Οι πολλές όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Ενα ενδιαφέρον συνέδριο στο οποίο διερευνώνται οι πολλές όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών.

1821

Η Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Περιοχής Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών διοργανώνουν διεθνές διαδικτυακό επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821».

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση διακοσίων χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία σηματοδότησε την απόκτηση της ελευθερίας ενός σημαντικού μέρους του ελληνικού έθνους και οδήγησε στη γέννηση του νεότερου ελληνικού κράτους.

Βασικοί στόχοι του συνεδρίου είναι: (α) η διερεύνηση του ιδεολογικού, πολιτικού, πολιτισμικού, κοινωνικού και γλωσσικού πλαισίου μέσα στο οποίο έλαβε χώρα η εμπόλεμη δράση, και (β) η μεταγενέστερη θεώρηση των χρόνων του αγώνα στη λογοτεχνική παραγωγή και στην εκπαιδευτική πράξη.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί διαδικτυακά από 15 έως 17 Οκτωβρίου 2021. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε το συνημμένο Πρόγραμμα του Συνεδρίου και συνδεθείτε με την ιστοσελίδα
www.sgkpalamas.gr-conference.enaliaevents.com

Θεματικοί άξονες:

Α. Ελληνική Επανάσταση και Διαφωτισμός

Ιδεολογικά ρεύματα, Ευρωπαϊκός και Νεοελληνικός Διαφωτισμός, βαλκανικά εθνικά κινήματα, φιλελληνισμός, πολιτική σκέψη, τύπος.

Β. Ελληνική Επανάσταση και Λογοτεχνία

Λογοτεχνική παραγωγή πριν και μετά την επανάσταση, μεταγενέστερα λογοτεχνικά έργα με θέμα την επανάσταση.

Γ. Ελληνική Επανάσταση και Γλώσσα

Ενδογλωσσική ποικιλία, πολυγλωσσία, διάλεκτοι και κοινή, γλωσσική επαφή, γραμματικές/λεξικά του πρώτου μισού του 19ου αιώνα.

Δ. Ελληνική Επανάσταση και Εκπαίδευση

Η Ελληνική Επανάσταση στα σχολικά εγχειρίδια, η διδασκαλία της Ελληνικής Επανάστασης σε σχολεία της ομογένειας, καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις.