Routelab “TechXperience Fest”: Μια εμπειρία στον κόσμο της καινοτομίας – Οι εργασίες της πρώτης ημέρας ΦΩΤΟ

Από τις 5 και μισή το απόγευμα της Πέμπτης 19 Απριλίου η Αγορά Αργύρη γέμισε επισκέπτες που συμμετείχαν στις δράσεις της διοργάνωσης και παρακολούθησαν τους ομιλητές που μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στο κοινό.

Routelab

Με μεγάλη επιτυχία και πλήθος κόσμου ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της νέας διαδρομής του RouteLab με τίτλο “TechXperience Fest”. Από τις 5 και μισή το απόγευμα της Πέμπτης 19 Απριλίου η Αγορά Αργύρη γέμισε επισκέπτες που συμμετείχαν στις δράσεις της διοργάνωσης και παρακολούθησαν τους ομιλητές που μεταλαμπάδευσαν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στο κοινό.

Το “TechXperience” αποτελεί μια εμπειρία στον κόσμο της καινοτομίας, της τεχνολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορικής επιχειρηματικότητας. Όσοι βρέθηκαν στην Αγορά Αργύρη ανακάλυψαν μαζί με τους καταξιωμένους ομιλητές τις εξελίξεις και τις τάσεις που καθορίζουν το τεχνολογικό μέλλον.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια γιορτή ευρηματικότητας, καινοτομίας, τεχνολογίας, έρευνας και επιχειρηματικότητας με κατεύθυνση την διαμόρφωση ενός μέλλοντος, όπου η τεχνολογία θα χρησιμεύει ως καταλύτης για την ανάπτυξη και την βιωσιμότητα, προσφέροντας απεριόριστες δυνατότητες & προοπτικές.

Στόχος να αποκτήσουμε εμπειρία και να αποκτήσουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία σε σημαντικούς τομείς της τεχνολογίας, της έρευνας και του επιχειρείν.

Η πρώτη ημέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από συντελεστές και υποστηρικτές της διοργάνωσης οι οποίοι καλωσόρισαν το κοινό που βρέθηκε στην Αγορά Αργύρη.

Routelab

H δημοσιογράφος του ΙΟΝΙΑΝ, Νατάσα Πατρινού προσκάλεσε στην σκηνή του RouteLab τον περιφερειάρχη δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και αναφέρθηκε στην συνεισφορά της περιφέρειας στην τεχνολογική ανάπτυξη της περιοχής. Όπως ανέφερε το επόμενο διάστημα θα υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της περιφέρειας ηλεκτρονικοποιώντας 400 υπηρεσίες και πιστοποιητικά αλλά και ψηφιοποιώντας το αρχείο της.

«Αν είμαστε περήφανοι και αισιόδοξοι είναι για τα μυαλά αυτού του τόπου και για αυτούς πρέπει να προσπαθούμε».
Στην σκηνή ανέβηκε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Αχαΐας, Πλάτωνας Μαρλαφέκας για ένα σύντομο χαιρετισμό. «Αυτό που κάνουμε είναι να βοηθάμε καινοτόμες επιχειρήσεις γιατί πιστεύουμε στην Καινοτομία. Αυτό το φεστιβάλ που διοργανώνεται είναι πάνω στην καρδιά αυτού που μπορούμε να βγούμε ανταγωνιστικοί σε όλο τον κόσμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Σπύρος Καμπιώτης, CEO του IONIAN TV, ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ ενώ ανέφερε σχετικά με την εκδήλωση ότι η τεχνολογία προχωράει, πάντα έχει να μας δώσει κάτι καινούριο.
Ακολούθησε η ενότητα Show me your Angel, μια ενότητα που δομήθηκε μέσα από μια διαδραστική συνύπαρξη on stage, start uppers που παρουσίασαν τη δική τους εμπειρία, αλλά και «Αγγέλων» με την μορφή incubators, accelerators, mentors, κ.λπ., παρουσιάζοντας την μεταξύ τους συνεργασία.

Routelab

Η Αλεξάνδρα Σαρμά, Managing Director SDG House Greece & Orange Grove αναφέρθηκε στην εταιρεία SDG που έχει στόχο να προωθήσει την βιώσιμη ανάπτυξη και να την βάλει στο DNA των επιχειρήσεων, να γίνει η βιωσιμότητα πράξη και να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία και το περιβάλλον. Η πρωτοβουλία της συγκεκριμένης εταιρείας θέλει να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα βοηθώντας την στην μετάβαση της σε βιώσιμες πρακτικές.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η νομοθεσία αλλάζει και οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν και δεν είναι έτοιμες.

Ο Βασίλης Καλαβρουζιώτης, Founder of Keon Energy, αναφέρθηκε στην ενεργειακή μετάβαση και τα υπάρχοντα δεδομένα στην Ευρώπη. Αποστολή της εταιρείας η δημιουργία καινοτόμων εργαλείων προκειμένου να γίνει προσιτή η πρόσβαση στις νέες πηγές ενέργειας για όλους.

“Βιωσιμότητα, προσβασιμότητα, διαφάνεια είναι οι αξίες της Keon Energy”, δήλωσε.

Στόχος της επιχείρησης σύμφωνα με τον κύριο Καλαβρουζιώτη να γίνουν οι πόλεις βιώσιμες, να βρεθούν λύσεις για την κλιματική κρίση και η ενέργεια να γίνει φθηνή και προσβάσιμη σε όλους.

Οι επιχειρηματίες και οι καινοτόμες ιδέες στο επιχειρείν συζητήθηκαν στο Fireside Chat που ακολούθησε μεταξύ της Δωροθέας Γκικοπούλη, Senior Microfinance Investment Analyst- AFI Microfinance και του Νάσου Κοσκινά, Founder POS4work.

Routelab

Η λέξη κλειδί μέσα στην επιχειρηματικότητα είναι η χρηματοδότηση. Ένας τρόπος είναι αυτός των μικροπιστώσεων. Αυτό ήταν το αντικείμενο της συζήτησης της συγκεκριμένης ενότητας.

«Ουσιαστικά πρόκειται για μικρά δάνεια, μικρές πιστώσεις σε όσους έχουν επιχειρήσεις ή σε όποιον θέλει να ξεκινήσει μια start up και δεν μπορεί να βρει αλλού στήριξη. Είμαστε η μαγιά που στηρίζει τον επιχειρηματία».

Η κυρία Γκικοπούλη αναφέρθηκε σε παραδείγματα τέτοιων επιχειρήσεων ενώ εξήγησε και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει τον νέο επιχειρηματία.

Τόνισε ακόμη την στήριξη που δείχνει στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, χρηματοδοτώντας το 44% αυτών των εταιρειών αλλά και τις δυσκολίες που υπάρχουν για τις γυναίκες στον κλάδο. Η AFI επιπλέον αποτελεί χρηματοδοτικό οργανισμό και μπορεί να προσφέρει ανεξαρτήτως υπηκοότητας κ.λπ. στήριξη σε επιχειρήσεις όπως αυτές των προσφύγων. Σεμινάρια υπάρχουν ακόμη και για την πράσινη επιχειρηματικότητα με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η κυρία Γκικοπούλου αναφέρθηκε και σε καινοτόμες επιχειρήσεις που έχουν χρηματοδοτηθεί από την AFI και αποτελούν παραδείγματα.

Στην σκηνή του Routelab ανέβηκε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία, Μάξιμος Σενετάκης.

Routelab

Καινοτομία παντού, το σύνθημα του υπουργείου ανάπτυξης. Το να καινοτομεί κανείς δηλώνει την προσαρμοστικότητα και την ευφυΐα ανέφερε ο Μάξιμος Σενετάκης, Υφυπουργός Ανάπτυξης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Techxperience by RouteLab.

Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Ανάπτυξης και καινοτομίας ανέφερε: Ένας σημαντικός δείκτης με τον οποίο συγκρίνονται τα κράτη – μέλη της Ευρώπης δείχνει την Ελλάδα στο 1,5% και στόχος, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και καινοτομίας, το 2030 να διπλασιαστεί.

Πρέπει να αυξήσουμε το κομμάτι των επιχειρήσεων. Πρέπει να αυξηθεί η ιδιωτική δαπάνη και όχι η κρατική.
Τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας που υπάρχουν διασυνδέουν το ερευνητικό κοινό με τις επιχειρήσεις και θα βοηθήσουν στην δημιουργία της πατέντας.

Τα κέντρα ικανοτήτων προσπαθούν να γεφυρώσουν προσφορά και ζήτηση για καινοτόμες υπηρεσίες.

Το επόμενο διάστημα ξεκινά το ερευνώ – καινοτομώ που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα προς τις επιχειρήσεις να ασχοληθούν με την καινοτομία. Οι εταιρείες μπορούν να καταθέσουν την πρόταση τους και αν θεωρηθεί ότι είναι καλή και μπορεί να παραχθεί προϊόν θα χρηματοδοτηθεί μέχρι και 800.000 ευρώ.

Routelab

Η κυβέρνηση δίνει χρηματοδοτικά εργαλεία στις νεοφυείς επιχειρήσεις ενώ έχουν δημιουργηθεί ταμεία στην Ευρωπαϊκή ένωση για την στήριξη των start up.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που θέλουμε και έχουμε ως ιδέα πρέπει να είναι εμπορευματικά αξιοποιήσιμο και να μπορέσει να παράξει κέρδη. Πρέπει να ακούμε το σύστημα της αγοράς και τους συμβούλους, να έχουμε υπομονή και επιμονή.

Στο επόμενο Fireside Chat που ακολούθησε την ενδιαφέρουσα ομιλία του υφυπουργού Ανάπτυξης οι Γιώργος Κουρκουτάς, Συντάκτης τεχνολογίας & Startups “Start Upper Magazine”, Ρούλα Μπαχταλιά, Διευθύντρια egg – enter grow go της Eurobank, και Φραγκίσκος Θεοφύλακτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Elevate Greece συζήτησαν και απευθύνθηκαν στο κοινό ως πρωταγωνιστές του χώρου προσφέροντας την ευκαιρία στους θεατές να ακούσουν και να εμπνευστούν από τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία και την καινοτομία.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στον τρόπο δημιουργίας και την πορεία του Elevate Greece.

Η κυρία Μπαχταλιά αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος και το πως μπορεί η χώρα να παράξει υπεραξία και να δημιουργήσει μια βιώσιμη οικονομία και ανάπτυξη.

«Το να διευρύνει κανείς το οικοσύστημα καινοτομίας αποτελεί τρεις πυλώνες. Πρώτον να συνεχίσουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις να έχουν ανοδική πορεία και να εξελιχθούν. Δεύτερον να βοηθηθούν οι ερευνητικές ομάδες που υπάρχουν στα πανεπιστήμια να αναγνωρίσουν αν αυτή η έρευνα μπορεί να βγει στην αγορά. Τρίτον να προσελκύσουμε ξένες νεοφυείς επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Μέσα από τους τρεις αυτούς πυλώνες υποστηρίζουμε με χρηματοδότηση και εξωστρέφεια».

Όπως ανέφερε ο κύριος Θεοφύλακτος, «σκοπός είναι να βρούμε τι απαιτείται στον κάθε κλάδο είναι λίγο νωρίς να εστιάσουμε κάπου συγκεκριμένα. Και εμείς ως elevate Greece 4 κλάδους έχουμε που θέλουμε να υποστηρίξουμε. Πρώτον ανάπτυξη και αξιοποίηση των start up. Δεύτερον στο κομμάτι της εξωστρέφειας και της δικτύωσης. Τρίτον η προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό και τέταρτον έχουμε να συζητήσουμε και το πως αυτές δικτυώνονται και μεταξύ τους».

Καλές πρακτικές και success stories στον κλάδο της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή παρουσιάστηκαν από τον Παναγιώτη Κοκμοτό, Συνιδρυτή & Υπεύθυνο Ανάπτυξη της Givelink.

Routelab

Ο κύριος Κοκμοτός ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από έρευνες που πραγματοποίησε η Givelink και την συνεισφορά της για την βελτίωση της καθημερινότητας.

Η εταιρεία έχει υπογράψει συμφωνίες με 31 φιλανθρωπικούς οργανισμούς βελτιώνοντας τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι δωρεές και να διασφαλιστεί διαφάνεια.

Ο Παναγιώτης Κοκμοτός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα μαθήματα τα οποία πήραν βιωματικά τόσο εκείνος όσο και οι άλλοι τρεις με τους οποίους δημιούργησε την επιτυχημένη ομάδα. Όπως ανέφερε πρέπει να βγαίνεις από την ζώνη άνεσης σου για να καταφέρεις πράγματα ενώ μέσα από τον οργανισμό διδάχθηκαν πως η ομάδα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Ακόμη αναφέρθηκε και στις αποτυχίες που είχαν ως ομάδα χωρίς όμως να τα βάζουν κάτω, συνεχίζοντας να πιστεύουν στο όραμα τους.

Η Αγγελική Ελευθερίου, Διευθύντρια Μάρκετινγκ & Εμπορικής Ανάπτυξης της MOPTIL, και ο Αθανάσιος Στάβερης – Πολυκαλάς, Technology & Cybersecurity consultant αποτέλεσαν έμπνευση για όσους παρακολούθησαν την συγκεκριμένη ενότητα της ημέρας και μετέφεραν στον κόσμο μέσα από την προσωπική -επαγγελματική τους πορεία και ιστορία, γνώση, εμπειρίες αλλά και προτάσεις για το αύριο της καινοτομίας.

H κυρία Ελευθερίου προωθεί την εικόνα της MOPTIL στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού μέσω πρωτοβουλιών που βασίζονται στην τεχνολογία και την καινοτομία, ενώ παράλληλα προάγει τη θέση της MOPTIL ως ηγέτη στην αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής για τον εμπλουτισμό των εμπειριών πολιτιστικής κληρονομιάς.
Χάρις στον κύριο Πολυκαλά όπως αναφέρθηκε τέθηκαν οι βάσεις για τον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών ειδικότερα σε θέματα ασφαλών δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, ζωτικά στοιχεία και της υποδομής των έξυπνων πόλεων, διασφαλίζοντας ότι ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες για συνδεσιμότητα και αποδοτικότητα.

Μια έξυπνη πόλη όπως ανέφερε ο ίδιος πέρα του ότι εξυπηρετεί τον πολίτη είναι και πυλώνας δημοκρατίας.
Αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του δημοσιογράφου του ΙΟΝΙΑΝ TV, Γιάννη Πομώνη και του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Τάκη Παπαδόπουλου ήταν το πλαίσιο υποστήριξης αλλά και οι ενέργειες που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια για την υποστήριξη και ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος της Πάτρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στην δημιουργία του μηχανισμού στήριξης επιχειρηματικότητας που υλοποιήθηκε από την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας και βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά πολύ τον επιχειρηματικό κόσμο ενώ μίλησε και για τις επιτυχημένες start up επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

«Στόχος να παραμείνουν οι νεοφυείς επιχειρήσεις, να γίνουν περισσότερες, να δημιουργήσουμε ερευνητικό κέντρο με το οποίο θα μένει υπεραξία και θετικό αποτύπωμα στην περιοχή. Ακόμη θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο καινοτομίας προκειμένου σε συνεργασία με εταιρείες και φορείς να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις να ζήσουν εδώ και να αναπτυχθούν».

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με πλήθος κόσμου που παρακολούθησε και ενημερώθηκε για την τεχνολογία, την καινοτομία και την βιώσιμη ανάπτυξη του επιχειρείν από διακεκριμένους ομιλητές και επιχειρηματίες που μετέφεραν τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

Routelab

Την ίδια ώρα στην Αγορά Αργύρη πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις που θα ολοκληρωθούν στο τέλος των εργασιών της διοργάνωσης με σκοπό την εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες.

Μια από αυτές είναι και τα Experiences Rooms στα οποία το κοινό θα μπορεί να βιώσει διαδραστικές εμπειρίες, με τεχνολογίες VR, Green Box Broadcast και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Παράλληλα το RouteLAB Web Radio βρίσκεται στον αέρα, φιλοξενώντας ομιλητές, συμμετέχοντες, ανθρώπους του οικοσυστήματος, κ.α, δημιουργώντας αφενός μια ξεχωριστή εμπειρία σε όλους τους συμμετέχοντες, και αφετέρου ένα ξεχωριστό οπτικοακουστικό περιεχόμενο για την δημοσιότητα της δράσης.

Στο χώρο της Διοργάνωσης, φιλοξενείται και η έκθεση «RouteLAB DoC». Μια ιστορική, οπτικοακουστική, καταγραφή προσώπων που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του τεχνολογικού οικοσυστήματος στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας. Τα πρόσωπα αυτά, μέσα από τις εξιστορήσεις τους μεταφέρουν σημαντικά στοιχεία για την εξέλιξη και το ρόλο της έρευνας και της τεχνολογίας στην ανάπτυξη της περιοχής.

Στην Αγορά Αργύρη εκτίθενται και οι φωτογραφίες που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό “Patras Urban Click”, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του “Urban Fest 2023” by RouteLAB.

Φυσικά από την διοργάνωση δεν θα μπορούσε να λείπει και ο γνωστός σκιτσογράφος, Κώστας Βούλγαρης που σκίτσαρε με τον δικό του τρόπο ομιλητές και παρουσιαστές που βρέθηκαν στην σκηνή αυτή την πρώτη ημέρα.