Ανακύκλωση στην Πάτρα: Μπαράζ παρεμβάσεων μετά την συνέντευξη Πελετίδη στην «Π»

Το μείζον θέμα της κατάληξης των απορριμμάτων των μπλε κάδων έφερε στην επικαιρότητα η «Π», με τον δημόσιο διάλογο να επεκτείνεται και πέραν των ορίων της Πάτρας.

Ανακύκλωση

Μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων προκάλεσε η συνέντευξη Πελετίδη προς την «Π», έστω και με καθυστέρηση, εξαιτίας της παραδοχής του δημάρχου ότι η σύμβαση με την εταιρεία αποκομιδής δεν λειτουργεί.

Η ΟΙΚΙΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση, αποτυπώνοντας ανησυχία, το «σπιράλ» δημοσιοποίησε ερωτήματα, και η παράταξη Πελετίδη απάντησε έμμεσα, με κείμενο που απευθύνεται στην Κεντρική Ενωση Δήμων, όπου ανατρέχει στο χρονικό του προβλήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέντευξη έγινε έναυσμα για διάλογο και ανάληψη πρωτοβουλιών, με πιθανό πανελλήνιο ορίζοντα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του δημάρχου Πατρέων κ. Πελετίδη προς δημοσιογράφους της ”Πελοποννήσου” σχετικά με την πορεία της ανακύκλωσης στην Πάτρα προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.

Ο δήμαρχος είπε, εν ολίγοις, ότι η σύμβαση με την εταιρία των μπλε κάδων (ΕΕΑΑ) είναι σε αδιέξοδο, προσωρινά και άτυπα ως το τέλος του έτους το σύστημα των μπλε κάδων λειτουργεί μεν, αλλά ουδείς ξέρει τι θα γίνει μετά, διότι χωρίς νέα σύμβαση, δεν θα υπάρχει μηχανισμός να πάρει τα ανακτηθέντα υλικά, επομένως θα καταλήγουν για θάψιμο. Πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για άλλους 13 δήμους, αλλά κάποιοι, όπως η Αθήνα, επειδή έχουν ”τον τρόπο” ευνοούνται από την εταιρεία με παροχές υλικού και νέα σύμβαση.

Ως οργάνωση πολιτών που από την ίδρυσή μας θέσαμε σε προτεραιότητα την ανακύκλωση ως τρόπο ζωής και ως πολιτική υπογραμμίζουμε τα παρακάτω:

  • Η περίπτωση να οδηγούνται επεξεργασμένα στο Κέντρο Διαλογής (ΚΔΑΥ) του Δήμου μας υλικά σε θάψιμο πρέπει να θεωρηθεί σοβαρή οπισθοδρόμηση, κυρίως γιατί θα απαξιώσει την ανακύκλωση στην συνείδηση των δημοτών και, αν συμβεί, σοβαρό μέρος της ευθύνης, αν όχι το κυριότερο, θα ανήκει στον Δήμο μας.
  • Αν η εταιρεία μάς αδικεί σε παροχές υλικών που προβλέπονται ή τα «στυλώνει», ο Δήμος Πατρέων, τρίτος Δήμος της χώρας και από τους 5 πρώτους που εφάρμοσαν σύστημα ανακύκλωσης, δεν μπορεί να μην έχει εγκαίρως προβλέψει εναλλακτικές λύσεις.
  • Η διαπραγμάτευση οφείλει να είναι αποτελεσματική αλλά και ευέλικτη. Ενα διαπραγματευτικό αδιέξοδο θα αποτελέσει ήττα για όλους, την εταιρεία, τον Δήμο, τους δημότες γιατί θα γυρίσει την υπόθεση ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ. Αν πράγματι υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις της άλλης πλευράς πρέπει να γίνουν δημόσια γνωστές για να κρίνουν (και να στηρίξουν αν χρειαστεί) οι πολίτες.
  • Θα πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις όπως αυτή του Δημάρχου ότι “αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μηχανισμός συλλογής και διαλογής με αποτέλεσμα τα ανακυκλώσιμα υλικά να πηγαίνουν στην Ξερόλακκα”, γιατί καταρχάς δεν ισχύουν για τους επόμενους μήνες,  και από την άλλη δίνουν λάθος μήνυμα στους πολίτες που στηρίζουν καθημερινά τον θεσμό, με κίνδυνο να καταρρεύσει άμεσα το όλο εγχείρημα.
  • Είναι απολύτως απαράδεκτο αντί να πάμε σε πιο προχωρημένη μορφή, με πολλαπλούς κάδους και προδιαλογή οργανικών, να αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ως το θάψιμο ανακτηθέντων υλικών, έστω και φταίνε κι άλλοι, έστω και αν η κατάσταση στην αγορά ανακτηθέντων υλικών είναι πολύ κακή.

Μια τέτοια οπισθοδρόμηση είναι αδιανόητη και δεν επιτρέπεται να υπάρχει ούτε καν ως ενδεχόμενο. Ο Δήμος Πατρέων πρέπει να κάνει ”ΟΤΙ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ” για να μην συμβεί».

Σπιράλ: Πού πηγαίνουν τα απορρίμματα των μπλε κάδων

Στο ζήτημα παρενέβη η παράταξη «σπιράλ» που εκτιμά διερωτάται εάν στη συνέντευξή του προς την «Π» ο δήμαρχος Κ. Πελετίδης προέβη «σε κυνική ομολογία αποτυχίας» καθώς ανακοίνωσε «το τέλος της ανακύκλωσης στην Πάτρα με την απόφαση της δημοτικής αρχής να μην ανανεώσει τη σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης».
Το «σπιράλ» ζήτησε απάντηση στα ακόλουθα ερωτήματα, τα οποία έθεσε υπόψη της αντιδημαρχίας:
⦁ Ισχύει η συγκεκριμένη δήλωση του δημάρχου ή πρόκειται για παρερμηνεία;
⦁ Πότε συγκεκριμένα έληξε η σύμβαση (αν πράγματι έληξε);
⦁ Για ποιο λόγο δεν ανανεώθηκε;
⦁ Τι προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, σχετικά;

«Προς μεγάλη μας έκπληξη η απάντηση της αντιδημαρχίας ήταν πως ”το θέμα θα συζητηθεί στην προσεχή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου και θα απαντηθούν τα ερωτήματά σας”. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί πότε θα συγκληθεί το δημοτικό συμβούλιο και η δημοτική αρχή εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει στοιχεία για το μείζον θέμα.
Προφανώς η διαχείριση των αποβλήτων και κατ’ επέκταση η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελούν προτεραιότητα για τη Λαϊκή Συσπείρωση. Ούτε, δυστυχώς, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, στην οποία έχουν βασιστεί όλα τα πετυχημένα προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων στις σύγχρονες πόλεις του κόσμου.

Το σπιράλ εκφράζει την έντονη ανησυχία του. Και, αναμένοντας τη δημόσια συζήτηση για το θέμα, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ενώνει τη φωνή του στο εύλογο ερώτημα των Πατρινών για το «πείτε μας επιτέλους τι συμβαίνει και πού πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά που εναποθέτουν οι Πατρινοί στους μπλε κάδους;».

Ανακύκλωση

Πελετίδης σε ΚΕΔΕ: Η πολιτική της ανακύκλωσης καταρρέει

Απαντώντας έμμεσα στις παρεμβάσεις, ο Κώστας Πελετίδης, ως επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, έδωσε στη δημοσιότητα αίτημα να εισαχθεί προς συζήτηση στο επόμενο ΔΣ, το θέμα της ανακύκλωσης, σημειώνοντας ότι υπήρξε απόφαση της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ), να μην ανανεώσει τη σύμβαση συνεργασίας με τον Δήμο Πατρέων, όπως και με άλλους Δήμους και όχι το ανάποδο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση μιλά για κατάρρευση του συστήματος ανακύκλωσης στην Ελλάδα, που κάλυπτε μόνο τις συσκευασίες, που δείχνει το αδιέξοδο της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που στοχεύει μόνο στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και δεν έχει στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των ανθρώπων.

Οπως εξηγεί: «Την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2021, ο Δήμος Πατρέων, έλαβε επιστολή από την ΕΕΑΑ, με την οποία μας ενημερώνει ότι αδυνατεί να ανανεώσει την σύμβαση για το 2021 και η συνεργασία παύει στο τέλος του τρέχοντος έτους. Οι λόγοι που αναφέρονται είναι βασικά η πολύ υψηλή εισφοροδιαφυγή των εταιριών παραγωγής συσκευασμένων προϊόντων, οι οποίες εισπράττουν τέλη ανακύκλωσης από τον καταναλωτή και έχουν υποχρέωση να τα καταβάλλουν, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης. Στην ίδια επιστολή, οι ευθύνες αποδίδονται στις κυβερνήσεις, που δεν έλαβαν μέτρα για να επιβάλουν στις εταιρείες την απόδοση των οφειλών τους. Θα ήταν αναμενόμενο οι λόγοι που επικαλείται η διοίκηση της ΕΕΑΑ να ισχύουν για όλους τους Δήμους της χώρας, όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, η άρνηση ανανέωσης συμβάσεων είναι επιλεκτική, ενώ έχει συνυπογράψει συμβάσεις μεγάλης διάρκειας με άλλους δήμους, όπως με τον Δήμο Αθηναίων.

Πολλές φορές έχουμε ζητήσει τεκμηριωμένα από την ΕΕΑΑ, τη συνδρομή της για την ενημέρωση των δημοτών, την ανανέωση και αντικατάσταση του εξοπλισμού, την πύκνωση των μπλε κάδων και τον εξορθολογισμό των δρομολογίων αποκομιδής, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα ανακύκλωσης. Ομως, ουσιαστικά δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Το 2020, έγινε παρέμβαση στον υπουργό Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Χατζηδάκη, μέσω επιστολής, με θέμα την ανακύκλωση και τις αδυναμίες της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), ζητώντας τη χρηματοδότηση του προγράμματος ανακύκλωσης του Δήμου μας, όλων των Δήμων, άμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και ειδικότερα τη στήριξη του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου μας για διαλογή στην πηγή. Δε λάβαμε καμία απάντηση. Επίσης, έχουμε θέσει τα προβλήματα με το σύστημα της ανακύκλωσης και στην ΚΕΔΕ και έχει έγκαιρα αναδειχθεί η αδιέξοδη πορεία της ΕΕΑΑ και συνολικά του συστήματος ανακύκλωσης.

Αποδεικνύεται ακόμη μία φορά, ότι η ανακύκλωση και η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να στηριχθεί στη λεγόμενη «διευρυμένη ευθύνη του παραγωγού» προϊόντων, που προβλέπει η σχετική νομοθεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο νέος νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και το οποίο συνεχίζει τις ίδιες αποτυχημένες συνταγές της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας και φορτώνει τα βάρη στους δημότες, με την αρχή «πληρώνω όσο πετάω», την πολύ μεγάλη αύξηση της περιβαλλοντικής εισφοράς.

Οχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, η ανακύκλωση είναι σε αδιέξοδο, αφού τα ανακυκλώσιμα δεν αξιοποιούνται σαν δευτερογενές υλικό για την παραγωγή νέων προϊόντων, γιατί δεν αποφέρουν την ίδια κερδοφορία με τη χρήση πρώτων υλών. Η ΕΕ επίσημα βεβαιώνει ότι την τελευταία δεκαετία «εκατομμύρια τόνοι ευρωπαϊκών αποβλήτων έχουν εξαχθεί σε τρίτες χώρες, συχνά χωρίς να λαμβάνεται επαρκώς υπόψη η ορθή επεξεργασία των αποβλήτων».

Γι’ αυτό η ΝΔ, με τον νέο εθνικό σχεδιασμό, ουσιαστικά καταργεί την ανακύκλωση και διευρύνει το «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην καρκινογόνα καύση, που μέχρι το 2030 θα φτάνει στο 32,3% των απορριμμάτων. Στην πράξη, όμως, θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, αφού καθιστά υποχρεωτική την παραγωγή καυσίμου σε όλα τα εργοστάσια επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και να κατασκευαστούν, ακόμη και από τα ΚΔΑΥ, και μάλιστα με δαπάνη των δήμων, γιατί αυτές είναι τώρα οι επιλογές των επιχειρηματικών ομίλων για την αύξηση της κερδοφορίας. Η οικονομία της αγοράς και η δήθεν ευθύνη του παραγωγού, όχι μόνο δεν προστατεύουν το περιβάλλον και την υγεία μας, αλλά τα βλάπτουν σοβαρά».