Πάτρα: Σε ρήξη για τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων, η Εστίαση βλέπει «στραβά μάτια» του Δήμου
Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς, στη σύσκεψη που έγινε χθες στον Σύλλογο, κατηγόρησε πάλι τη δημοτική αρχή και τον ίδιο τον δήμαρχο για υποκρισία και κωλυσιεργία στο θέμα της έκδοσης νέου κανονισμού, για τα καταστήματα που εκμεταλλεύονται κοινόχρηστους χώρους.
Σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με τη δημοτική αρχή βρίσκεται πλέον ο Σύλλογος των Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής (ΣΚΕΑΝΑ), για το θέμα των αδειών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων με τραπεζοκαθίσματα.
Χθες, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στα γραφεία του Συλλόγου μεταξύ του διοικητικού συμβουλίου και επαγγελματιών του Δήμου Πατρέων, παρουσία και του προέδρου του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνα Μαρλαφέκα, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο νέο δημαρχείο, την Τρίτη 11 Ιουνίου στις 12 το μεσημέρι, ώστε να ενημερώσουν τον ίδιο τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη, για τις επιπτώσεις της απόφασης που έλαβε, καθώς και να αναλύσουν ακριβώς την πρόταση του Συλλόγου.
Πάτρα: «Μαχαίρια» για τα τραπεζοκαθίσματα, Δήμος-ΣΚΕΑΝΑ σε νέο «επεισόδιο» για τις άδειες
Ο ΣΚΕΑΝΑ ζητά, επίσης, και από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να συναινέσουν και να υπογράψουν κοινή πρόταση, ώστε να τεθεί στην ολομέλεια του δημοτικού συμβουλίου το αίτημα της άμεσης τροποποίησης της κανονιστικής για τα τραπεζοκαθίσματα.
Η ρήξη επήλθε, μετά την ανακοίνωση του Δήμου Πατρέων, με την οποία ανακαλούνται οι άδειες που είχαν δοθεί ατελώς λόγω covid, για ανάπτυξη πρόσθετων τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους, τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν έως την Κυριακή 17 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Τάσος Γιατράς, στη σύσκεψη που έγινε χθες στον Σύλλογο, κατηγόρησε πάλι τη δημοτική αρχή και τον ίδιο τον δήμαρχο για υποκρισία και κωλυσιεργία στο θέμα της έκδοσης νέου κανονισμού, για τα καταστήματα που εκμεταλλεύονται κοινόχρηστους χώρους. Αποτέλεσμα αυτής της κωλυσιεργίας, είπε ο κ. Γιατράς, είναι κάποια καταστήματα να μην μπορούν να έχουν καν κοινόχρηστο χώρο και να εξισώνονται παραβατικές συμπεριφορές με επαγγελματίες που λειτουργούν νόμιμα στα όριά τους.
Επιπλέον, κατήγγειλε πως υπάρχουν καταστήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, που δεν έχουν εκδώσει ποτέ άδεια, καθώς και αποφάσεις απομάκρυνσης παράνομων τραπεζοκαθισμάτων, οι οποίες δεν έχουν εκτελεστεί.
Την ίδια στιγμή, ο Δήμος διπλασίασε τα τέλη κατάληψης, απευθυνόμενος ουσιαστικά στους λίγους που πληρώνουν.
Ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας δήλωσε στην «Π» ότι ο ΣΚΕΑΝΑ αποκρύπτει την αρωγή που έχει προσφέρει ο Δήμος σε όλους τους επαγγελματίες του κλάδου, όλα τα προηγούμενα χρόνια, εφαρμόζοντας ακόμα και σήμερα, τα χαμηλότερα τέλη σε όλη την Ελλάδα και ακόμα χαμηλότερα από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές της Πάτρας.
Για τις άδειες τραπεζοκαθισμάτων που είχαν δοθεί ατελώς λόγω covid, ο κ. Πλέσσας είπε πως ο ΣΚΕΑΝΑ πρέπει να κατηγορεί την κυβέρνηση και όχι τον Δήμο Πατρέων, ο οποίος ήταν ο πρώτος πανελλαδικά που τις χορήγησε και ο τελευταίος που τις παίρνει πίσω.
Απαντώντας στη μομφή για «στραβά μάτια», ο κ. Πλέσσας τόνισε πως έχουν ανακληθεί άδειες και έχουν απομακρυνθεί τραπεζοκαθίσματα, υπονοώντας ότι δεν είναι μόνο αυτοί που επιδεικνύουν καταχρηστική συμπεριφορά.
Για τη νέα κανονιστική, είπε πως είναι μέρος ενός ευρύτερου πλαισίου για τα τραπεζοκαθίσματα, που θα συνδέεται άμεσα με τις αναπλάσεις στο κέντρο και θα πρέπει να διασφαλίζονται όροι προσβασιμότητας των πολιτών και διέλευσης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Ο κ. Πλέσσας είπε ότι ο διάλογος για τη νέα κανονιστική ξεκίνησε στις αρχές Φεβρουαρίου, αλλά πολλοί φορείς που συμμετέχουν, δεν έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους ακόμα, πλην του ΣΚΕΑΝΑ, ο οποίος ζητά επέκταση της ζώνης τραπεζοκαθισμάτων σε πλάτος 1,20–1,30 μέτρα μετά το πεζοδρόμιο, όσον αφορά τους πεζόδρομους. Κάτι τέτοιο έρχεται σε σύγκρουση με την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών, είπε ο κ. Πλέσσας, που διερωτήθηκε, «κάναμε την ανάπλαση στην Τριών Ναυάρχων για τα τραπεζοκαθίσματα;».
Ο αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως ο ΣΚΕΑΝΑ ζητά να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς των τραπεζοκαθισμάτων επί πληρωμή, μέχρι να εγκριθεί η νέα κανονιστική, όμως, αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να στοιχειοθετηθεί με μελέτη και να περάσει μέσα από δημόσια διαβούλευση και συμφωνία, είπε ο κ. Πλέσσας.
«Αναγνωρίζουμε τα δικαιώματα των καταστηματαρχών, αλλά πρέπει να σεβαστούμε και τα δικαιώματα των πολιτών, την προσβασιμότητα και την εικόνα της πόλης» τόνισε.
Ακολουθήστε μας για όλες τις ειδήσεις στο Bing News και το Google News