπως αναμενόταν.

Και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας προσθέτει στην ανακοίνωσή του:

«Η  μη ανανέωση της σύμβασης της εκπαιδευτικού επειδή εξέφρασε επιφυλάξεις για τις κάμερες στις σχολικές τάξεις δείχνει το πραγματικό πρόσωπο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας όχι μόνο αγνόησε την αγωνία των εκπαιδευτικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων και την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου με κάμερες στην τάξη, όπως αποτυπώθηκε σε συλλογική επιστολή υπογεγραμμένη από την πλειοψηφία του συλλόγου διδασκόντων, αλλά προχώρησε στην απόλυση της συναδέλφου.

Οι κάμερες δεν έχουν καμία δουλειά στις σχολικές τάξεις! Σε μια περίοδο πανδημίας, όπου ήταν δύσκολο να υπάρξει οργανωμένη απάντηση, η κυβέρνηση πρότεινε αιφνιδιαστικά το συγκεκριμένο μέτρο για να διευκολύνει τους μεγαλοσχολάρχες να εισπράξουν ακέραια τα δίδακτρα.

Στον δικαστικό αγώνα της απολυμένης εκπαιδευτικού αναγνωρίζουμε τον συλλογικό αγώνα που δίνουν συνάδελφοι/ισσες από την εκπαιδευτική κοινότητα για ποιοτική παιδεία, με βάση παιδαγωγικά κριτήρια και όχι τα οικονομικά συμφέροντα του κράτους και των μεγαλοσχολαρχών. Αναγνωρίζουμε επίσης την υπεράσπιση του δικαιώματος όλων των εργαζομένων να εκφράζουμε ελεύθερα τη γνώμη μας στους χώρους εργασίας μας και να εργαζόμαστε σε συνθήκες που δεν προσβάλλουν την αξιοπρέπειά μας».

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απολυμένη εκπαιδευτικό των Αρσάκειων Σχολείων και απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψή της» καταλήγει ο Σύλλογος.