Που οφείλεται η έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα – Τι ρόλο έπαιξε η εστίαση

Για τους λόγους που οδήγησαν σε έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησαν τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

πανδημία

Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα ενημερώνουν το κοινό Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογία και επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Για τους λόγους που οδήγησαν σε έξαρση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα, μίλησαν τόσο η Βάνα Παπαευαγγέλου όσο και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Οι κοινωνικές εκδηλώσεις και η ενδοοικογενειακή επαφή. Όταν βλέπεις κάτι σαν τη Βόρεια Ελλάδα, δεν μπορείς να το εντοπίσεις τόσο στενά. Στη διάρκεια της ιχνηλάτησης φαίνονται οι επαφές που δεν φοράμε τη μάσκα μας. Δεν πάμε σε ένα φίλο με μάσκα, ούτε στην οικογένειά μας.

Η ιχνηλάτηση πάντα αναδεικνύει τις στενές επαφές. Η οικογενειακή διασπορά είναι το σταθερό σημείο. Τι προσθέτει τώρα στη Βόρεια Ελλάδα; Υπάρχουν ενδείξεις ότι όταν η νυχτερινή θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 18 βαθμούς ο κόσμος δεν μπορεί να κάτσει έξω και μαζεύονται μέσα. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα στην εστίαση.
Και να σου πει κάποιος έφαγα κάπου. Ή ήπια ένα ποτό. Ποιον είδες;

Είναι αυτά που λέμε τα ορφανά κρούσματα. Και αυξάνεται η πηγή τους μέσα από αυτόν τον μηχανισμό. Γι αυτόν τον λόγο λαμβάνονται τα μέτρα περί μουσικής και απαγόρευσης νυχτερινής κυκλοφορίας».

Σε πτωση η πανδημία στη χώρα

«Πτωτική κατά 7% η πανδημία στη χώρα μας από την προηγούμενη εβδομάδα. 33 έτη η διάμεση ηλικία. Μαζί με την Κύπρο είμαστε από τις χώρες με τα περισσότερα τεστ. Ο κυλιόμενος μέσος όρος τεστ ξεπέρασαν τα 200.000 ημέρα. Ο δείκτης θετικότητας έχει μειωθεί στο 1%.

Σταθερά μειώνεται και το ποσοστό θετικότητας στις ανοιχτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ. Η θετικότητα εκεί παραμένει κάτω από το 2%. Υψηλή η θετικότητα σε Πιερία, Καστοριά, Ημαθία, Μύκονο. Η επιδημιολογική εικόνα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο ανά περιοχή. Αυξητικές τάσεις σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Σε πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων φαίνεται να υπάρχει σύνδεση εμβολιαστικής κάλυψης και αυξητικών τάσεων νέων κρουσμάτων. Σταθερή είναι και η αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ. Αύξηση των διασωληνωμένων 55-64 ετών. Πάνω από 90% των ΜΕΘ – Covid Μακεδονίας γεμάτες.

Σήμερα με τον συστηματικό έλεγχο στα σχολεία. Ένα στα τρία κρούσματα αφορά παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στους εφήβους, παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τον Αύγουστο.

Η ανάλυση των δεδομένων ανά περιφέρεια, δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο όπου υπάρχει μικρά ποσοστά εμβολιασμού στους ενήλικους. Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινότητας. Επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση. Περιοχές με υψηλά κρούσματα στα σχολεία, έχουν και αυξημένα ποσοστά και στις ηλικίες των γονιών τους. Στην Αττική που το 61% έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση. Σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, σταθερά χαμηλός ο αριθμός».